Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

20090519_Prodanuk

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
270.63 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ:

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ І МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ З КУРСУ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Київ КНУТД 2009

Історія України: плани семінарських занять і методичні поради з курсу для студентів денної форми навчання / Упор.: Ф.М. Проданюк, А.Н. Ковальов, З.В. Захожай– Київ.: КНУТД, 2009 р. – 27 с. Українською мовою.

Упорядники: Ф.М. Проданюк, к. і. н., доцент А.Н. Ковальов, к. і. н., доцент З.В.Захожай, ст. викл.

В.С.Демчук, к. і. н., доцент О.Р.Куц, к. і. н., доцент Т.М.Тороповська, к. і. н., доцент В.І.Червінський, к. і. н., доцент Л.В. Козуб, к. і. н., доцент О.І.Гонтар, асистент

Відповідальний за випуск зав. кафедрою українознавства Ф.М.Проданюк.

2

В С Т У П

Пропоновані студентам стаціонару університету методичні поради спрямовані на допомогу вивчення курсу історії України. Вони зосереджують увагу читача на найважливіших питаннях історії нашої Батьківщини. Поради спрямовані на допомогу студентам у глибокому вивченні складних соціально-економічних і суспільно-політичних процесів, які проходили на споконвічних українських землях з стародавніх часів до сьогодення.

Рекомендації складені на основі останніх досягнень історичної науки. Базуючись на цьому, вони спрямовують увагу студентів на нові підходи у вивченні подій, процесів та постатей нашого минулого.

Пропонована література до курсу створює умови для наукового розуміння історії нашого народу. Вона дає можливість студентам орієнтуватись в складних умовах нашої дійсності, враховуючи історичні досягнення, надбання і прорахунки, сприяє виробленню у студентів почуття любові, патріотизму та відповідальності за нашу Батьківщину, її майбутнє.

Крім загальної рекомендованої літератури до всього курсу в кінці методичних порад до кожної теми додається окремий список літератури, переважна більшість якої знаходиться в бібліотеці університету та в кабінеті кафедри українознавства.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДО ВСІХ НАДАНИХ ТЕМ

1.Борисенко В. Курс української історії. – К., 1997.

2.Верстюк В.Ф., Дзюба О.М., Репринцев В.Ф. Україна від найдавніших часів до сьогодення. Хронологічний довідник. – К., 1995.

3.Видатні постаті в історії України (ІХ – ХІХ ст.): Короткі біографічні нариси. Історичні та художні портрети: Довід. Вид./ В.І. Гусєв (кер. кол. Авт.), В.П. Дрожжин, Ю.О. Калінцев, О.Г. Сокирко, В.І. Червінський. – К.: Вища школа, 2002.

4.Грушевський М. Ілюстрована історія України. – К., 1990.

5.Грушевський М. Очерк истории украинского народа. – К., 1991.

6.Довідник з історії України. – Т.1-2. – К., 1993, 1995.

7.Дорошенко Д.І. Нарис історії України. – Т.1-2. – К., 1991.

8.Енциклопедія українознавства. – Т. 1-7. – Львів, 1993-1996.

9.Історія України: нове бачення. У 2-х томах. – К., 1995.

10.Історія України: Джерельний літопис. Упоряд.: В.І. Червінський, М.І. Обушний, Т.Ю. Горбань, В.Є. Кругляков та ін.; За ред. В.І. Червінський та М.І. Обушний. – К.: ДП „Дирекція ФВД” – 2008.

11.Крип”якевич І.П. Історія України. – Львів, 1990. 12.Полонська-Василенко Н. Історія України. Т.1-2. – К., 1995.

3

13.Рибалка І. Історія України. Ч. 1-2. – Харків, 1995, 1997. 14.Смолій В. та ін. Малий словник історії України. – К., 1997.

15.Українська революція 2004 р. [Текст] / С. Кульчицький. - К. : Генеза, 2005. - 368 с.

16.Історія України : навчально-методичний посібник для семінарських занять / За ред.В.М. Литвина. - К. : Знання, 2006. - 607 с.

17.Історія України : навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / О. Д. Бойко. - 3-е вид., виправл. та доп. - К. : Академвидав, 2005. - 688 с. - (Альма-матер).

