Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
327.17 Кб
Скачать

61

  1. Загальне ознайомлення зі структурою крижопільської мдпі

До системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва і Севастополя), районах у містах[2].

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями ( далі - податкова міліція).

Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на два і більше районів, об’єднані (на місто і район)) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Головним завданням державних податкових інспекцій (ДПІ) є здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів та інших платежів і неподаткових доходів і внесків до державних цільових фондів, встановлених законодавством України.

Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватися Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання посадовими особами органів державної податкової служби своїх обов’язків вони притягаються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Збитки, завдані неправомірними діями посадових органів державної податкової служби, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів Державного бюджету.

Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватися комерційної та службової таємниці.

Крижопільська міжрайонна державна податкова інспекція обслуговує платників податків Крижопільського, Піщанського, Ямпільського та Томашпільського районів. Організаційна структура державної податкової інспекції затверджена з метою вдосконалення організаційної структури органів державної податкової служби, направленої на підвищення ефективності роботи по мобілізації надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Структура Крижопільської МДПІ (табл.1.1.)

Таблиця 1.1.

Назва структурного підрозділу

Штатна чисельність

1

Керівництво

6

2

Начальник інспекції

1

3

Перший заступник начальника інспекції

1

4

Заступник начальника інспекції – начальник відділу податкового контролю юридичних осіб

1

5

Заступник начальника – начальник Піщанського відділення

1

6

Заступник начальника – начальник Томашпільського відділення

1

7

Заступник начальника – начальник Ямпільського відділення

1

8

Сектор з питань роботи персоналу

2

9

Фінансовий сектор

2

10

Юридичний відділ

4

11

Головний державний податковий інспектор з організаційно-розпорядчої роботи

1

12

Відділ оподаткування юридичних осіб

4

13

Відділ економічного аналізу

3

14

Відділ оподаткування фізичних осіб

4

15

Відділ обліку та звітності

3

16

Відділ податкового контролю юридичних осіб *

11

17

Відділ погашення прострочених податкових зобов’язань

4

18

Сектор інформатизації процесів оподаткування

2

19

Відділ реєстрації та обліку платників податків

4

20

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

4

21

Піщанське відділення

9

22

В т.ч.

23

Відповідальний черговий

1

24

Сектор оподаткування юридичних осіб

2

25

Сектор оподаткування фізичних осіб

2

26

Сектор обліку та звітності

2

27

Сектор інформатизації процесів оподаткування

2

28

Томашпільське відділення

10

29

В т.ч.

30

Відповідальний черговий

1

31

Сектор оподаткування юридичних осіб

2

32

Сектор оподаткування фізичних осіб

3

33

Сектор обліку та звітності

2

34

Сектор інформатизації процесів оподаткування

2

35

Ямпільське відділення

13

36

В т.ч.

37

Відповідальний черговий

1

38

Сектор оподаткування юридичних осіб

3

39

Сектор оподаткування фізичних осіб

3

40

Сектор обліку та звітності

2

41

Сектор погашення прострочених податкових зобов’язань

2

42

Сектор інформатизації процесів оподаткування

2

43

Всього по МДПІ

86

Примітка:

* функціонально підпорядкований управлінню аудиту юридичних осіб ДПА у області, з покладанням функцій розгляду скарг платників податків.

У Крижопільській МДПІ на даний момент працює 86 осіб.

Податковий кодекс, ухвалений Верховною Радою 2.12.2010 і підписаний президентом України, набув чинності з 1 січня 2011 року[3]. Разом із Податковим кодексом набув чинності і Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу України»[4]. Ухвалений Податковий кодекс вперше зібрав в одному документі всі норми, що регулюють оподаткування в країні.

Згідно з Податковим кодексом України передбачається перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян шляхом запровадження:

- податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (з 2012 року);

- оподаткування доходів фізичних осіб шляхом встановлення ставки 15 % до доходів, отриманих платником податку у звітному податковому місяці та 17 % до доходів, отриманих платником податку у звітному податковому місяці, які перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;

- оподаткування за ставкою 5 % процентів на депозитні банківські рахунки (з 2015 року), інші пасивні доходи (та дивіденди);

- надання 100-відсоткової податкової соціальної пільги на кожну дитину (50 % мінімальної заробітної плати) кожному з батьків (замість права на додаткову соціальну пільгу одному з батьків);

- звільнення від оподаткування доходів від продажу один раз на рік квартир, житлових, дачних, садових будинків без обмеження щодо їх площі, земельної ділянки в межах норм, визначених Земельним кодексом України, а також машини, мотоцикла, моторолера;

- зниження ставки податку до 5 % для доходів від продажу рухомого майна.

За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, передбачене в Податковому кодексі зниження ставок основних податків зробить податковий режим одним із найпривабливіших у Європі. Зокрема, ставку податку на прибуток, що становить на сьогодні 25%, буде знижено в 2011 році до 23%, у 2012 році - до 21%, у 2013 році - до 19% і з 2014 року - до 16%. Крім того, податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшено до 17% з нинішніх 20%. У частині оподаткування доходів фізичних осіб нинішню єдину ставку 15% перетворено на малопрогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17% для доходів, що перевищують десятиразовий розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (наразі мінімальна зарплата становить 922 грн. на місяць)[37].

Відповідно до Податкового кодексу[3], з 2015 року запроваджується оподаткування доходів за депозитами за ставкою 5%, але одночасно вже з 2011 року ставку оподаткування дивідендів буде знижено з 15% до 5%. Податковим кодексом вперше в Україні запроваджено податок на нерухомість, однак від нього звільнені ті, у кого площа житлової нерухомості не перевищує 120 м2 при проживанні в квартирі і 250 м2 – в будинку.

Соседние файлы в папке звіт корнійчук