Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bakalavrska.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
118.89 Кб
Скачать

3.3Электроимпульсний спосіб

Досить новим способом знезараження води електроимпульсний спосіб - використання імпульсивних електричних розрядів (>ИЭР).

Сутність методу залежить від виникненні електрогідравлічного удару, з так званого ефекту Л. А. Юткіна.

Технологічний процес складається з шести щаблів:

подача рідини у обсяг при рівномірному профілі розподілу швидкості (причому робочий об'єм заповнюють з повітряним проміжком, а рівномірне профіль розподілу рідини допомагає зменшитиенергоемкость процесу),

зарядку нагромаджувача електроенергії у режимі постійної потужності,

ініціювання однієї чи серії електричних розрядів в рідини при швидкості наростання переднього фронту напруги щонайменше 1010В/с (енергіюдозируют шляхом відліку зарядів),

посилення ефекту руйнації мікроорганізмів формуванням хвиль розтяги для відсічі хвиль стискування, освічених електричним розрядом від вільної поверхні рідини,

придушення чи гасіння ударних хвиль в підводять іотводящих рідина магістралях щоб уникнути їх руйнації,

відведенняобеззараженной рідини з робочого обсягу.

З іншого боку, у приватному разі можливо ініціювання електричних розрядів обсягом, відділеному від робітника обсягу середовищем, зберігає чиувеличивающей амплітуду хвиль стискування. Прикладом матеріалу, що є середовищем, зберігає амплітуду хвилі за українсько-словацьким кордоном із жовтою водою, то, можливо пінополістирол.

У процесі знезараження питної водиелектроимпульсним способом відбувається дуже багато явищ: потужні гідравлічні процеси, освіту ударних хвиль надвисокої тиску, освіту озону, явища кавітації, інтенсивні ультразвукові коливання, виникнення імпульсивних магнетичних і електричних полів, підвищення. Результатом всіх таких явищ є вигублювання у питній воді практично всіх патогенних мікроорганізмів. Конче важливо помітити, що вода, обробленаИЭР, набуває бактерицидні властивості, які зберігаються до запланованих 4 міс.

Основною перевагоюелектроимпульсного способу знезараження питної води є екологічна чистота, а також можливість використання їх у великих обсягах рідини.

Однак це спосіб має низку вад, зокрема, щодо високу енергоємність (0,2-1кВтч/м3) як наслідок – дорожнечу.

>Электрохимический метод.

Серійно виробляються установки «Смарагд», «>Сапфир», «>Аквамин» тощо. Їхня робота полягає в пропущенні води через електрохімічнийдиафрагменний реактор, розділенийультрафильтрационнойметаллокерамической мембраною накатодную і анодний область. При подачі постійного струму в катодного і анодною камерах відбувається освіту лужного і кислого розчинів,електролитическое освіту активного хлору. У цих середовищах гинуть майже всі мікроорганізми й відбувається часткове руйнація органічних забруднень. Конструкціяпроточного електрохімічного елемента добре відпрацьована, і набором з різноманітної числа таких елементів отримують установки заданої продуктивності.

3.4Знезараження ультразвуком

У окремих випадках для знезараження води використовується ультразвук. Вперше його було запропоновано в 1928 р. Механізм дії ультразвуку остаточно неясний. З цього приводу висловлюються такі припущення:

- ультразвук викликає освіту порожнин дуже завихренном просторі, що веде до розриву клітинної стінки бактерії;

- ультразвук викликає виділення розчиненої в рідини газу, а бульбашки газу, перебувають у бактеріальної клітині, викликають її розрив.

Перевагою використання ультразвуку перед багатьма іншими засобами знезараження стічні води служить його нечутливість таким чинникам, як висока мутність і кольоровість води, характері і кількість мікроорганізмів, і навіть його присутність серед воді розчинених речовин.

Єдиний чинник, які впливають на ефективність знезараження стічні води ультразвуком — це інтенсивність ультразвукових коливань. Ультразвук — це звукові коливання, частота яких міститься значно перевищує рівень чутності. Частота ультразвуку від 20000 до 1000000 гц, наслідком і є його спроможність згубним чином позначатися на стані мікроорганізмів. Бактерицидну дію ультразвуку різною частоти є значною і залежить від інтенсивності звукових коливань.

Знезараження очищення води ультразвуком вважається однією з новітніх методів дезінфекції. Ультразвуковий вплив на потенційно небезпечні мікроорганізми нечасто застосовується у фільтрах знезараження питної води, але його високою ефективністю дозволяє говорити про перспективність цього знезараження води, не дивлячись з його дорожнечу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]