Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВОЙ ПОРШЕНЬ 2.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
254.31 Кб
Скачать

3.Технологічна частина.

Характерні пошкодження вузла, причини їх появи, способи попередження.  В експлуатації робота деталей шатунно-поршневої групи відбувається в умовах великих термічних і механічних навантажень. Найбільш поширеними ушкодженнями є: • у поршнів - термічні тріщини і прогари головок поршнів; знос і відшаровування тронкових частини поршня; знос струмків під кільця; спостерігається насосне дію поршневих кілець, супроводжуване підвищеною витратою масла; задираки поршнів, тріщини у струмків поршнів, а також їх вставок; ослаблення або обрив шпильок, шпильок кріплення головки поршня до тронкових частини (Д50); ослаблення посадки і знос втулок під поршневий палець; • у поршневих кілець - знос, злам, пригоранню і втрата пружності; • у поршневих пальців - знос (овальність, конусність), тріщини, задираки; • у шатунів - знос і викришування втулки, тріщини, вигин, скручування, обрив шатунних болтів, пошкодження різьби, витягування шатунних болтів, закупорка масляних каналів; • у вкладишів шатунів - знос, викришування бабітової заливки, втрата натягу.

Поршень при зносі або пошкодженні трункової частини,вимагаючи наплавлення по всій поверхні,або при овальності більше 0,35 мм замінюють.

Тріщини в днищі,струмках і перемичках заварюють газовою зваркою.

Перед наплавленням обробляють тріщину або зношений струмок, поршень підігрівають до температури 300-3200С в електричній плитці. Наплавлення проводять ванним способом автогенною горілкою нейтральним вогнищем за один прохід. Матеріал для наплавлення алюмінієво-кремнієвий пруток діаметром 10-12мм. Наплавлене місце повинне бути товще ніж основна поверхня поршня на 3-5мм. Після наплавлення поршень обробляють до креслярських розмірів. Важок поршнів на одному дизелі Д50 не може бути більше 200г.

Для захисту зовнішньої поверхні поршня від рисок, головки поршня від прогару, а верхньої канавки під компресійні кільця від зносу і пластичної деформації поршні піддають глибокому анодуванню в сірчанокислому електроліту. Анодна плівка на сплаві ПС-12 має твердість 375-515 НВ, товщина її 0,08-0,10мм, вона гарно перешкоджає зносу і стиранням.

При відсутності дефектів у поршневих кілець, являються ознакою для браковки, міряють зазор в замку кільця у вільному стані(лінійкою або штангенциркулем) і зазор в робочому стані (щупом). Перевіряють також зазор по висоті між кільцем і струмком щупом після поставлення кільця в струмок. При зазорах вище передбачених правилами ремонту кільця заміняють. Фаски близько замка компресійних кілець і кромки масло збиральних кілець відновляють до креслярських розмірів.

Поршневі пальці при зносі до 0,2мм відновляють усталенням з наступною термічною обробкою(азотування, цементуванням) або твердим хромуванням.

При зносі більше ніж 0,2мм вставляють в гарячому стані, при цьому збільшення внутрішнього діаметра допускається не більше ніж 4мм. Окремі риски на пальцях усувають поліруванням.

При проведенні ТО-3 запускають дизель, переконуються у відсутності сторонніх шумів при роботі деталей шатунно-поршневої групи та клапанів, течі води через ущільнення втулок циліндрів. Після зупинки двигуна перевіряють затяжку гайок циліндрових кришок, виробляють дозатяжку шпильок кріплення втулок циліндрів, перевіряють кріплення шатунних підшипників, положення стиків вкладишів, стан шплінтів гайок шатунних болтів, повертаючи колінчастий вал, оглядають втулки циліндрів.

Прокачують масло дизеля і переконуються в його надходженні до шатунним підшипників, втулок верхніх головок шатунів, на охолодження поршнів, до важелів приводу клапанів і гидротолкачам.

При проведенні ТР-1 крім виконання перерахованих вище робіт регулюють зазори в гидротолкачам і обпресовують дизель водою. Пропуск води через ущільнення втулок циліндрів і кришок не допускається.

