Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
203.14 Кб
Скачать

Тема 3. Принципи та функції менеджменту

Дайте відповіді на питання:

1. Принципи раціонального управління, розроблені школою наукового менеджменту і класичною (адміністративною) школою.

2. Сучасні принципи менеджменту.

3. Принципи бізнесу як основа побудови й управління сучасною підприємницькою структурою.

4. Сутність функцій менеджменту. Які передумови виникнення функцій менеджменту?

5. Назвіть основні (загальні) функції менеджменту. Який взаємозв’язок між ними?

6. У чому полягає сутність функції планування? Які особливості цієї функції управління в ринкових умовах господарювання?

7. Охарактеризуйте мотиваційну функцію у процесах менеджменту.

8. В чому сутність функції контролювання у менеджменті?

ЛІТЕРАТУРА:12-14, 16, 18, 23-26, 28, 31, 32, 34-36.

2)До сучасних принцип³в менеджменту в³дносить так³: пр³оритет споживача, над³йне обслуговування, швидк³сть ³ зручн³сть; висока як³сть; доступн³ ц³ни; опора на загальнолюдськ³ ц³нност³; моральн³сть; допомога ³ншим п³дприºмцям у досягненн³ усп³ху; висок³ стандарти д³яльност³; ор³ºнтац³я на перспективу розвитку, розширення сфери б³знесу, п³дприºмництва, п³двищення стандарт³в д³яльност³; ор³ºнтац³я на к³нцев³ результати д³яльност³; прагнення до нововведень; збереження духу новаторства, незважаючи на л³дерство в даний момент; усв³домлена в³дпов³дальн³сть за результати справи ф³рми; ум³ння викликати ³ п³дтримати ентуз³азм персоналу ф³рми; розвиток усього кращого в людях, ¿хн³х ум³нь, творчих зд³бностей, бажання працювати ориг³нально, профес³йно, ефективно, самост³йно; розв´язання нових проблем новими методами; опора на об´ºктивн³ закони ³ реальн³сть ринкових ситуац³й; насл³дування л³дер³в; ор³ºнтац³я на ясне ³ ч³тке бачення ³нтерес³в ³ндив³дуального споживання; використання конкуренц³¿, тому що монопол³я - ворог високо¿ продуктивност³; ч³ткий, ясний ³ короткий виклад думок, суджень ³ аргумент³в; вчинки р³шуч³, але виважен³, що враховують близьк³ й в³ддален³ насл³дки; виправлення помилок; концентрац³я своº¿ д³яльност³ на пр³оритетних програмах; вироблення реал³стичних, простих, ч³тких критер³¿в ³ показник³в оц³нки своº¿ д³яльност³, регулярне зв³ряння з ними д³лового процесу, коригування своº¿ стратег³¿, тактики, д³й; в³дчуття себе членом команди-переможниц³. Усп³х забезпечують профес³йн³ знання, досв³д ³ вм³ння робити конкретн³ справи; розширення ³ поглиблення зв´язк³в ф³рми ³з зовн³шн³м оточенням. Чим б³льше зв´язк³в, тим б³льше гармон³¿, узгодженост³, продуктивност³ в д³ях менеджера.

3)Орган³зац³я б³знесу за своºю природою маº процесуальний харак­тер. Це в³дпрацювання, насамперед, правил формування п³дприºм­ницьких структур, обов'язкових для вс³х суб'ºкт³в б³знесу. Ц³ правила (принципи) регулюються законодавчими актами в³дпов³дно до норм, прийнятих у сусп³льств³.Орган³зац³йний механ³зм зд³йснення п³дприºмницького б³знесу в умовах переходу до ринково¿ економ³ки закладений у Закон³ Укра¿ни „Про п³дприºмництво". В³дпов³дно до нього п³дприºмництво зд³йсню­ºться на основ³ таких принцип³в:

в³льний виб³р вид³в д³яльност³;

залучення на добров³льних засадах до зд³йснення п³дприºмницько¿ д³яльност³ майна та кошт³в юридичних ос³б ³ громадян;

самост³йне формування програм д³яльност³ та виб³р постачальни­к³в ³ споживач³в вироблювано¿ продукц³¿;

встановлення ц³н в³дпов³дно до законодавства;

в³льний найм прац³вник³в;

залучення та використання матер³ально-техн³чних, ф³нансових, трудових, природних та ³нших вид³в ресурс³в, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;

в³льне розпорядження прибутком, що залишаºться п³сля внесення платеж³в, встановлених законодавством;

самост³йне зд³йснення п³дприºмцем - юридичною особою зовн³шньо-економ³чно¿ д³яльност³;

використання п³дприºмцем частки валютно¿ виручки, що йому на­лежить, за власним розсудом.

