Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Brilich.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Інструкційна картка Видування яйця

п/п

п

Зміст операції

Зображення

11.

Для роботи вибираємо яйця білі, великі, без тріщин. Знайти полюси яйця, на звуженому полюсі робимо відмітку олівцем з двох протилежних вершин. Потім у цьому місці проколоти отвір в скорлупі яйця і акуратно висвердлити круглим надфілем із загостреним кінцем.

22.

За допомогою медичного шприца повільно ввести в яйце повітря, вміст яйця почне витікати, витягти шприц, знову ввести повітря. Удалити таким чином жовток і білок.

33.

Набрати в шприц холодної води і промити скорлупу з середини. Воду запускати теж повільно (повторювати до чистої води).

44.

Висушити яйце. Для цього поставити яйце у лоток отвором до низу, щоб стекли залишки води. Для подальшої роботи використовуються просушені заготовки.

3. Виготовлення писачка.

Писачок - спеціально виготовлений інструмент для нанесення воску на поверхню яйця. Він складається з дерев'яної ручки, до якої прикріплено жестяну лієчку з невеличким отвором. Виготовити «писачок» найкраще з мідної фольги, вирізаємо квадрат чотири сантиметри. Квадрат скручуємо лієчкою з гострим кінцем і сплющмо її. Металевий дзьобик вставляємо в щілину дерев’яної палички так, щоб гострий кінець виступив знизу трохи більше ніж на один сантиметр. Верхню частину сплющеної лієчки загинаємо і обгортаємо навколо палички. Тонким, мідним дротом обмотуємо кінець палички зі вставленою лієчкою. (Для писання писанок найкраще придбати інструмент, зроблений майстром. Але писачок можна виготовити самотужки.)

Інструкційна картка Виготовлення писачка.

п/п

Зміст операції

Зображення

1

Приготовити консервну бляшанку, або мідну фольгу. Паличку вистругати з деревини, беремо гілочку, найкраще з ліщини, знімаємо кору і відрізаємо паличку довжиною 10 -12см.

За викрійкою вирізати з підготовленого матеріалу деталь.

2.

За допомогою круглогубців скручуємо лієчку, слідкуючи, слідкуючи, щоб шов був добре завалькований, інакше розплавлений віск може витекти і капати на яйце.

3.

Розщеплюємо паличку, відгинаємо хвостик біля основи лієчки і вставляємо його в розщеп, міцно примотуємо тонким дротом. Дріт не тільки триматиме лієчку, а ще й не дасть держачку обгоріти на свічці.

Vі. Закріплення нових знань та вмінь учнів

(очікувана відповідь учнів)

  • Що нового цей урок вніс у ваше уявлення про писанку?

  • Що для себе ви взяли з цього уроку?

  • Де в побуті ви можете застосувати ці вміння та навики, які ви отримали на уроках?

VII. Підсумок уроку

На цьому уроці учні були активні в процесі роботи. Вони добре освоїли новий матеріал. Прибирання робочого місця.

Висновки

Під час написання курсової роботи на тему:”Особливості навчання за варіативним модулем:”Технологія писанкарства” 10 – 11 класах” нами зроблені такі висновки:

1. Вивчення декоративно-ужиткового мистецтва на уроках трудового навчання сприяє розвитку творчого мислення і художніх здібностей учнів, вихованню загальної естетичної культури, формуванню смаків на основі глибокого розуміння художніх традицій. Заняття декоративно-ужитковим мистецтвом мають розвивальну і виховну спрямованість, виступають ефективним засобом формування у школярів моральних якостей та художньо-естетичного смаку, сприяють проявленню творчого потенціалу і дають можливість реалізуватися творчій індивідуальності школяра.

2. На основі тематичного плану варіативного модуля „ Технологія писанкарства” ми розробили конспект уроку які включають тему, мету заняття, інструкції до проведення практичних занять, а також запитання для закріплення вивченого матеріалу. Використання конспекту уроку у навчально-виховному процесі школи сприятиме формуванню в учнів спеціальних знань, умінь та навичок, розвитку їхніх творчих здібностей, вихованню поваги до народних мистецьких традицій. сприятиме кращому засвоєнню учнями декоративно-ужиткового мистецтва, формуванню в них пізнавальної активності, національної самосвідомості.

3. На основі складеного календарно-тематичного планування ми розробили поширений конспект уроку на тему: « Технологія писанкарства», які ми б рекомендували проводити під час вивчення варіативного модуля ,,Технологія писанкарства” у 10 – 11 класах. До поширеного уроку ми розробили інструкційні карти до практичного заняття, наочні матеріали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]