Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психолого-інформаційна практика для ІІ ПП.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
47.96 Кб
Скачать

Організація психолого-інформаційної практики

Психолого-інформаційна практика може проводитися як на базі дитячих навчальних закладів, так і на базі загальноосвітніх середніх шкіл. За наявністю певних умов (стан здоров’я, сімейні обставини, або наявність відповідного майбутнього міста працевлаштування) студентам надається можливість пройти практику за місцем проживання або працевлаштування.

Студенти проводять роботу як у першу так і у другу половину дня, тісно співпрацюючи з пед. колективом, психологом та адміністрацією закладу. Передбачається робота з дітьми та їх батьками.

Керівництво психолого-інформаційною практикою

Керівник практики та методисти здійснюють контроль за проведенням роботи студентів-практикантів відповідно до вимог програми. Надають студентам консультації, перевіряють звітну документацію, оцінюють її зміст та заносять оцінки до залікової книжки. Підставою для оцінювання є робота студента протягом практики, звітна документація та характеристика на студента-практиканта з місця проходження практики.

Обов’язки студентів під час психолого-інформаційної практики

  1. Студент-практикант виконує всі види робіт відповідно програми психолого-інформаційної практики.

  2. Студент-практикант готується до всіх видів робіт у процесі психолого-інформаційної практики.

  3. Студент зобов’язаний бути зразком організованості‚ дисциплінованості‚ працелюбства‚ культури поведінки.

  4. Студент-практикант зобов’язаний налаштувати максимально доброзичливі відносини с усіма співбесідниками, формуючи в них високу оцінку професійної діяльності практичного психолога.

У випадку невиконання обов’язків або не досить відповідального відношення до обов’язків студент може бути звільнений від проходження практики.

Зміст роботи студентів

Протягом першого та другого тижня студенти-практиканти виконують наступні види роботи:

  1. Зустріч бесіда з адміністрацією та психологом, знайомство з освітнім закладом, видами роботи, яку проводить психолог, існуючими проблемами та затрудненнями, запитами психологу, ознайомлення з приміщенням освітнього закладу, розміщення класів, груп, вивчення контингенту дітей тощо.

  2. Узгодження плану роботи психолога, потреб освітнього закладу та змісту роботи студента в період практики.

  3. Ознайомлення з кабінетом практичного психолога освітнього закладу, аналіз його оснащення та оформлення, розробка пропозицій та проектів.

  4. Вивчення та аналіз планів роботи психолога, його графіку роботи, використання робочого часу.

  5. Перегляд двох-трьох видів роботи психолога, аналіз та висновки про можливе використання у власній діяльності.

  6. Визначення з психологом освітнього закладу основних питань (тематики, контингенту слухачів, форм та видів наочності) щодо організації інформування та розповсюдження психологічних знань.

  7. Роботи з літературними джерелами, розробка та підготовка матеріалів та бесід, консультацій, виступів, з врахуванням різних категорій слухачів.

  8. Підготовка порад та рекомендації за запитами дітей (учнів), батьків, педагогів.

  9. Підготовка необхідної наочності та інших матеріалів, які будуть необхідні для роботи в наступний тиждень.

  10. Розробка плану проведення «Тижня психологічних знань».

На третьому тижні студенти практиканти проводять у освітньому закладі «Тиждень психологічних знань». Проведення цього заходу передбачає безпосередню роботу з педагогічним, батьківським та дитячим (учнівським) колективом:

  1. Бесіди, лекції, повідомлення, консультації для різних категорії слухачів (дітей (учнів), батьків, педколективу).

  2. Демонстрація та різні форми використання наочності психологічного змісту (об’яви, стенди, стінні газети, папки-пересувки, книжки-ширми і т.п.).

  3. Виставка психологічної літератури, або презентація нової книги, або ознайомлення з психологічними періодичними виданнями.

  4. Презентація професії та професійна робота зі старшокласниками або батьками, яка може включати розробку плану проведення даного заходу, підготовку виступів та розповідей, цікавих висловлювань про психологію та психолога, лозунгів, плакатів, інформаційних бюлетенів, слоганів, рольового репертуару практичного психолога освіти, прикладів із власного життя та усну народну творчість, демонстрацію психологічних матеріалів, тестування використання фільму та інше.

  5. Підготування списку електронних адрес авторитетних інтернет-ресурсів психологічного змісту.

Звітна документація

Протягом всього періоду практики студенти готують відповідні матеріали та протягом трьох днів після закінчення практики здають наступну документацію:

  1. Щоденник практики.

  2. Поради та рекомендації за запитами дітей (учнів), батьків, педагогів.

  3. 3 конспекти (лекція, бесіда, повідомлення), 2 конспекти консультацій з позначенням категорії слухачів.

  4. План проведення «Тижня психологічних знань» ті відповідні матеріали до проведення даного заходу.

  5. Список електронних адрес авторитетних інтернет-ресурсів з психологічних проблем.

  6. Наочні матеріали, підготовлені для навчального закладу (стінні газети, папки-пересувки, книжки-ширми), які після перегляду та оцінки методистом повертаються на базу практики, та спільну стінну газету за результатами практики до підсумкової конференції.

  7. Характеристику на студента-практиканта за підписом директора школи та завірену печаткою.