18.Історія України : підручник для студ. вищих навч. закл. - 3-е вид., перероб. та доп. - Львів : Світ, 2002. - 520 с.

19.Історія України : навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / В. В. Світлична. - 4-тє вид. - К. : "Каравела" , 2006. - 400 с.

20.Історія України : навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / Б. Д. Лановик, М. В. Лазарович. - 3-тє вид., випр. і доп. - К. : Знання-Прес, 2006. - 598 с.

21.Історія України з давніх-давен до сьогодення / В. В. Нартов. - Х. : Книжковий клуб сімейного дозвілля, 2006. - 352 с.

22.Історія України : навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / Л. І. Кормич, В. В. Багацький. - К. : Алерта, 2004. - 407 с.

23.Україна на зламі історичних епох (Державотворчий процес 1985-1999 рр.) : навчальний посібник / Ю.М. Алексєєв. - К. : "ЕксОб", 2000. - 296 с.

24.Історія України з прадавніх часів до сьогодення / В.І. Семененко, Л.О. Радченко. - Харків : Торсінг, 2000.

25.Історія України / Документи. Матеріали: Посібник. - К. : Академія, 2001. - 448 с. - (Альма-матер).

26.Україна в ХХ столітті (1900-2000) : зб. документів і матеріалів : Навч. пос. / Упор. А.Г. Слюсаренко. - К. : Вища шк., 2000. - 351 с.

Тема 1 (2 год.)

Найдавніше минуле на території сучасної України

План

1.Первісна доба на території сучасної України.

2.Племена трипільської культури на території України.

3.Скіфо-сарматський час. Античні міста-держави Північного Причорномор”я.

4.Східні слов”яни: походження, розселення, заняття, побут, вірування. Реферати:

1.Походження людини та її поява на території сучасної України.

2.Еволюція суспільних організацій в первісну добу.

3.Неолітичні культури на території сучасної України.

4.Бронзовий вік на території України (ІІ – І тис. до н.е.)

5.Велике переселення народів.

6.Етногенез слов”ян.

4

7.Анти: походження, розселення.

8.Вплив греків на автохтонне населення Північного Причорномор’я..

Методичні поради Готуючись до першого питання, зверніть увагу на процес еволюційного

розвитку людини і початок заселення території сучасної України. Розгляньте процеси, що відбувалися в різні періоди первіснообщинного ладу: в кам”яному віці (палеоліті, мезоліті, неоліті), мідно-кам’яному (енеоліті), за доби бронзи.

Розглядаючи питання трипільської культури, підкресліть, що це найбільш розвинена культура в Європі в 4-3 тис. до н.е. Що являли собою протоміста та їхні будівлі, які основні заняття? Чим особливе гончарне ремесло трипільців?

Відповідаючи на третє питання, необхідно звернути увагу на причини переходу до ранньозалізного віку на території України і соціально-економічний устрій кіммерійців, скіфів та сарматів. Які пам’ятки залишились після цих кочових племен? Слід з’ясувати обставини виникнення й розвитку на цій території античних міст-держав. Що нового принесли греки автохтонному населенню Північного Причорномор’я?

Відповідь на четверте питання передбачає аналіз різних теорій походження слов”ян, внеску українських вчених у розв”язання цієї проблеми. Доцільно простежити шляхи розселення слов’янських племен, зупинитись на основних формах господарської діяльності та суспільних відносинах слов’ян у І тис. н.е., та релігійних уявленнях. Показати, як в результаті тривалого внутрішнього розвитку східнослов’янських племен, збагаченого впливами сусідніх народів, складалася одна з найбільших держав середньовічної Європи – Русь.

Тема 2 (2 год.)

Княжа доба

План

1.Концепції походження Давньоруської держави. Політичне життя Київської Русі (ІХ – ХІ ст.)

а) Виникнення та становлення Русі в ІХ – Х ст..

б) Піднесення та розквіт Русі наприкінці Х – першій половині ХІ.

2. .Соціально-економічний розвиток Київської Русі в ІХ – на початку ХІІ ст. Феодальне вотчинне землеволодіння.

3.Русь у період феодальної роздробленості (ХІІ – перша половина ХІІІ ст.).

4.Галицько-Волинська держава: утворення, політичне та соціально-економічне життя.

Реферати:

1.Значення прийняття християнства.

