Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
203.14 Кб
Скачать

Тема 2. Теорія організації

Дайте відповіді на питання:

1.У чому полягає сутність організації?

2. Назвіть загальні ознаки організації.

3. Охарактеризуйте види організацій.

4. Назвіть принципи побудови організації за А. Файолем.

5. Що являє собою модель раціональної бюрократії?

6. Назвіть фактори внутрішнього середовища, що впливають на розвиток діяльності організації. Яка їх роль та взаємодія?

7. Охарактеризуйте фактори зовнішнього середовища, що впливають на розвиток діяльності організації.

8. На прикладі обраної Вами організації проаналізуйте фактори прямої і непрямої дії зовнішнього середовища.

9. Що таке організаційний поділ праці (вертикальний, горизонтальний)?

ЛІТЕРАТУРА:12-14, 16, 18, 23-26, 28, 31, 32, 34-36.

1)Цілі організації – це конкретний кінцевий стан або бажаний результат, якого намагається досягти група працюючи разом.Завдання орган³зац³¿ – це передбачена робота, сер³я роб³т або частина ¿¿, яка повинна бути виконана заздалег³дь встановленим способом у заздалег³дь обумовлен³ строки.

2)Існуº безл³ч соц³альних форм орган³зац³й: с³мейна, пол³тична, в³йськова, спортивна, туристична, виробнича, осв³тня, наукова, рел³г³йна ³ т. д. Попри ¿х р³зноман³тн³сть можна вид³лити ряд ознак, як³ ¿х об'ºднують у сп³льноту, яку ми ³ називаºмо орган³зац³ºю.

1. Соц³альна орган³зац³я º об'ºднанням людей, котр³ завдяки своºму характеру, вм³нням, знанням створюють особливий тип стосунк³в, що даº ¿м можлив³сть д³яти як ºдине ц³ле.

2. Соц³альна орган³зац³я в основному º рац³ональним витвором: створюºться вона для досягнення сп³льно¿ мети на основ³ певно¿ програми, положень, припис³в, усно¿ угоди, домовленост³ тощо. Звичайно, людина може вступати до орган³зац³¿ з метою далеко не адекватною загальн³й ц³л³, але вона принаймн³ змушена хоча б зовн³шньо прийняти правила гри, що вироблен³ б³льш³стю ¿¿ член³в.

3. Завдяки орган³зац³¿ º можлив³сть ч³ткого розмежування обов'язк³в кожного ¿¿ учасника, вилучення дублювання операц³й, забезпечення максимального р³вня виконання завдань з м³н³мальним психолог³чним навантаженням на людину.

4. Кожна орган³зац³я º стосунково-автономною у систем³ сусп³льних в³дносин. ¿¿ меж³, можлив³ д³¿, склад персоналу, матер³альн³ ресурси ³ т. д. закр³плюються ³ регламентуються р³зного роду нормативними документами.

Уже з початку свого ³снування кожна орган³зац³я ч³тко визначаº параметри д³яльност³, а саме: ц³л³ ³ завдання, види ³ к³льк³сть член³в, форми управл³ння тощо. Якщо це ф³рма, яка функц³онуº в сфер³ матер³ального виробництва, то до вище зазначеного вона самост³йно визначаº необх³дну к³льк³сть закуп³вл³ сировини, матер³ал³в, устаткування, терм³ни оренди або строки буд³вництва прим³щень, необх³дних для ¿¿ функц³онування, роботи тощо.

Якщо орган³зац³я налаштована на духовну д³яльн³сть, то тут велике значення мають зв'язки з пресою, телебаченням, урядовими установами, р³зними парт³ями, б³бл³отеками, видавництвом тощо.

3)Ус³ складн³ орган³зац³¿, незалежно в³д специф³ки ¿хньо¿ д³яльност³, мають сп³льн³ характеристики,такі як:

Наявн³сть ресурс³в, необх³дних для досягнення ц³лей орган³зац³¿,

залежн³сть в³д зовн³шнього середовища,наявн³сть розпод³лу прац³,необх³дн³сть управл³ння.

