Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_Lisovenko (1).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
78.61 Кб
Скачать

1.2. Економічні, екологічні та соціальні аспекти

Економічні ресурсозберігаючі товари, послуги, будівлі та споруди можуть значно зменшити експлуатаційні та комунальні витрати. Закупівля товарів з поліпшеними екологічними характеристиками дозволить знизити витрати на утилізацію відходів та запобігти забрудненню. Наприклад, у місті Тюбінгені в Німеччині заощадили 30 тисяч євро на рік завдяки централізованим закупівлям екологічних товарів та послуг з прибирання. Іноді товари і послуги з поліпшеними екологічними характеристиками коштують дорожче, оскільки випускаються невеликими партіями на початковому етапі виробництва, а в їхню вартість закладені витрати на нові технології. Для зелених закупівель можуть передбачатися більш високі закупівельні ціни, які компен- суються меншими витратами під час вико- ристання й утилізації, а також більш тривалим терміном служби. Наприклад, енергозберігальні будинки дорожчі у спорудженні, але менш витратні в експлуатації, у тому числі з опалення. У таких споруд менший термін окупності і більший у поверненні інвестицій, тобто висока ціна покупки часто компенсується більш високою довготривалою економією.

Серед десятків груп товарів, послуг, робіт пріоритетних для зелених закупівель експертами Марракешської цільової групи відібрані наступні:

• будівництво, у тому числі добування сировини, будматеріали, експлуатаційні та утилізаційні аспекти;

• продукти харчування та послуги громадського харчування;

• транспорт і транспортні послуги;

• енергія: електроенергія, опалення та кондиціонування, що отримується з

відновлюваних джерел;

• комп’ютери, оргтехніка та офісне обладнання;

• одяг, уніформа;

• папір та поліграфічні послуги;

• засоби для чищення та мийні, послуги з прибирання;

• обладнання, що використовується в секторі охорони здоров’я.

Екологічні аспект На ринку постійно зростає число екологічних та органічних сертифікаційних систем, які допомагають виявити продукцію вищої якості, що відповідала б вимогам певного стандарту. В світі працюють десятки урядових, приватних та неурядових програм з екологічного маркування. Більшість з них ґрунтується на екологічних стандартах (критеріях), які визначають показники екологічних переваг товарів та послуг різних категорій, основаних на оцінюванні їхнього життєвого циклу. Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) розробила вимоги до програм екологічного маркування, викладені у стандартах ISO 14020:1998 та ISO 14024:1999, що включають: • надійність інформації; • прозорість управлінських процедур сертифікаційної системи; • загальні принципи розробки та впровадження екологічних критеріїв; • комунікації з усіма заінтересованими сторонами. Ці стандарти впроваджені в національну систему стандартизації шляхом гармонізації: ДСТУ ISO 14020:2003 - Екологічні маркування та декларації. Загальні принципи (ISO 14020:1998, IDT). ДСТУ ISO 14024:2002 Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу I. Принципи та методи (ISO 14024:1999, IDT). З 2003 року згідно ДСТУ ISO 14024-2002 розпочала свій динамічний розвиток українська програма екологічного маркування, яка у квітні 2004 року була презентована представникам Уряду в рамках першого Міжнародного форуму «Довкілля для України». З 2004 року українській орган екологічної сертифікації та маркування продукції «Жива планета» представляє Україну в міжнародній організації Глобальної мережі екологічного маркування (GEN), що надало можливості розпочати інтеграційні процеси з іншими сертифікаційними системами та розвивати міжнародне співробітництво у сфері екологічної стандартизації й взаємовизнання результатів оцінки відповідності. Це надало можливості визнавати результати оцінки екологічних переваг продукції, отримані в Україні на рівні 27 програм екологічного маркування згідно ISO 14024, що діють у 60 країнах світу. В Україні на початку 2013 року до системи екологічної сертифікації впроваджено 47 стандартів, що визначають критерії для оцінювання екологічних переваг товарів чи послуг певної категорії. Чинні екологічні сертифікати, що надають право на застосування екологічного маркування на окремі види продукції та послуги, мають 60 суб’єктів господарювання.

Соціальні аспекти. Серед факторів, від яких залежить здоров’я населення, Всесвітня організація охорони здоров’я відводить провідне місце якості навколишнього середовища, продуктів харчування та питної води. Від рівня екологічної культури та свідомості суспільства на ментальному рівні залежать спрямованість поведінки людей і ухвалених ними рішень. Зелені закупівлі можуть допомогти у вирішенні проблем на місцевому рівні або досягненні соціальних цілей окремої організації.

Політика «зелених» закупівель Компанії ДТЕК ДТЕК – найбільша енергетична компанія України, що входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ). Підприємства ДТЕК працюють в сегментах видобутку і збагачення вугілля, генерації, дистрибуції та продажу електроенергії. З травня 2007 року ДТЕК, що послідовно реалізує принципи соціальної відповідальності свого бізнесу, приєдналася до Глобальної ініціативи ООН, уклавши угоду, яка містить 10 основоположних принципів корпоративної соціальної відповідальності, у тому числі зобов’язання у сфері охорони довкілля.

Системний підхід Компанії і стійкість практичних підходів до соціальної відповідальності знайшли відображення в політиці, в області корпоративно- соціальної відповідальності та, безумовно, політиці з управління охороною навколишнього середовища. Питанням екологічної безпеки в Компанії приділяється особлива увага. На підприємствах ДТЕК функціонує єдина система управління охороною навколишнього середовища згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 14001:2004, в корпоративному центрі – реалізується проект «Зелений офіс». Завдяки таким впровадженням Компанія знижує вплив на навколишнє природне середовище і сприяє формуванню соціально відповідальної моделі поведінки своїх робітників.

Отже, головним критерієм у закупівлях корпоративного центру ДТЕК є дотримання вимог екологічного маркування і відповідність енергозберігаючим якостям для всіх товарів та устаткування. Задля виконання цих вимог постійно діє інформаційна кампанія – від розробки дистанційних електронних курсів до публікацій відповідних статей у корпоративних засобах масової інформації, від розміщення екологічної інформації на стендах до впровадження Green rules ДТЕК..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]