Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-100.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
104.61 Кб
Скачать

37. Що називають кривими фазової рівноваги?

Крива 0T, відповідна рівновазі між твердою і газоподібної фазами, називається кривою сублімації. Крива TK рівноваги між рідиною і парою називається кривою випаровування, вона обривається в критичній точці K. Крива TM рівноваги між твердим тілом і рідиною називається кривою плавлення.

38. Скільки різних формулювань має другий принцип термодинаміки?

(Первая формулировка (Клаузиус, 1850 год): невозможен процесс, при котором тепло самопроизвольно переходит от тел менее нагретых к телам более нагретым.

Вторая формулировка (Томсон, 1851 год) невозможен круговой процесс, единственным результатом которого было бы производство работы за счет уменьшения внутренней энергии теплового резервуара.

Третья формулировка (Оствальд, 1901 год): невозможен вечный двигатель второго рода.

Четвертая формулировка: (Клаузиус, 1865 год): все самопроизвольные процессы в замкнутой неравновесной системе происходят в таком направлении, при котором энтропия системы возрастает; в состоянии теплового равновесия она максимальна и постоянна.)

39. Який процес є оборотним?

Необоротним називається процес, коли зворотний перехід через тi самі проміжні стани неможливий. Будь-який рівноважний процес є оборотним.

40. Що виражає закон Максвелла?

41.

42.

43.

44.

45.

  1. Що називають теплотою фазового перетворення?

Теплота фазового перетворення — кількість теплоти, яку необхідно передати речовині (або відвести від неї) при рівноважному ізобарно-ізотермічному переході речовини з однієї фази в іншу.

  1. Який вигляд функції розподілу є універсальним?

Універсальний вигляд функції розподілу:

  1. Що вивчає термодинаміка?

Термодинаміка вивчає загальні властивості макроскопічних систем , що знаходяться в стані термодинамічної рівноваги і процеси переходу між цими станами.

  1. Який цикл називають зворотним?

Якщо за цикл виконується від’ємна робота A<0 (цикл виконується проти годинникової стрілки) , то він називається зворотним.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.Від чого залежить зміна внутрішньої енергії термодинамічної системи?

У реальних газах, рідинах і твердих тілах середня потенціальна енергія взаємодії молекул не дорівнює нулю, тому їх внутрішня енергія залежить від об'єму речовини поряд з температурою.

57.Що таке нормальні умови?

Нормальні умови , 1) умови вживання засобів вимірів, при яких впливаючі величини (температура, що живить напругу і ін.) мають нормальні (встановлені) значення або знаходяться в межах області відхилень, що допускаються, від цих значень. Н. в. вказуються на шкалах засобів вимірів, в стандартах на них, технічних описах і інструкціях до використання. Межі основних похибок засобів вимірів, що припускаються, встановлюються для Н. в. Для приладів електровимірювань за Н. в. часто приймають наступні: температура — в межах 20 ± 2 °С, живляча напруга — вказане на шкалі ± 2%, частота — в межах 49 — 51 гц і т.д. 2) Фізичні умови, визначувані тиском р = 101325 н/м 2 = 760 мм рт . ст . (нормальна атмосфера) і температурою 273,15 До (0 °С), при яких молярний об'єм ідеального газу V про = 2,24136 · 10 -2 м-код 3 / міль . Нормальне прискорення вільного падіння приймають рівним g n = 9,80665 м/сек 2 .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]