Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_shpory.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

20 Складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними.

Складнопідрядні з підрядними з’ясувальними – це такі складнопідрядні речення, у яких підрядна частина виступає у функції додатка до якогось члена речення головної частини і відповідає на питання непрямих відмінків. З головним реченням підрядні з'ясувальні пов'язуються сполучниками і сполучними словами хто, що, щоб, який, чий, котрий, як, наче, ніби, коли, куди, де та ін. У головному реченні цим сполучникам і сполучним словам може відповідати вказівне слово той у непрямих відмінках. Підрядна частина у цих реченнях стоїть після головної або в середині її, але після слів, яких вона стосується.

21. Складнопідрядні речення і підрядними означальними.

Складнопідрядні з підрядними означальними – це такі складнопідрядні речення, у яких підрядна частина виступає в ролі означення до якогось члена головного речення і відповідає на питання який? яка? яке? З головним реченням підрядні означальні можуть поєднуватися сполучними словами — займенниками який, котрий, чий, сполучними словами — прислівниками де, куди, звідки, коли, як та сполучниками що, щоб, мов, наче, неначе. У головному реченні можуть бути вказівні слова той, такий.

22. Складнопідрядні речення і підрядними обставинними.

Складнопідрядні з підрядними обставинними – це такі складнопідрядні речення у яких підрядна частина вказує на місце, час, причину, спосіб, умову чи мету дії, про яку говориться в головній частині і відповідає на питання як? коли? де? чому? при якій умові? для чого? та ін.

23.Безсполучникові складні речення. Розділові знаки в складних безсполучникових реченнях.

Безсполучникове речення – це таке складне речення, частини якого об'єднуються в одне синтаксичне смислове ціле без сполучників чи сполучних слів, лише за допомогою інтонації. Безсполучникові складні речення, у яких складові частини однотипні, співвідносні з частинами складносурядного речення. З різнотипними частинами – співвідносні з частинами складнопідрядного речення.

Між предикативними частинами безсполучникових складних речень вживаються такі розділові знаки, як кома, крапка з комою, двокрапка і тире.

Між предикативними частинами безсполучникових ре­чень з однотипними частинами, коли вони семантично тісно пов'язані між собою і означають одночасність перелічува­них явищ, часову послідовність дій, перелік їх, звичайно ставиться кома. Якщо ж предикативні частини цих речень зберігають відносну самостійність і в своєму складі мають ще розділові знаки, зокрема коми, то між ними ставиться крапка з комою.

У складних безсполучникових реченнях з різнотипними частинами нерідко ставиться двокрапка. Цей розділовий знак, зокрема, вживається тоді, коли між предикативними частинами цих речень існують з'ясувально-об'єктні, озна­чальні, а також причинові відносини.

У безсполучникових складних реченнях з однотипними частинами із зіставно-протиставними відносинами між їх­німи компонентами ставиться тире. Тире ставиться також у складних безсполучникових ре­ченнях із різнотипними частинами, що виражають часові, умовні, наслідкові, порівняльні відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]