Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
327.17 Кб
Скачать

2. Облік та роз’яснювальна робота з платниками податків

З метою ухилення від оподаткування та для забезпечення сплати податків платникам у повному обсязі та у визначений термін у Крижопільській міжрайонній державній податковій інспекції ведеться облік платників податків. Щоб встати на облік юридичні особи повинні у 20-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до органів ДПІ. Якщо представництва нерезидентів постійні , то до початку своєї господарської діяльності повинні стати на облік як платники податку на прибуток. Якщо ж підприємство чи установа займається неприбутковою діяльністю, то до початку своєї діяльності воно повинно стати на облік згідно з положенням про Реєстр неприбуткових організацій та установ, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 11 липня 1997 року №232. Після реєстрації як платників податків, юридичні особи реєструються платниками ПДВ.

Для взяття на облік платники податків - юридичні особи подають в органи ДПІ такі документи:

- заяву за формою №1-ОПП;

- копії статуту, завірені нотаріусом;

- копію положення (для бюджетних установ, благодійних організацій);

- копію свідоцтва про державну реєстрацію;

- копію довідки про включення до ЄДРПОУ з присвоєним їй індефікаційним кодом ( крім суб'єктів підприємської діяльності).

Дані із заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб і вносяться з нього до журналу обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) для юридичних осіб за формою №3-ОПП.

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності повинні у 5-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до органу державної податкової служби для взяття на податковий облік з такими документами:

- заява за формою №5-ОПП.

- копія свідоцтва про державну реєстрацію;

- документ , що посвідчує особу.

Облік фізичних осіб ведеться в журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб за формою № 7-ОПП (Додаток 1).

Для зняття з обліку у разі ліквідації підприємства юридичній особі слід у 3-денний термін з дати прийняття рішення подати до ДПІ такі документи:

- заяву про зняття з обліку платника податків за формою №8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за формою №6-ОПП (Додаток 2);

- заяву про зняття з обліку платника ПДВ, а також оригінал свідоцтва платника ПДВ і завірені в ДПІ копії цього свідоцтва;

- оригінал довідки за формою №4-ОПП;

- копію розпорядчого документа (рішення);

- копію розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії;

- ліквідаційну картку органів державної статистики.

У 10-денний термін з дня подання заяви за ф.№8-ОПП, скласти ліквідаційний баланс у формі річного звіту та подати його для перевірки органу ДПІ. У місячний термін органом державної податкової служби приймається рішення про проведення документальної перевірки таких платників і відповідні підрозділи розпочинають перевірку та у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетами ДПІ знімає його з обліку.

Після завершення процедури зняття з обліку орган державної податкової служби складає довідку про зняття з обліку платника податків за ф.№12-ОПП, яку надсилає до органів державної реєстрації або органу, що здійснив реєстрацію. Знаття з обліку платника фіксується в журналі за ф. №6-ОПП. Якщо після проведеної перевірки встановлено факт заборгованості, то ДПІ не знімає його з обліку, а підрозділи обліку та звітності складають повідомлення про наявність обов'язків зі сплати податків і зборів за ф.№10-ОПП і надсилають його ліквідаційній комісії.

Роз'яснювальна робота з платниками податків ведеться відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян.

Основним завданням відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян є організація роботи по роз'ясненню платникам діючих законів, декретів, постанов, розпоряджень, законодавчих та виконавчих органів України з питань податкового законодавства, надання необхідної консультативно-методичної допомоги в додержанні податкового законодавства платниками.

Дані про кількість суб’єктів підприємницької діяльності, що знаходились на обліку в Крижопільській МДПІ протягом 2008-2011 рр. наведено у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Кількість платників податків, що знаходились на обліку в Крижопільській МДПІ протягом 2008-2011 рр.

Рік

Кількість платників податків

Фізичні особи

Юридичні особи

2008

1338

5985

2009

968

6066

2010

1000

6145

2011

966

6074

Для забезпечення виконання цього завдання сектор виконує функції, які містять наступні процедури:

- навчання платників податків;

- консультативні послуги платників податків з питань податкового законодавства;

- листування з платниками податків та надання відповідей на звернення платників податків;

- систематизація та кодифікація нормативних документів, листів, роз'яснень;

- підтримка в актуальному стані нормативних документів у зв'язку зі змінами та доповненнями;

- інформування підрозділів податкової інспекції з питань оподаткування;

- відбір нормативних документів для проведення їх до платників податків, у тому числі через засоби масової інформації;

- підготовка та розсилка інформаційних матеріалів;

- консультативні послуги платникам податків через засоби масової інформації;

- пропаганда та оформлення переплати на журнал "Вісник податкової служби України";

- контроль за забезпеченням платника податків єдиними стандартними бланками податкової звітності через регіональну мережу підрозділів редакції журналу «Вісник податкової служби України».

Основні методи і регламентуючі документи при проведенні роз’яснювальної роботи:

- районні радіо і телебачення та радіо міста Ямпіль;

- друкування статей у газетах;

- індивідуальні консультації по телефону;

- особистий прийом платників;

- письмові відповіді на листи.

Соседние файлы в папке звіт корнійчук