Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

20070109_gaydamaka_kl

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Виключення голок виконується механізмом відбору, при чому виключені голки можуть опуститися під петлетвірну систему або піднятися на висоту, щоб нитка проклалась нижче крючка.

Другий спосіб недоцільний, так як нитка треться по голці.

На ПА для відбору голок використовуються голки різних позицій. Наприклад, з коротким та довгим хвосткаом, зі штовхачами чи без нього, з різними висотами п’яток.

Замкова система має спеціальні клини для відбору голок (розділяючий-1, опускаючий).

Рис. 4.3. Замкова система автомату 4А-9С.

11

Лекція 5

Будова початкових рядів

Рис 5.1

В першому ряді голки підіймаються на процес в’язання через одну, для цього включається клин 2 (він включається в два прийоми – спочатку в середнє положення, потім максимальне положення до центру). Включення виконується від барабана управління.

Клин опускає всі голки вниз під систему. Роздільний клин підіймає голки, які мають довгий хвостовик в систему і вони через одну отримують нитку. В другому ряді клин 2 вимикається з роботи і всі голки ідуть в систему, отримуючи нитку. Нитка заводиться за спинки голок за допомогою платин.

Особливості в’язання одинарного борта з прокладанням еластичної нитки

На сучасних автоматах при в’язанні борта з прокладання еластичної нитки, використовують дві або три системи.

12

Порядок в’язання на трьохсистемному автоматі.

При в’язанні борта з еластичною ниткою в ІІІ системі включається в середнє положення клин неповного замкнення, і голки через одну з середніх і верхніх п’яточок підіймаються на неповне замкнення і отримають еластомерну нитку.

ВІ системі всі голки підіймаються на повне замкнення і пров’язують петлі.

ВІІ системі голки через одну підіймаються на неповне замкнення в результаті утворюються пресові петлі.

Еластична нитка лягає дужкою на пресові петлі і протяжкою на петлі гладі.

В’язання подвійного борта

При в’язанні використовується спосіб через голку, аналогічно розглянутому вище, але для пришивки борта (бортовки) використовують спеціальний диск з бортовими крючками. Пришивка борта може виконуватись без допомоги крючків за рахунок відбору голок для цього в І рядку нитка прокладається через голку, в ІІ – на кожну голку, в ІІІ – на кожну голку, ІV – виключається з роботи кожна четверта або восьма голка з утриманням петель і в’яжеться задана довжина борта переплетенням неповна гладь (4+1, 8+1). Після в’язання заданої довжини всі голки включається в роботу, виключається бортовка.

Лекція 6

В’язання подвійного борта з використанням бортових крючків

Для в’язання подвійного борта з використання бортових крючків на ПА крім основних механізмів є спеціальний диск з бортовими крючками, який установлюється в верхній частині циліндра машини.

Диск набирається спеціальними крючками над кожною другою голкою. Половина крючків – з високою п’яткою, друга половина - з низькою.

Різні п’ятки потрібні для забезпечення їх включення в робота за допомогою клинів. Замкова система крім основних петлетвірних клинів оснащена допоміжними клинами.

Рис. 6.1. Замкова система автомату КАС.

13

1 – розділяючий клин, нерухомий; 2 – опускаючий клин, рухомий в радіальному напрямку, 3 – клин бортовки для голок; 4 – необхідний для запобігання поломки п’яток при переключенні клина 2. Будова початкових рядів аналогічно автомату 4А.

Але в третьому ряду висуваються бортові крючки і петлі утримуються на них до кінця в'язання борта необхідної довжини. Після закінчення в'язання петлі переносяться на голки. В результаті утворюється подвійний борт.

Рис. 6.2.

14

Рис 6.3. Схема утворення початкових петельних рядів борта.

Лекція 7

В’ЯЗАННЯ ПОЧАТКОВИХ РЯДІВ НА ОДНОФОНТУРНИХ МАШИНАХ З ГОЛКАМИ НЕРУХОМИМИ ОДНА ВІДНОСНО ОДНОЇ

До таких машин, які використовуються для в’язання виробів заданої форми відносяться котонні манини. На котонних машинах використовується однопроцесний та двопроцесний способи в’язання виробів. При однопроцесному способі весь виріб в’яжеться на одній машині. При двопроцесному способі використовується два вида обладнання (пояс в'яжеться ластичним на плоскофанговій машині, переноситься на котонну і дов’язується стан).

При однопроцесорному способі в’язання на однофонтурних котонних машинах в’яжеться подвійний борт переплетенням гладь. При в’язанні подвійного борта для забезпечення початку в’язання на котонних машинах використовуються два способи:

-спосіб “через голку”;

-спосіб “на кожну голку”.

