Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-100.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
104.61 Кб
Скачать

5.Що входить у вираз внутрішньої енергії реального газу?

Внутрішня енергія реального газу дорівнює кінетичній енергії  теплового руху його молекул і потенціальної енергії  міжмолекулярної взаємодії. Потенціальна енергія реального газу обумовлена лише силами притягання між молекулами, які приводять до виникнення внутрішнього тиску на газ:

.

6.

7.

8.

9.

10.

11. Що враховує рiвняння Ван-дер-Ваальса?

 Рівняння Ван-дер-Ваальса - одне з перших рівнянь стану реального газу. Дане рівняння враховує кінцеві розміри всіх молекул, що стає суттєвим при великих тисках, а також притягання і відштовхування молекул.

12. Від якої теплоємності залежить внутрішня енергія моля ідеального газу?

Молярна теплоємність газу при потійному об*ємі Сv дорівнює зміні внутрішньої енергії 1моля газу при підвищенні його температури на 1К.

13.Що називають термодинамічною системою?

Термодинам́ічна сист́ема - це сукупність матеріальних тіл, які перебувають у взаємодії з навколишніми тілами і можуть обмінюватися з ними енергією і частинками.

14. Що таке кількість степенів вільності?

Кількістю степенів вільності (і) називають кількість незалежних способів руху тіла, величин або координат, що повністю визначають положення тіла у просторі.

15.Що таке метастабільний стан?

Метастабільний стан – це стан нестійкої рівноваги фізичної системи, в якому система може перебувати тривалий час.

16. Що виявили під час адіабатичного розширення реального га­зу в порожнину?

17. Яку термодинамічну систему називають замкненою або ізольованою?

Замкненою називається система, що не обмінюється із зовнішнім середовищем ні енергією, ні речовиною, ні інформацією. Фізичне значення зростання ентропії зводиться до того, що ізольована система, яка складається з деякої кількості частинок, прагне перейти в стан з найменшою впорядкованістю їх руху. Таким чином, другий початок термодинаміки є статистичним законом. Він виражає необхідні закономірності хаотичного руху великого числа частинок, що входять до складу замкненої системи. 

18. Скільки степенів вільності мають семиатомні молекули?

Семиатомні нелінійні молекули мають 6 степенів вільності- 3 поступальних і 3 обертальних.

19. 3А рахунок чого в термодинамічній системі виникають процеси перенесення?

В термодинамічно нерівноважних системах (системах, у яких змінюються термодинамічні параметри) виникають особливі необоротні процеси, які називають процесами перенесення. В результаті таких процесів відбувається просторове перенесення енерґії, маси, імпульсу. До явищ перенесення належать: внутрішнє тертя (перенесення імпульсу), теплопровідність (перенесення енерґії) і дифузія (перенесення маси).

Розглянемо коротко суть цих явищ, обмежившись одномірним випадком, коли вісь OZ співпадає з напрямком перенесення

20.Що називають фазою?

Термодинамі́чна фа́за — термодинамічно рівноважний стан речовини, відмінний за своїми фізичними властивостями від інших станів тієї ж речовини. Різні фази мають різні упаковки молекул (для кристалічних фаз, різні кристалічні ґратки), і, отже, різні значеннякоефіцієнта стисливості, коефіцієнта теплового розширення та інші сприйнятливості. Крім того, різні фази можуть мати різні електричні (сегнетоелектрики), магнітні (феромагнетики), та оптичні властивості (наприклад, твердий кисень).

21.Які термодинамічні параметри стану ви знаєте? Термодинам́ічні парáметри — це величини, що можуть змінюватися із зміною самої системивнаслідок її взаємовпливу з навколишнім середовищем.Термодинамічні параметри можна поділити на основні та допоміжні. До основних термодинамічних параметрів належать такі, які легко визначити простими технічнимизасобами, як-оттиск,температуратапитомий об'єм. Сукупність зазначених основних термодинамічних параметрів визначає стан системи у даний момент.

Термодинамічні параметри: температура ,густина, теплоємність,питомий електричний опір.

22. Яке твердження називають законом piвномірнoro розподілу енергії за степенями вільності? Для статистичної системи, що перебуває у стані термодинамічної рівноваги, на кожний поступальний і обертальний ступінь вільності припадає в середньому кінетична енергія, що дорівнює кТ/2 , а на кожний коливальний ступінь вільності – в середньому енергія кТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]