2.Боротьба Русі з печенігами та половцями.

3.Діяльність князя Володимира Мономаха.

4.Міжнародні зв”язки Київської Русі.

5.Процес урбанізації Русі.

6.Етнічний склад населення Русі,

5

7.Боротьба Русі проти монголо-татарської навали. Руські землі в умовах золотоординського іга.

Методичні поради Відповідь на перше питання слід почати з висвітлення процесів консолідації

східнослов’янських племен, звернувши особливу увагу на перші державні утворення у східних слов’ян – “літописні племена”, союзи племен, Руську землю та ін. Дайте оцінку норманській теорії утворення Київської Русі; охарактеризуйте суспільно-політичні відносини в ІХ – на початку ХП ст.

Окремо зупиніться на діяльності князів Володимира Святославича, Ярослава Мудрого.

Київська Русь відкрила новий, феодальний період в історії східних слов”ян.

Вдругому питанні необхідно розглянути три форми феодальної експлуатації, що існували в той час: полюддя, відробітки, грошову ренту. У відповіді приділіть увагу розвиткові сільського господарства, яке протягом усієї історії Київської Русі посідало провідне місце в її економіці: ремесел, в першу чергу металургії та металообробки; торгівлі. Проаналізуйте соціальні верстви населення: заняття, повинності, побут.

Втретьому питанні проаналізуйте економічні та політичні причини, що призвели Київську Русь до феодальної роздробленості: зростання великого феодального землеволодіння, певна зміна торговельних шляхів, велика територія, відсутність чіткого механізму спадкоємності князівської влади та ін. Слід зупинитись на діяльності князя Володимира Мономаха, який зумів зупинити розпад держави. Чим керувалися князі, збираючись на з’їзди, які приймались там рішення?

При розгляді питання Галицько-Волинської держави зверніть увагу на особливість його формування та входження цих земель до складу Київської Русі. Чим можна пояснити особливе становище боярства? Визначте роль Романа Мстиславовича та Данила Галицького в державотворенні. Як вплинула навала монголо-татар на політичне та економічне становище Галицько-Волинської держави? Доведіть, що Галицько-Волинська держава була правонаступницею Київської Русі.

Тема 3 ( 4 год. ).

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ ПІД ВЛАДОЮ ЛИТВИ ТА ПОЛЬЩІ (ХІV – перша половина ХVII ст.)

Перше заняття.

План.

1. Захоплення українських земель феодалами сусідніх держав.

а) Приєднання українських земель до Великого князівства Литовського. б) Польська експансія на українські землі.

в) Захоплення українських земель Угорщиною, Молдавією, Кримським ханством та Московською державою.

2. Соціально-економічний розвиток: а) ХІV – перша половина ХVІ ст.;

6

б) друга половина ХVІ – перша половина ХVII ст. Фільваркова система господарства.

Реферати та фіксовані виступи:

1.Політика Володимира Ольгердовича та його нащадків в Україні.

2.Кревська та Люблінська унії і їх вплив на подальшу долю українських земель.

3.Берестейська (церковна) унія.

4.Процес оформлення шляхти у привілейований стан.

5.Православна церква у ХУ – ХУІ ст.

6.Литовські статути та „Устави на волоки” в процесі закріпачення українських селян.

7.Експансія Кримського ханства на українські землі.

8.Поширення Магдебурзького права в містах України.

Методичні поради Розкриваючи перше питання, дайте оцінку економічному і політичному

становищу українських земель після монголо-татарського нашестя та падіння Галицько-Волинської держави. З”ясуйте причини та характер експансії сусідніх держав на Україну, їх географічні межі.

В другому питанні необхідно дати загальну характеристику класів та станів українського суспільства, простежити особливості соціального розвитку у виділених історичних проміжках часу. Зверніть увагу на зародження кріпосницької системи в Україні (Литовські статути), формування української шляхти. Характеризуючи економічний розвиток українських земель в умовах іноземного поневолення, дайте аналіз розвитку продуктивних сил суспільства в різних сферах господарства, розвитку українських міст, ремесла і торгівлі. Покажіть зародження нових буржуазних відносин (фільваркові господарства), з”ясуйте міжнародні економічні зв”язки українських земель, значення ярмарків для розвитку внутрішнього ринку. Вказати на запровадження Магдебурзького права в українських містах.

