Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
101-120.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
63.07 Кб
Скачать

108. Поняття податкового права єс та його джерела.

Європейське податкове право можна визначити як сукупність податкових норм установчих договорів, нормативно-правових актів, прийнятих інститутами ЄС, загальних принципів права, що застосовуються до податкових відносин, а також сукупність положень рішень Суду ЄС з податкових питань.

Регламенти є важливим джерелом податкового права ЄС.Регламентце правовий акт загального і прямого застосування, який використовується для закріплення єдиних для всіх держав-членів податкових положень, які діють безпосередньо, так само як і закони держав-членів.

Директива правова форма, за допомогою якої відбувається гармонізація національних правових норм в чітко визначені строки, тобто вирішуються інтеграційні завдання і при цьому в найменшій мірі зачіпається податковий суверенітет держав-членів.Директиви, що приймаються по відношенню до податків, можна поділити на дві групи:1)директиви, що встановлюють єдині вимоги до визначення елементів прямих та непрямих податків держав-членів. 2) Директиви, що вносять зміни та доповнення до раніш прийнятих директив.

Рішення також відіграють важливу роль в системі джерел податкового права ЄС.

Рішення приймаються:із спеціальних питань, що мають спільне для всіх держав-членів значення; із питань, що зачіпають інтереси окремих держав;для регулювання вузькоспеціальних питань.

Рішення Суду Європейських Співтовариств

Відповідно до установчих договорів Суд має виключну компетенцію щодо тлумачення податкових положень,а також норм податкового права,що створюються інститутами ЄС.Весь перелік податкових справ, розглянутих СЄСп можна роділити на дві категорії:1)рішення Суду, які дають роз’яснення норм інтеграційного права, але не містять заборонні положення; 2)рішення Суду, які дають роз’яснення норм інтеграційного права і містять заборонні положення. Правова доктрина ЄС

Міжнародний договір Вплив на регулювання податкових відносин мають: Установчі договори, які містять норми прямої дії та ті податкові положення на основі яких приймаються регламенти і директиви Ради із податкових питань, а також складається практика Суду Єсп; Двосторонні договори про уникнення подвійного оподаткування.

109.Податкова система єс.

Податкова система ЄС – сукупність обов’язкових платежів податкового характеру, що стягуються до бюджету Співтовариства.

Податкову систему ЄС можна представити у вигляді наступної класифікації податкових платежів:сільськогосподарські податки;митні збори; ПДВ;Прибутковий податок із фізичних осіб, що працюють в органах і апараті ЄС.

Сільськогосподарські податки охоплюють наступні види обов’язкових платежів1:

1.податок на імпортовану та експортовану с/г –ку продукцію із (в) держави-не члена ЄС;2.податок на цукор, що сплачують компанії-виробники цукру в державах-членах ЄС;3.податок на ізоглюкозу, що сплачується поряд із плодатком на цукор.

Митні збори виконують в основному протекціоністську функцію і мають дві основні форми:1) антидемпінгові мита; 2) компенсаційні мита. Митні збори встановлюються на зовнішніх кордонах ЄС по відношенню до імпортованих та експортованих товарів і визначаються із врахуванням наступних характеристик: а) тарифікації товарів;б) походження товарів;в) кількості товарів;г)митній вартості товарів; д) тарифної ставки.

Податок на додану вартість (ПДВ).

Фінансові надходження від ПДВ складають одне із основних джерел формування бюджету ЄС. Наявність ПДВ в податковій системі держави є обов’язковою умовою приєднання до ЄС.Доходи, що поступають від ПДВ до бюджету ЄС являють собою встановлену рішенням Ради єдину відсоткову надбавку до ставки ПДВ в державах-членах. Об’єкт оподаткування визначається інтеграційним законодавством.

Правову основу ПДВ складають: Договір про ЄС; Директиви Ради про ПДВ; Рішення СЄСп з питань , пов’язаних із застосуванням ПДВ.

Прибутковий податок із фізичних осіб, що працюють в органах і апараті ЄС.

Цей податок введений Протоколом про привілеї та імунітети ЄС від 8 квітня 1965 р. і передбачає, що посадові особи та інші службовці ЄС «підлягають оподаткуванню на користь ЄС податком на заробітню плату і винагороди, які виплачуються їм Сп-ми»

Податок стягується за прогресивною шкалою в розмірі від 5 до 45% і надходить до бюджету Сп-в.Відповідно до ст.13 Протоколу про привілеї та імунітети ЄС посадові особи та службовці Сп-в звільняються від сплати національних податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]