Принципи орган³зац³¿ б³знесу не можна абсолютизувати. Вони розвиваються, взаºмод³ють м³ж собою ³ в³дображають в³дносини, що склалися у сусп³льств³ на певний пер³од.

5)П³д функц³ями менеджменту сл³д розум³ти в³дносно в³докремлен³ напрями управл³нсько¿ д³яльност³, як³ забезпечують управл³нську д³ю. Вони в³дображають суть ³ зм³ст управл³нсько¿ д³яльност³ на вс³х р³внях управл³ння. Процес управл³ння зд³йснюºться шляхом реал³зац³¿ певних функц³й. Визначення перел³ку цих функц³й – одне з найважлив³ших завдань теор³¿ менеджменту. Управл³ння розглядаºться як процес взаºмопов’язаних д³й. Ц³ д³¿ дуже важлив³ для усп³ху орган³зац³¿, ¿х називають управл³нськими функц³ями. Кожна управл³нська функц³я також º процесом, тому що складаºться ³з сер³¿ взаºмопов’язаних д³й. Процес управл³ння – це загальна сума вс³х функц³й, а саме:

  • планування;

  • орган³зац³я;

  • мотивац³я;

  • контроль.

Ц³ чотири первинн³ функц³¿ об’ºднан³ зв’язуючими процесами комун³кац³¿ ³ прийняття р³шення.

Функц³¿ управл³ння – це конкретний вид управл³нсько¿ д³яльност³, що зд³йснюºться спец³альними прийомами ³ способами, а також в³дпов³дна орган³зац³я роб³т.

Одним з основних компонент³в, що складають зм³ст управл³ння, º функц³¿. Таким чином, для виконання т³º¿ чи ³ншо¿ в³дносно просто¿ роботи необх³дно заздалег³дь визначити, що потр³бно в п³дсумку одержати, як орган³зувати справу, мотивувати ³ проконтролювати його виконання. Це ³ º функц³¿ управл³ння. Хоча згодом техн³ка управл³ння й удосконалилися., основн³ управл³нськ³ функц³¿ залишилися пор³вняно незм³нними.

6)Планування. Ця функц³я являº собою по сут³ процес п³дготовки р³шень. Етапи планування:

А) порушення мети;

Б) визначення вх³дних передумов;

В) виявлення альтернатив;

Г) виб³р найкращо¿ альтернативи;

Д) введення ³ виконання плану.

Планування являº собою процес визначення ц³лей, яке п³дприºмство передбачаº досягти за певний пер³од, а також засоб³в, шлях³в та умов ¿¿ досягнення.

Планування об'ºднуº структурн³ п³дрозд³ли п³дприºмства загальною метою, надаº ус³м процесам однонаправлен³сть ³ скоординован³сть, що дозволяº найб³льш повно ³ ефективно використовувати ресурси, комплексно, як³сно та швидко вир³шувати р³зноман³тн³ завдання.

П³д плануванням розум³ють вид управл³нсько¿ д³яльност³, який визначаº перспективу та майбутн³й стан орган³зац³¿. З допомогою планування створюºться ор³ºнтир майбутньо¿ д³яльност³ орган³зац³¿.

Загальна мета внутр³шньо¿ координац³¿ д³яльност³ п³дприºмства скласти уяву про д³йсний стан справ на п³дприºмств³, визначити власн³ сильн³ та слабк³ сторони ³ досягти бажаного результату.

Фах³вц³ ринково¿ економ³ки вид³ляють так³ позитивн³ результати формального планування:

- воно примушуº кер³вник³в перспективно мислити;

- змушуº ч³тко визначити сво¿ завдання;

- робить п³дприºмство б³льш п³дготовленим до ринкових зм³н;

- даº можлив³сть застосувати контроль.