4)1. ªдн³сть адм³н³стрування. Незалежно в³д структури орган³зац³¿, ступеня децентрал³зац³¿ та делегування повноважень повну та абсолютну в³дпов³дальн³сть за д³яльн³сть усього п³дприºмства повинна нести одна людина. 2. Скалярний метод передання повноважень. Означаº право не т³льки управляти, а й передавати, делегувати частину повноважень ³ншим особам по л³н³¿ кер³вництва. 3. ªдн³сть п³дпорядкування. У будь-якого прац³вника може бути т³льки один кер³вник. 4. Принцип в³дпов³дност³. Якщо на особу покладаються певн³ обов’язки, то ¿¿ необх³дно над³лити й в³дпов³дними повноваженнями, необх³дними для виконання цих обов’язк³в. Делегування повноважень маº в³дпов³дати р³вню в³дпов³дальност³. 5. Масштаби управл³ння. Число ос³б, що п³дпорядковуються кер³вников³, маº бути обмежене. Це залежить в³д низки обставин, як-от: складн³сть, характер виконувано¿ роботи, суб’ºктивн³ можливост³ менеджера, його здатност³ сп³вроб³тничати з колективом та ³н. Деяк³ фах³вц³ вважають, що ³деальне число п³длеглих для кер³вника будь-якого масштабу — чотири. Вважаºться, що залежно в³д обставин число п³длеглих може коливатися в³д трьох до 30. 6. Комун³кац³¿, система зв’язку. При побудов³ структури необх³дно ч³тко встановити як формальн³, так ³ неформальн³ зв’язки й пост³йно п³дтримувати ¿х. 7. Принцип ор³ºнтування. Орган³зац³¿ мають будуватися в³дпов³дно до характеру покладених на них задач ³ не залежати в³д суб’ºктивних фактор³в. 8. Принцип виб³рковост³. Кер³вник маº отримувати лише необх³дну для ефективного управл³ння ³нформац³ю, ³нформац³ю, що характеризуº в³дхилення в³д плану ведення б³знесу. 9. Диференц³ац³я роботи. Необх³дно враховувати, що р³зн³ види роб³т мають р³зн³ характеристики. Так, висококвал³ф³кована ³ндив³дуальна праця, (наприклад, програм³ста), вимагаº ³нших умов, н³ж нап³вквал³ф³кован³ операц³¿, що повторюються. 10. Под³л складного елементу на прост³ складов³, спец³ал³зац³я ³ стандартизац³я. Застосування цих метод³в даº змогу знизити витрати. 11. Контроль за зд³йсненням операц³й. Необх³дно передбачити спец³альний апарат для виконання ц³º¿ функц³¿. Певна частина адм³н³страц³¿ повинна також стежити за щоденним переб³гом виконання операц³й. 12. Планування. Завжди маº передувати виконанню роботи. 13. Гнучк³сть. Структура орган³зац³¿ маº давати змогу вносити до не¿ корективи у зв’язку з³ зм³ною метод³в, задач, ц³лей, масштаб³в комерц³йно¿ д³яльност³, появою нових технолог³й ³ нових вид³в ³нформац³йно¿ д³яльност³. 14. Доступн³сть ус³х р³вн³в орган³зац³¿. Будь-який сп³вроб³тник мусить мати право ³ можлив³сть подати скаргу, висловити зауваження або пред’явити рекламац³¿ в³дпов³дним кер³вникам.

5)Зг³дно Веберу, рац³онал³зац³я передбачаº наступне: 1. У сфер³ економ³чно¿ орган³зац³¿ - орган³зац³ю виробництва на основ³ бюрократ³¿ та калькуляц³ю прибутку шляхом систематичних бухгалтерських процедур. 2. Ó ðелігії - розвиток теолог³¿ ³нтелектуально¿ стратой, зникнення маг³¿ ³ зам³ну рол³ рел³г³йних та¿нств особистою в³дпов³дальн³стю. 3. Ó ãалузі права - вит³снення практики вироблення закон³в на п³дстав³ дов³льного прецедентного права практикою дедуктивного правового мислення на п³дстав³ ун³версальних законов.4. У пол³тиц³ - перех³д у минуле традиц³йних норм лег³тимност³ ³ зам³ну харизматичного л³дерства парт³йно¿ маш³ной.5. У сфер³ морал³ - б³льший акцент на дисципл³н³ ³ восп³тан³³.6. У науц³ - зниження рол³ ³ндив³дуального новаторства при розвитку практики коллективних досл³джень, координованих експеримент³в ³ щодо пол³тики в галуз³ науки державою.7. У сусп³льств³ в ц³лому - поширення бюрократ³¿, державного контролю та адм³н³стрування.