На циліндрах дизеля Д50 відкривають кришки повітряних ресиверів і випускних колекторів для перевірки стану поршневих кілець верхніх і нижніх поршнів. Поршні, у яких виявлені розплавлення кромок, наявність разгарної сітки в днище, відсутність шару олова на тронкових частини поршня, грубі ризики, задираки, тріщини, відколи, ослаблення мідної вставки поршневих кілець, знімають з дизеля, очищають, перевіряють дефектоскопом і ремонтують.

Після одиночної зміни поршнів через нагар перевіряють лінійну величину камери стиснення і відстань від головки нижнього поршня (у ВМТ) до осі форсункові отвори циліндричної втулки, яка повинна складати 1,4 мм. Перевіряють вихід рейок паливних насосів, установку форсунок і якість розпилу палива. При необхідності замінюють паливні насоси високого тиску. Якість розпилу форсунок перевіряють на стенді, відповідно до вимог.

При проведенні ТР-2 і ТР-3 виробляють розбирання дизеля, перед якою зливають воду, масло, знімають дах з тепловоза і демонтують випускні колектори. Знімають паливні насоси високого тиску, лоток з розподільним механізмом, штанги і патрубки штанг, кришки клапанної коробки, кришки люків блоку, форсунки і трубки до них. Послаблюють гайки кріплення кришок циліндрів до блоку. Від'єднують причіпні шатуни від головних і, по черзі встановлюючи поршні в ВМТ і утримуючи їх разом з шатунами у втулці циліндрів за допомогою спеціального пристосування, демонтують причіпні і головні шатуни в комплекті з циліндровими кришками, втулками і поршнями (дизелі типів Д49, Д40, Д50). Кожен комплект встановлюють в кантувач для подальшої розбирання. У процесі розбирання всі деталі маркують, вказуючи їх положення в складальної одиниці. Потім всі деталі піддають мийці і очищенню. Чисті деталі здійснюють огляд і дефектоскопіруют. Відбраковані і не підлягають відновленню замінюють, дотримуючись відповідність по масі відбракованої деталі. Обточування нового ремонтного поршня виробляють по градаційний розмірами втулки циліндра. Збільшення діаметра втулки допускається не більше ніж на 1,5 мм.

Поршневі і шатунні пальці підлягають заміні при наявності тріщин або розмірів, що виходять за допустимі межі. Пальці, відновлені методом роздачі, ретельно перевіряють магнітним дефектоскопом. Після перевірки магнітним дефектоскопом шатуни підлягають обов'язковому розмагнічування на спеціальній установці. У відсутності залишкового магнетизму переконуються за допомогою компаса - на відстані 30 см від деталі його стрілка не повинна відхилятися. Втулки головного та причіпного шатунів підлягають заміні, якщо контрольні розміри вище встановленої норми. Деформацію шатунів (вигин, скручування) визначають на контрольній плиті - вона не повинна перевищувати допуски,

встановлені правилами ремонту.

Вкладиші шатунних підшипників ретельно оглядають і бракують при наявності тріщин або відшаровування заливального шару, наклепу на поверхні стиків і тилової частини, задирів шириною більше 3 мм на армованої поверхні, зазору «на масло» більше 0,4 мм, зносу армування до бронзи і недостатнього натягу . Новий вкладиш підбирають по товщині, забезпечуючи зазор «на олію» 0,2 ... 0,3 мм. Прилягання вкладишів до ліжка перевіряють по фарбі. Воно повинно бути більше 80% площі при затягнутих шатунних болтах. Натяг вкладишів відновлюють медніем, товщина якого не повинна бути більше 0,15 мм.

Після складання комплекту шатунів з поршнями перевіряють їх масу. Допускається різниця за масою між комплектами одного дизеля не більше 0,5 кг. Збірку комплекту (кришки і втулки циліндра, поршня) з головним і причіпним шатунами виробляють в кантувачі. Потім проводять опресовку кришки і втулки циліндра водою тиском 1,22 МПа протягом 5 хв. Течі і запотівання не допускаються.

Після складання і установки комплектів обпресовують дизель водою тиском 0,3 МПа. Текти води в з'єднаннях і через ущільнення втулок циліндрів не допускається. Потім проводять опресовування маслом тиском 0,15 МПа, при якій перевіряють надходження масла до шатунним підшипників; до пальців причіпних шатунів; до верхніх головок шатунів; на охолодження поршнів; до гидротолкачем і осях важелів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]