При висвітленні третього питання необхідно чітко розмежувати зони анексії українських земель Угорщиною, Польщею, Литвою, Молдовою, а згодом -– Туреччиною, Трансільванією та Московським князівством. Покажіть відмінності в адміністративно-територіальному устрої в цих зонах та боротьбу українського народу за збереження своєї державності. Особливу увагу слід звернути на політичний розвиток українських земель у складі Литви та Польщі, зміну їх становища після Люблінської унії.

Друге заняття.

План.

1.Козаччина в Україні: виникнення козацтва; Запоріжська Січ як адміністра- тивно-політична, військова столиця, територія, її устрій та господарськополітичне життя; реєстрове козацтво; видатні провідники козацького руху.

7

2.Боротьба українського народу з турецько-татарською агресією. Польськотурецька війна, Хотинська битва.

3.Антифеодальний та національно-визвольний рух в Україні.

Реферати та фіксовані виступи:

1.Політичний портрет Д. Байди-Вишневецького.

2.Життєвий шлях П.Сагайдачного.

3.Життя та побут козаків.

4.Герої селянсько-козацьких повстань кінця ХVІ – першої половини ХVII ст. (К.Косинський, С.Наливайко, Г.Лобода, М.Шаула та ін.)

5.Морські походи козаків.

6.Братства як науково-культурні осередки.

7.Процес формування реєстрового козацтва.

Методичні поради Розкриваючи перше питання, зупиніться на соціально-економічних та

політичних чинниках виникнення та розвитку козаччини в Україні. Охарактеризуйте козацтво як особливий стан суспільства, форми його організації, діяльність його перших провідників. Слід також з”ясувати і причини появи реєстрового козацтва, відмінність його організації від організації низового козацтва. Хто такі надвірні козаки? Які обставини висунули козацтво на передній план української історії, зробили його провідною силою політичного життя в Україні?

При розгляді другого питання розкрийте характер, масштаби та наслідки татарських та турецьких набігів на Україну. Чому українські землі залишились беззахисними перед цією агресією? Далі необхідно висвітлити роль козацтва як захисника рідної землі, зміни у тактиці боротьби козаків з агресорами наприкінці ХVІ – на початку ХVII ст. Дайте характеристику діяльності П.Сагайдачного, його ролі у зміцненні козацтва, активізації його боротьби з татарсько-турецькою агресією. Зверніть увагу на походи під проводом цього гетьмана, на участь козацтва у Хотинській битві для ослаблення Османської імперії і турецької агресії в Європі.

Розкриваючи третє питання, дайте загальну оцінку антифеодального руху на українських землях в різні проміжки визначеного історичного періоду, покажіть роль козацтва в антифеодальній боротьбі. Для полегшення засвоєння матеріалу складіть таблицю “антифеодальний рух в Україні”, куди випишіть основні дати, театр подій, провідників та наслідки селянських та селянсько-козацьких повстань в Україні.

Рекомендована література:

1.Бойко О.Д. Історія України. – К., 2002.

2.Боплан, Гійом Левассер де. Опис України. Українські козаки та їхні останні гетьмани; Богдан Хмельницький. – П.Меріме-Львів, 1990.

3.Ісаєвич Я. Україна давня і нова. Народ, релігія, культура. – Львів, 1996.

4.Смолій В.А. Феномен українського козацтва в загальноісторичному контексті. –

УІЖ, № 5, 1991.

8

5.Хижняк З.І. Києво-Могилянська академія. (Політичні й ідеологічні передумови виникнення вищої освіти в Україні). – К., 1991.

6.Щербак В.О. Джерела формування українського козацтва. – УІЖ, № 2-3, 1994.

7.Щербак В.О. Запорізька Січ як фактор консолідації українського козацтва до середини ХVІІ ст. – УІЖ, № 5, 1995.

Тема 4 ( 4 год.)

УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА РЕВОЛЮЦІЯ (1648-1676рр.). БУДІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ В РОКИ РЕВОЛЮЦІЇ

Перше заняття.

План.

1.Причини, характер, рушійні сили та цілі визвольної війни під проводом Б.Хмельницького. Основні етапи та головні військові дії визвольної війни.

2.Будівництво української державності в роки революції.

