Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВО_2100_Титаренко_Податковий менеджмент у банку.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
586.62 Кб
Скачать

Висновки до 2 розділу

Результати дослідження функціонування податкового менеджменту у ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» дали змогу зробити наступні висновки.

На основі проведених досліджень встановлено, що ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» протягом періоду 2011-2013 рр. був фінансово стійкою установою, але в його діяльності протягом періоду, що аналізується, виникли певні проблеми, насамперед, пов'язані з рівнем його капіталізації та управлінням активами та пасивами. Таким чином, за умов нарощення власного капіталу банку необхідним є розробка та запровадження ефективного антикризового механізму управління його активами та пасивами, зокрема основними ризиками.

ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» є платником (податковим агентом) податку на прибуток; податку на доходи фізичних осіб (податковий агент); податку із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів; плати за землю; зборів у цільові фонди; плати за торговий патент.

У складі податкових платежів ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» з метою аналізу враховано збір до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та внески на соціальне страхування, оскільки дані платежі було включено до переліку загальнодержавних податків у 2013 році, вони мають податкову природу: стягуються на постійній основі, мають чітко визначені цілі використання, є обов'язковими на території України.

Проаналізувавши динаміку та структуру податкових платежів ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» за період 2011-2013 рр., слід відмітити, що їх сума збільшилась. Найбільшу питому вагу в структурі податків, сплачених банком, мали відрахування до соціальних фондів - 63%, що є характерним для банків четвертої групи. Частка податку на прибуток в загальній сумі податкових платежів протягом періоду дослідження коливалася на рівні 17-19%.

Протягом 2011-2013 рр. сума задекларованого податку на прибуток банку постійно зростала. Внаслідок виникнення податкових різниць оподатковуваний прибуток банку на протязі всього періоду дослідження значно перевищував фінансовий результат банку - на 83% за 2011 р та на 164% за 2013 р.

Протягом періоду 2011-2013 рр. показники податкового навантаження мали дуже 94-99%. Показник податкової віддачі ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» складав 1,48%, що перевищує значення аналогічних показників по банківській системі та групі малих банків.

ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» представлена такими інструментами, як податковий облік, податковий аналіз і контроль.

Виходячи із вищезазначених інструментів, об'єктом податкового менеджменту у ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» виступає процес нарахування і сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів різних рівнів, складання та подання податкових декларацій (розрахунків) з податків і зборів до органів державної податкової служби.

Суб'єктом податкового менеджменту у ПАТ АБ «СТОЛИЧНИЙ» є Відділ бухгалтерського обліку і звітності, до складу якого входить сектор податкового обліку. Функціями відділу є організація та ведення податкового обліку, контроль за складанням податкової звітності, аналіз і регулювання відмінностей між даними фінансового та податкового обліку.