Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВОЙ ПОРШЕНЬ 2.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
254.31 Кб
Скачать

Кільца поршня дизеля д50

Перша вимога до кілець - це щільне прилягання до канавкам поршня і бічній поверхні циліндричної втулки. У вільному стані діаметр кільця більше, ніж діаметр втулки: всі кільця мають розріз - замок. Замок дозволяє розтиснути кільце і в такому складається надіти його на поршень. Такі пружні кільця, заведені разом з поршнем у втулку, подібно пружині прагнуть розтискати і при цьому щільно прилягають до стінок циліндричної втулки. У стислому стані в місці стику кінці кільця сходяться. Форми замків бувають різними. Найбільшого поширення набули косі замки. Під тиском повітря і газів кільця щільно притискаються до канавкам поршня і, крім того, притискаються до бічної поверхні втулки, забезпечуючи достатню герметичність (ущільнення) всередині циліндра. Коли в процесі роботи зазор між поршнем і циліндричної втулкою внаслідок зносу збільшується, поршневі кільця, будучи пружними, розтискаються, чим досягається самоущільнення їх у втулці. Ущільнювальні (компресійні) кільця розміщені у верхній частині поршня, а саме верхнє - поблизу днища поршня. Поршні дизелів 1 ОД 100, 2Д100, 14Д40, 11Д45 мають по чотири канавки для кілець ущільнювачів, поршні дизелів Д49 і Д70 - по три канавки, а поршні дизелів 2Д50 і Д50 - по п'ять. Кілька кілець, розташованих поруч, створюють кращу перешкоду (у порівнянні з одним кільцем) проти проникнення (пробою) газів в картер дизеля (під час робочого ходу поршня) і проти витоку повітря з циліндра (під час стискання). Робота ущільнювальних кілець супроводжується цікавим явищем.

Схема насосного действия уплотнительных колец

Коли поршень починає переміщатися вниз, ущільнювальні кільця притискаються до верхньої площини канавки поршня так, що між нижньою і бічний площинами кожного кільця і ​​канавками утворюється, вільний простір, який заповнюється маслом. При русі поршня вгору кільця притискаються до нижньої площини канавок, і вони вичавлюють потрапило в канавки масло догори, в камеру згоряння. Масло, що знаходилося під кільцем, виявляється над кільцем. Виходить, що поршневі кільця, притискаючись черзі до верхньої і до нижньої площинах канавок, то засмоктують масло, то поступово витісняють його в камеру згоряння подібно насосу. «Насосне дія» кілець настільки сильно, що на внутрішню поверхню циліндра надходить масла більше, ніж потрібно, а це небажано, тому що надлишок масла потрапляє в камеру згоряння, залишаючись на стінках циліндра. Масло піддається нагріванню від гарячих газів. Так як воно знаходиться на відносно холодних стінках, то повністю не згорає і перетворюється в смолиста речовина, яка у вигляді нагару після зупинки дизеля твердне на голівці поршня, забиває канавки в зазорах між поршнем і поршневими кільцями, погіршує рухливість ущільнювальних кілець. Нижня частина дзеркала циліндричної втулки покривається шаром масла, що потрапляє на стінки втулки через зазори підшипників шатунно-кривошипного механізму шляхом розбризкування. Як же зняти з дзеркала втулки надлишок олії? Для цього поршень постачають ще двома-трьома масло збиральними кільцями, що встановлюються в нижній частині поршня. Конструктивно масло збиральних кільця відрізняються від ущільнювальних ще й тим, що мають скошену гостру кромку, якою при русі поршня вниз від камери згоряння) вони зскрібають масло зі стінок циліндричної втулки. Далі через наскрізні щілини в кільці і канали в кільцевих канавках поршня масло стікає в картер дизеля.

Схема работы маслосъемного кольца

ПОРШНЕВІ ПАЛЬЦІ

Зусилля від поршня до колінчастого валу передаються через поршневий палець, шарнірно з'єднує поршень з шатуном. Спільним у пальців дизелів 10Д100, 11Д45, Д50 є те, що вони виконані порожніми. Це зроблено для полегшення ваги, а у дизелів типу Д50 - і для подачі мастила до тертьових поверхонь. Палець шпилькової поршня дизеля 2Д100 за способом закріплення відрізняється від пальця дизеля Д50. При роботі дизеля Д50 палець може вільно повертатися, а при роботі дизеля 2Д100 палець залишається нерухомим щодо вставки поршня - він закріплений у вставці. Якщо палець при роботі може вільно повертатися в поршні і голівці шатуна, то він називається плаваючим. Плаваючі пальці зношуються майже рівномірно по всій поверхні завдяки тому, що мають можливість повертатися. Ця особливість має важливе значення, так як при нерівномірному зносі утворюються односторонні зазори між пальцем і голівкою шатуна. Чим більше зазор, тим з більшою силою вдаряє палець об втулку шатуна, зношуючи її і створюючи підвищені напруги в шатунно-кривошипного механізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]