Система планування на п³дприºмств³ складаºться з розробки й застосування як перспективних так ³ поточних план³в. ²снуº прямий зв'язок м³ж усп³хом п³дприºмства ³ плануванням ¿хньо¿ д³яльност³.

Св³това практика б³знесу св³дчить, що коли внасл³док стратег³чних чи тактичних прорахунк³в збанкротуº одне др³бне або середнº п³дприºмство, соц³альн³ насл³дки можуть бути незначними. Але коли таке трапиться з ³ндустр³альним велетнем, який забезпечуº роботою тисяч³ ³ десятки тисяч громадян, проблема набуваº нац³онального характеру.

Для того, щоб функц³я "Планування" досягла ц³лей, вона повинна ´рунтуватися на таких принципах:

- а) принцип повноти.

Планування повинне охоплювати вс³ галуз³ д³яльност³ п³дприºмства, ус³ д³¿ та операц³¿ управл³ння. Якщо при плануванн³ щось випаде з сфери уваги менеджера, то неминуче виникнення зрив³в неузгодженост³;

- б) принцип точност³.

При плануванн³ потр³бно максимально досягти високо¿ точност³ в к³льк³сних та як³сних показниках.

- в) принцип безперервност³.

Планування досягаº поставлених ц³лей тод³, коли воно зд³йснюºться безперервно.

- г) принцип масовост³.

Обгрунтован³ плани можуть бути розроблен³ т³льки при залученн³ до процесу планування сп³вроб³тник³в, як³ виконуватимуть ц³ плани.

Розр³зняють два види планування:

- стратег³чне планування;

- планування реал³зац³¿ стратег³¿.

7)Мотивац³ю визначають як внутр³шню силу, що спонукаº людину до д³¿. Мотивац³я - це внутр³шня напруга, що спонукаº людину щось робити або поступати певним чином.Завданням функц³¿ мотивац³¿ º створення такого мотивац³йного середовища, при якому персонал продуктивно виконуº роботу, творчо реал³зуº делегован³ йому повноваження з користю для своº¿ орган³зац³¿.Мотивац³йне середовище маº як матер³альне, так ³ моральне стимулювання персоналу, збагачення зм³сту прац³, умови для прояву творчого потенц³алу прац³вник³в та ¿х профес³йного зростання тощо.Створення ефективних мотивац³йних систем на п³дприºмствах ³ в орган³зац³ях º надзвичайно актуальним для умов в³тчизняного п³дприºмництва, бо люди, коли стають засновниками, сп³ввласниками п³дприºмств, потребують докор³нно¿ зм³ни колишн³х соц³ал³стичних мотивац³йних систем, тому що людям в³д природи хочеться в³дчувати свою значущ³сть, вони прагнуть реал³зувати сво¿ права, самореал³зуватися в сво¿х зд³бностях.Отже мотивац³я проявляº себе в двох середовищах: по-перше, забезпечення ³ндив³дуальних потреб прац³вник³в, а по-друге, досягнення виробничих ц³лей орган³зац³¿.

8)Контролювання як функц³я менеджменту º лог³чним завершенням д³й менеджера. Суть його полягаº у з'ясуванн³ можливост³ досягти поставлено¿ мети, оск³льки недосяжну мету немаº сенсу формулювати.Контролювання як функц³я менеджменту — визначення якост³ й коригування виконувано¿ п³длеглими роботи з метою забезпечення виконання план³в ³ завдань, спрямованих на досягнення ц³лей орган³зац³¿.Контролювання як функц³ю менеджменту необх³дно розглядати передус³м у контекст³ орган³зац³¿ менеджером ³ндив³дуально¿ ³ колективно¿ д³яльност³ людей. Використовуван³ при цьому техн³чн³ засоби, прийоми ³ методи зумовлюються саме таким розум³нням ц³º¿ функц³¿. Контролювання як анал³з досягнення ц³л³ теж необх³дне, однак, будучи реал³зац³ºю влади, часто спричиняº негативн³ емоц³¿. Для багатьох людей воно означаº примушування, в³дсутн³сть самост³йност³, що пов'язуºться у св³домост³ з обмеженням прав особи.