Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія. Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
547.33 Кб
Скачать

4. Методи дослідження соціально-економічних явищ

Методи дослідження соціально-економічних явищ складні за своєю структурою. Щоб з'ясувати суть та природу того чи іншого способу виробництва, необхідно розкри­ти властиву саме йому специфічну систему соціально-економічних явищ. У пізнанні будь-яких явищ дуже важливими є методи, за допомогою яких здійснюється дослідження.

Поділяються методи на загальнонаукові та специфічні, характерні лише для економічних досліджень. Основні методи пізнання соціально-економічних явищ, які характерні і для інших суспільних наук:

Діалектика - метод, за яким вивчення явищ і про­цесів відбувається в русі і розвитку.

Історизм - метод, за яким вивчення явищ і проце­сів відбувається в тій послідовності, у якій вони зміню­ють одне одного.

Структурно-функціональний - метод, що пере­дбачає розгляд будь-якого економічного явища як систе­много з обов'язковим аналізом функцій взаємодіючих елементів.

Наукової абстракції - метод, що полягає у виді­ленні найбільш суттєвих сторін процесу, що вивчається, абстрагуванні від усього другорядного, випадкового.

Логіка - метод, за яким теоретичне відображення реальності відбувається у відповідних категоріях і зако­нах.

Математичні - методи аналізу кількісних харак­теристик.

Аналіз - метод, за яким предмет дослідження роз­членовується, мислення йде від видимого, конкретного до абстрактного.

Синтез - метод, за яким економічне явище дослід­жується у взаємозв'язку і взаємодії його складових частин.

До специфічних методів можна віднести метод економічного аналізу, економічної статистики, аналіз соціологічних досліджень економічних інтересів і потреб.

5. Особливості економічних законів

Економічні закони - це стійкі, істотні, причинно-наслідкові зв'язки і взаємозалежності між явищами і процесами економічного життя.

Якщо економічна категорія виражає який-небудь один момент або одну сторону економічних відносин, суть одного явища, то економічні закони розкривають взаємозв'язок, внутрішню залеж­ність кількох або багатьох однопорядкових явищ. Крім того, в ка­тегоріях фіксується статичний стан, а в законах - динаміка, про­цеси руху й розвитку економічного життя. Пізнання економічних законів дає змогу визначити основні тенденції економічного роз­витку суспільства, передбачити його перспективу, і зорієнтувати поведінку господарюючих суб’єктів відповідно до певного економічного середовища. Адже економічний розвиток відбувається відповідно до вимог економічних законів. Вони фактично визначають логіку економічної поведінки.

Економічні закони в своїй сукупності утворюють систему економічних законів розвитку суспільства. Розрізняють загальні (діють в усіх економічних системах, наприклад. Закон економічного зростання, закон зростаючих потреб); особливі (діють не в усіх, а в частині економічних систем – закон попиту і пропозиції, обміну; специфічні закони діють в окремій економічній системі – закони конкуренції, планової економіки.

Досить складним є процес пізнання економічних законів. Науковий шлях пізнання містить кілька ступенів.

На першому ступені закони розглядають як об’єктивно існуючі зв’язки в суспільстві, виробничих відносинах.

Другий етап реалізується у процесі наукової діяльності, коли формуються теоретичні основи економічних законів.

Третій етап полягає у практичному застосуванні законів. Вивчаючи практику господарювання, роблять певні висновки і узагальнення, потім вносять доповнення і зміни до наукових визначень і описів економічних законів. Водночас удосконалюється і механізм їх використання.