6)Внутр³шнº середовище орган³зац³¿ – це сукупн³сть компонент³в, пов’язаних м³ж собою за допомогою певних структур у межах орган³зац³¿. До основних зм³нних внутр³шнього середовища орган³зац³¿ належать: ц³л³, завдання, структури, технолог³¿, люди.Ц³л³ орган³зац³¿ – це конкретний к³нцевий стан або бажаний результат, якого намагаºться досягти група працюючи разом.Завдання орган³зац³¿ – це передбачена робота, сер³я роб³т або частина ¿¿, яка повинна бути виконана заздалег³дь встановленим способом у заздалег³дь обумовлен³ строки.Структури орган³зац³¿ – це лог³чн³ взаºмов³дносини взаºмод³¿ орган³зац³йних форм прот³кання технолог³чних процес³в переробки вх³дних ресурс³в, побудован³ в такому вигляд³, який дозволяº найб³льш ефективно досягати ц³лей орган³зац³¿.Схема структури орган³зац³¿ завжди розробляºться зверху до низу. Спочатку розд³ляють ¿¿ на широк³ сфери д³й, пот³м на менш³ команди ³ на функц³ональн³ завдання конкретним виконавцям.Технолог³¿ – це процес перетворення в систем³, який складаºться з в³дпрацювання програм ³ зд³йснення порядку виконання операц³й над ресурсами та ³нформац³ºю з метою перевт³лення ¿х у бажану продукц³ю.Люди орган³зац³¿ – це персонал з³ сво¿ми попитами, характерами та переживаннями, або центральний фактор будь-яко¿ орган³зац³¿.

7)Зовн³шнº середовище орган³зац³¿ – це сукупн³сть елемент³в, як³ не входять до складу орган³зац³¿, але зд³йснюють певний вплив на не¿.Зовн³шнº середовище орган³зац³¿ прямого впливу – це середовище, яке включаº в себе елементи, що безпосередньо впливають на операц³¿ орган³зац³¿ та в³дчувають на соб³ прямий вплив операц³й орган³зац³¿.Зовн³шнº середовище орган³зац³¿ опосередкованого впливу – це сукупн³сть фактор³в, як³ можуть не зд³йснювати прямий, тобто негайний вплив на операц³¿ орган³зац³¿, але з часом будуть в³дображатись на них.До елемент³в зовн³шнього середовища орган³зац³¿ прямого впливу належать: споживач³, конкуренти, постачальники, закони ³ державн³ установи тощо.Споживач³ – це ф³зичн³ або юридичн³ особи, як³ використовують продукц³ю орган³зац³¿ для особистих потреб або потреб своº¿ орган³зац³¿.Конкуренти – це виробники под³бно¿ продукц³¿ на ринку.Постачальники – це ф³рми або окрем³ особи, як³ зд³йснюють постачання машин, устаткування ³нших матер³альних ресурс³в для задоволення технолог³чних або особистих потреб орган³зац³¿ чи окремо¿ особи.Закони ³ державн³ установи – це правов³ та нормативн³ акти вищого органу законодавчо¿ та виконавчо¿ влад або ¿х спец³альн³ органи, як³ зд³йснюють нагляд за дотриманням державних вимог п³дприºмствами, установами, орган³зац³ями, а також громадянами.До фактор³в зовн³шнього середовища орган³зац³¿ опосередкованого впливу належать: стан економ³ки, науково-техн³чний прогрес, пол³тичн³ та соц³ально-культурн³ зм³ни, вплив м³жнародних под³й тощо.Стан економ³ки – це тенденц³¿ та р³вень ³нфляц³¿, ставки банк³вського процента, р³вень безроб³ття та ³н.Науково-техн³чний прогрес – це розвиток технолог³чного процесу у конкурент³в.Пол³тичн³ зм³ни – це тенденц³¿ у сферах законодавства, судово¿ справи, пол³тики, державного регулювання тощо.Соц³ально-культурн³ зм³ни – це сукупн³сть в³дносин, ц³нностей, норм, переконання, повед³нки тощо.Вплив м³жнародних под³й – це процеси, як³ в³дбуваються за межами кра¿ни ³ впливають на курс нац³ональних грошей, конкуренц³ю тощо.

9)Розр³зняють дв³ форми под³лу прац³: горизонтальну та вертикальну. Перша – це под³л прац³ через под³л трудових операц³й на окрем³ завдання.Результатом горизонтального под³лу прац³ º формування п³дрозд³л³в трансформац³йного процесу. Оск³льки роботу на п³дприºмств³ под³лено м³ж п³дрозд³лами та окремими виконавцями, хтось може координувати ¿хн³ д³¿,щоб досягти загально¿ мети д³яльност³.Р³вн³ управл³ння. Велик³ орган³зац³¿ мають потребу у виконанн³ дуже великих обсяг³в роботи. Це вимагаº розпод³лу прац³ на горизонтальну й вертикальну.Горизонтальний принцип под³лу прац³ - це розм³щення роб³тник³в на чол³ окремих п³дрозд³л³в, в³дд³л³в. Вертикальний принцип под³лу прац³ - це створення ³ºрарх³¿ р³вн³в управл³ння, щоб скоординувати горизонтально розд³лену управл³нську роботу для досягнення ц³лей орган³зац³¿.