15

В’язання подвійного борта (пояса) способом “через голку”

Для забезпечення в’язання початкових рядів на котонній машині крім основних механізмів машина має додаткову систему механізмів:

-механізм вертикального та горизонтального руху гребінок;

-механізм зсуву головного валу;

-механізм блокування;

-механізм відтягування подвійного борта;

-механізм зміни щільності.

Робота додаткових механізмів повинна бути узгоджена з роботою механізмів петлетворення.

Основним механізмом при в’язанні борта є спеціальна гребінка з крючками. Крючки набрані з кроком 2t.

Весь процес в’язання подвійного борта складається з 3-х етапів: І – започаткування (в’язання рядів); ІІ – в’язання пояса або борта заданої довжини (2Н);

ІІІ – бортовка.

Започаткування

Започаткування включає такі моменти: захід, пресування, нанесення, розпресування, скидання, захват і відтягування.

Захід (Вихідне положення)

Нитка прокладається на кожну голку, кулірується петля максимальної довжини за допомогою механізму щільності. Крючок з вихідного положення заходить за голки і установлюється точно проти головок голок.

Пресування

Заправочі крючки рухаються вниз і задньою стороною опираються о платинну головку (цим забезпечується жорсткість крючка). Голки опускаються вниз, так, що до моменту пресування кінець крючка знаходився вище горловини верхньої платини (це необхідно для того, щоб петля не падала під крючок або на крючок). В момент пресування кінець заправочного крючка повинен знаходитися на рівні горбинки головки голки.

Нанесення, розпресування

Голка рухається вниз і відходить від платинної головки так, що при нанесенні нитка (петля) незащемилася між крючком і головкою голки.

Скидання. Захват і відтягування

Голка опускається так, щоб її головка знаходилася нижче відбійної лінії скидаючої платини.

16

Верхня платина відходить максимально назад.

Процес в’язання

Для процесу в’язання характерні 2 моменти:

1/3 борта або пояса відтягується механізмом гребінок, далі включається механізм відтягування.

Лекція 8

Бортовка

При виконанні бортовки машинної переключається на інший режим роботи (режим перенесення). Для цього включається механізм зсуву головного валу. Всі механізми петлетворення також переключаються на новий режим роботи. Продуктивність машини знижується приблизно в два рази.

Весь процес бортовки можна поділити на такі моменти:

1.Захід

2.Пресування

3.Нанесення

4.Розпресування

5.Скидання (петлі з крючка)

6.Відхід

1. Захід

Бортові крючки заходять за голки і спираються задньою стороною крючка у платинну головку. Голки відходять від платинної головки і розташовуються під крючком так, щоб головка голки знаходилася строго проти чаші крючка.

Нижня платина опускається для того, щоб крючки не защемили полотно. Верхні платини відходять назад, щоб не заважати

17

крючками при заході. В даній операції важливе значення має натяг полотна. При недостатньому або максимальному відтягування можливе скидання петлі 1-го ряду.

18

2, 3. Пресування, нанесення

При цих операціях голка піднімається вверх, заходить в чашу крючка і пресується. Верхні платини висуваються вперед, щоб при нанесенні утримувати петлі між платинами.

4, 5. Розпресування, скидання

Коли головка голки перетинає верхню платину, крючки різко опускаються вниз, голка розпресовується, а петля скидається з крючка.

6. Вихідне положення (відхід)

В’язання початкових рядів на котонній машині способом на кожній голці

Процес в’язання подвійного борта складається з 3-х процесів:

1.Започаткування

2.В’язання борта

3.Бортовка

Для в’язання подвійного борта крім основних механізмів в роботу включається

система механізмів започаткування та бортовки 1. Започаткування

Основним механізмом при в’язанні початкових рядів є гребінка з крючками.

відстань між крючками дорівнює голковому кроку t

Крючок має складові частини п’ятка

стержень

коліно

чаша

крючок

Процес започаткування

Процес започаткування складається з таких етапів:

1.Вхід крючків в зону платин.

2.Вхід крючків в зону голок.

3.Скидання петель на крючки.

4.Захват петель і відтягування.

19

1 етап

Нитка прокладається на кожну голку, кулірується петля на максимальну довжину за рахунок механізма щільності і виноситься під крючок голки. Бортові крючки установлюються так, щоб їх чаша знаходилася чітко навпроти головки голки.

2 етап

Платина відходить назад в платинну головку, петля з горизонтального положення переходить в вертикальне, заправочні крючки підходять максимально до платинної головки і перетинають головку голки в верхній частині.

3 етап

Скидання петель на крючки

4 етап

Захват і відтягування петель крючками

В’язання борта

Включає 2 періоди:

І – одна третя борта відтягується механізмом гребінок; ІІ – інша частина борта відтягується спеціальним механізмом відтягування.

Бортовка: в процесі бортовки машина переключається на режим переплетення, продуктивність машини знижується. Бортовка складається з: заходу крючка, пресування, нанесення, розпресування, відходу.

1. Захід

20