Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
101-120.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
63.07 Кб
Скачать

119 Гармонізація законодавства України до права єс

Початковим етапом гармонізації законодавства України з європейським правом є уніфікація термінології. Вважаємо, що процес гармонізації законодавства слід починати з юридичної термінології. Чіткий понятійно-категоріальний апарат дуже важливий, якщо законодавець ставить за мету уніфікацію, гармонізацію або зближення законодавства, його відповідність європейським стандартам та традиціям.

У зв’язку з тим, що за документами ЄС, адаптація законодавства має проводитися не у всіх галузях права, а лише у пріоритетних, існує декілька концептуальних підходів щодо об’єму гармонізації:1. Концепція «мінімальної адаптації» обмежується діяльністю у галузях, що регулюють економічне співробітництво України та ЄС у різних сферах та впливають на торгівельні і ділові стосунки між країнами партнерами. 2. Концепція «помірної адаптації» виходить з необхідності створення зони вільної торгівлі з ЄС та розповсюдження деяких інших переваг внутрішнього ринку ЄС. Основою цієї концепції є бачення Європейською комісією перспектив відносин із сусідами.3. Концепція «максимальної адаптації» вбачає необхідність гармонізації законодавства у зв’язку із перспективою членства в ЄС.

Організаційно процес адаптації вбачається провести у три етапи. На першому етапі перевага повинна надаватися сприянню досягненню стабільності у суспільстві, наближення до верховенства права та європейських стандартів прав людини, приведенню законодавства України у відповідність до вимог УПС та інших договорів з ЄС. На другому етапі планується провести підготовку до створення вільної зони торгівлі з ЄС та до асоційованого членства в ЄС.Третій етап вбачає розширену гармонізацію за умови асоційованого членства в ЄС. ЗУ«Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства Українидо законодавства ЄС»,визначається інституціональний механізм виконання Програми. Згідно з ним,ВРУ забезпечує виконання Програми з питань,віднесених до її компетенції, розглядає законопроекти, основані на Програмі, визначає цілі та завдання другого та наступних етапів виконання Програми.КМУ затверджує після погодження з комітетом ВРУ з питань Євроінтеграції щорічний план заходів з виконання Програми, передбачає у Держбюджеті витрати на фінансування Програми. Створена Міжвідомча Координаційна рада для забезпечення координації та взаємодії міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у процесі адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

120 Перспективи отримання Україною асоційованого членства в єс.

Наразі ЄС не готовий надати чітку відповідь на запитання щодо визнання перспективи членства України в Євросоюзі, що пов’язується з складністю процесу внутрішніх трансформацій в ЄС та стриманою громадською думкою у державах-членах ЄС щодо перспектив розширення Союзу.

У своїх документах Брюссель лише "визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір", "залишаючи відкритим будь-який майбутній розвиток відносин України та ЄС".

1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]