Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-100.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
104.61 Кб
Скачать

58.Яка залежність концентрації молекул атмосфери від висоти?

Повітря утворює газову оболонку навколо земної кулі товщиною понад 1000 км. Із збільшенням висоти розрідженість повітря безперервно збільшується, а тиск весь час зменшується. Склад повітря на різних висотах теж змінюється. При температурі —140,7°С і тиску близько 40 атм повітря скраплюється в безбарвну легкорухливу рідину з густиною 0,9 г/см3.

59.За рахунок чого змінюється внутрішня енергія термодинамічної системи?

Внутрішня енергія (U) — енергія макроскопічного тіла, яка включає в себе енергію хаотичного (теплового) руху всіх мікрочастинок системи (кінетичну енергію) і енергію взаємо¬дії цих частинок (потенціальну енергію).

Внутрішня енергія змінюється: 1) при теплообміні (теплопередачі) та 2) при здійсненні роботи над тілом ( чи самим тілом).

  1. Теплообмін (або теплопередача) – зміна внутрішньої енергії речовини, зумовлена різницею температур. Здійснюється за рахунок взаємних перетворень рухів на мікроскопічному рівні.

  2. другий спосіб зміни внутрішньої енергії тіла – виконання механічної роботи.

Кількість теплоти отриманої у результаті виконання механічної роботи дорівнює зміні механічної енергії системи

60.З яких процесів складається цикл Карно?

Цикл Карно́ — ідеальний термодинамічний цикл. Цикл складається з чотирьох стадій:

Робоча речовина нагрівається за сталої температури (ізотермічний процес).

Робоча речовина розширюється за сталої ентропії (адіабатичний процес).

Робоча речовина охолоджується за сталої температури (ізотермічний процес).

Робоча речовина стискається за сталої ентропії (адіабатичний процес).

Коефіцієнт корисної дії для двигуна, що працює за циклом Карно, залежить лише від різниці температур нагрівача і охолоджувача.

61. Моль — це кількість речовини. Кількість речовиниnможна знайти як відношення числаNатомів або молекул речовини до сталої АвогадроNA:

NA = 6.02214129·1023 ± 0.00000027·1023 моль−1

62. Довжина вільного пробігумолекули - це середня відстань (позначуване), частка якої пролітає за час вільного пробігу від одного зіткнення до наступного.

Довжина вільного пробігу кожної молекули різна, тому в кінетичної теорії вводиться поняття середньої довжини вільного пробігу(<λ>). Величина <λ> є характеристикою всієї сукупності молекул газу при заданих значеннях тиску і температури.

63. Перша теорема Карно: коефіцієнт корисної дії оборотного циклу Карно не залежить від властивостей робочого тіла і конструкції двигуна і дорівнює коефіцієнту корисної дії оборотного циклу Карно з ідеальним газом при тих самих граничних температурах Т1, Т2.

64. Кількість молекул в одиниці об’єму – дипольний момент молекули. 

65. Кількість теплоти — фізична величина, яка характеризує процеси обміну енергією між тілами.

66. Друга теорема Карно: коефіцієнт корисної дії теплової машини, яка працює за необоротним циклом Карно, не може перевищувати : коефіцієнт корисної дії машини, яка працює за оборотним циклом між тими ж нагрівачем і холодильником.

67. Для чого використовуть закон Дальтона?

Згідно з принципом суперпозиції сил тиски газів, які утворюють суміш (парціальні тиски), додаються. Це твердження вперше сформулював у 1801 р. англійський фізик і хімік Д. Дальтон (1766–1844), тому його називають законом Дальтона:

Тиск суміші газів дорівнює сумі парціальних тисків складових газів, р = р1+ р2+... +рп.

Закон Дальтона строго виконується для суміші ідеальних газів; наближено застосовується для реальних газів за температур і тисків далеких від критичних4. Так, атмосферний тиск складається із парціальних тисків азоту, кисню та інших газів, що містяться в атмосферному повітрі.

Випаровуваннянад водною поверхнею визначають за допомогою емпіричних формул, одержаних при використанні закону Дальтона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]