Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
85.01 Кб
Скачать

1.4 Джерело натхнення при створенні моделі

Джерелом натхнення при створені костюму в етностилі, став символ українського народу «Калина».

Червона калина – високий гіллястий кущ заввишки 2-4 м, з сірою корою. Гарний плодовий і декоративний чагарник, росте на всій території України, особливо в поліській та лісостеповій зонах. Пагони зеленувато-сірі з супротивними, великими бруньками. Плоди ягодоподібні червоні. Залишаються на гілках дуже довго і прикрашають кущ навіть зимою. Калина дуже популярна в українському народі, оспівана в народних піснях рослина.

Колись у сиву давнину вона пов’язувалась з народжуванням Всесвіту, вогняної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому і назву свою має від давньої назви сонця – «Коло». ЇЇ вважають символом України. Значна поширеність на території України на теренах України, пов’язаність із родинно-побутовими, календарними обрядами (весілля, осінній обряд «Похід на калину» та ін. ) зумовили перехід із світу номінативної одиниці, у світ художнього образу. Найбільше цей давній фольклорний образ виступає символом-символом в соціативгому зв’язку: калина – дівчина, мати, калина – кров. Домінує загальнопоширена поширеність «калина – дівчина». Багато народних легенд та казок складено про калину. Серед них такі відомі як: «Калинова сопілка», «Калиновий лист», «Про калину і Килимку». Також калина вважалась «весільним символом» і була обов’язковою учасницею весільного обряду. Гілками калини прикрашали столи, весільні короваї, дівочі вінки й гостинці.

Другий вид символічної спорідненості: калина – Україна, притаманний найбільше стрілецьким і повстанським пісням.

Плоди калини стали символом мужності людей, що віддали своє життя боротьбі за Україну. Завдяки червоним ягодам, які нагадують краплі крові, калина в українців стала символом пролитої козацької крові. Ця архаїчна значущість слів калина – кров за традицією зберігається у піснях воєнної тематики нового часу:

У діброві при долині вітер повіває,

Там над стрільчиком калина слізоньки ковтає.

Ой червоні тії сльози з стрілецької рани,

Впав бідненький при долині, більше вже не стане

Калину використовують і у науковій медицині, і у народній.

Калина має високі декоративні властивості ягід як у період цвітіння, так і при достиганні плодів. У культурі зустрічається ряд форм. З декоративних форм калини особливо поширена форма буль-де-неж-Vibumum opulus var sterile, з великим сніжно-білим повним суцвіттям.

Цей кущ дуже гарно відображає етностиль. Народність, фольклорний зміст. Калина, її барви чудово відображаються доповненням цього стилю: вишивка, намисто, браслети, взуття. Тобто калина і етнлостиль пов’язані між собою і доповнюють один одного.

2 РОЗРОБКА ОСНОВНОЇ МОДЕЛІ

    1. Розробка і аналіз моделей – пропозицій

Гарний одяг – це не лише чудова тканина і бездоганне пошиття. Багато важить також вміння правильно підібрати фасон, що відповідає типу фігури, зросту, віку, стилю життя.

Створення моделей – пропозицій базується на одній конструктивній основі. Різновид моделей по зовнішньому вигляду різниться використанням різних тканин, моделюванням деталей.

В даному курсовому проекті розроблено жіночий костюм в етностилі, святкового призначення для молодіжного віку із лляної тканини.

Моделі – пропозиції створено на основі базової моделі напівприлягяючого силуету. Обрані моделі схожі між собою, але і мають відмінності.

Модель 1

Модель відрізняється довжиною жакету, відрізною кокеткою по лінії грудей, довжиною рукава, довжиною спідниці, бочками на спідниці, горловина кругла з обшивкою, манжети трапецієподібнох форми.

Модель 2

Модель відрізняється висотою коміра, рельєфами на пілочці і спинці, нашивною оздоблюючою стрічкою від спинки до рельєфів на пілочці. Планкою, яка приховує застібку на 3 обметані петлі і 3 гудзики. На спідниці кокетка 10 см. Низ жакету і спідниці без басок.

Модель 3

Відрізняється закладеними складками по низу жакету, спідниці і планці, яка приховує застібку на 3 обметані петлі і 3 гудзики, без манжетів.