Дипломатія та дії Б.Хмельницького щодо творення української державності.

Реферати та фіксовані виступи:

1.Б.Хмельницький: життя та політична діяльність.

2.Битва під Берестечком та її історичне місце у визвольній війні під проводом Б. Хмельницького.

3.Переяславська Рада. „Статті Богдана Хмельницького”, або „Березневі статті”. Їх значення для долі українського народу.

4.Україно - російські відносини 1648-1653 рр.

5.Воєнні дії 1652-1653 рр.

Методичні поради Розкриваючи перше питання, необхідно чітко визначити: а) причини війни

(зверніть увагу на потрійний гніт українського народу: феодальний, національний і релігійний); б) її характер як національно-визвольної, селянсько-козацької війни; в) цілі війни і її рушійні сили. Поясніть, чому саме козацтво стало основною рушійною силою, охарактеризуйте постать Б.Хмельницького.

Питання передбачає визначення основних етапів визвольної війни. Необхідно проаналізувати головні військові битви та їх наслідки, розкрити зміст Зборівської та Білоцерківської угод. Слід визначити роль визначних полководців і селянських ватажків: Івана Богуна, Максима Кривоноса, Данила Нечая, Івана Сірка та ін. Тут же необхідно показати причини, що штовхнули Б.Хмельницького до Переяславської ради і підписання березневих статей, дати оцінку цим подіям.

Дайте загальну характеристику державотворчій діяльності Б.Хмельницького після Зборівської угоди. Покажіть створену політичну систему в державі Б.Хмельницького, розподіл виконавчої і законодавчої влади, їх співвідношення. Розкрийте станово-класовий характер цієї держави, перші кроки внутрішньої та зовнішньої політики.

9

Друге заняття.

План

1.Часи Руїни: хронологічне та географічне визначення; причини та характер.

2.Поділ України між Польщею та Московією (вересень 1657 – червень 1663 рр.).Громадянська війна на території України.

3.Боротьба за возз’єднання Української держави (червень 1663 – вересень 1676

рр.).

4.Українська державність наприкінці XVII ст.

Реферати та фіксовані виступи:

1.Зміни в українському суспільстві внаслідок національно-визвольної війни.

2.І.Виговський: політичний портрет.

3.Гетьманування П.Дорошенка.

4.Гетьманування І. Брюховецького та його наслідки для України.

5.І. Самойлович його політика щодо єдності українських земель.

Методичні поради Розглядаючи перше питання, необхідно звернути увагу на поглиблення

протиріч між Україною і Москвою. Покажіть причини і хід військових дій між козаками та російськими військами у 1659р. Висвітліть гетьманування І.Виговського та Ю.Хмельницького, суть нових Переяславських статей. Покажіть суперечливий характер діяльності І.Виговського та Ю.Хмельницького. Чим це було зумовлено? Дайте відповідь на питання: чи існує взаємозв’язок між політичною організацією часів Б.Хмельницького та його наступ-ників? Розкрийте причини поділу України , його наслідки для подальшої долі українського народу. Дайте оцінку Андрусівського договору 1667р.

Зосередьте увагу на подіях в Україні в 1660 –1680 рр. Покажіть російськопольські протиріччя щодо України. Висвітліть діяльність П.Тетері та І.Брюховецького. Розкрийте причини повстання проти Москви 1668р. та його наслідки: Глухівські статті 1669р., Бучацький договір 1672р. між Туреччиною та Польщею. Далі необхідно зупинитися на оцінці діяльності П.Дорошенка, його прагнень створити союз з Туреччиною з метою об”єднання українських земель. Покажіть причини втрати його популярності. В контексті цього питання слід дати характеристику не лише відносин Туреччини та Кримського ханства з українськими гетьманами, але й з королівським урядом Польщі.

Готуючи четверте питання, зверніть увагу на правління І.Самойловича та Ю.Хмельницького. Які наслідки для українських земель мали Бахчисарайський договір 1681р. та “трактат про вічний мир” 1688р.?

Тема 5 (2 год.)

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ НАПРИКІНЦІ ХVII – XVIII ст.

1.Лівобережна та Слобідська Україна в ІІ половині ХVІІ–ХVІІІ ст.ст. І.Мазепа. Полтавська битва та її наслідки для України.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]