Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansove_pravo_Plani_sem_zanyat.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Передмова

Для функціонування держави потрібні фінансові ресурси, тому держава за допомогою правових норм регламентує відносини, що виникають при зборі, розподілі і використанні фондів коштів. Сукупність таких норм становить фінансове право. З ухваленням Конституції України нормативно-правова база фінансових відносин одержує тверду основу. Та разом з тим рівень фінансового регулювання, передбачений Конституцією, вимагає приведення у відповідність з нею всього чинного законодавства і неухильного дотримання його приписів усіма юридичними особами і громадянами, які так чи інакше вступають у фінансово-правові відносини з державою (через бюджет, податки, державний кредит, бюджетне фінансування, банківські кредитно-розрахункові або валютні відносини). Відповідно, запропонована Програма передбачає широкий спектр фінансово-правових питань загальної і особливої частин.

Фінансове право - складна навчальна дисципліна. Як галузь законодавства вона об'єднує багато законів та нормативних актів виконавчої влади, які часто змінюються, доповнюються. Ухвалюються нормативні акти різної юридичної сили, що власне становить труднощі при вивченні як навчального, так і нормативного матеріалу.

Отже, оскільки фінансове законодавство є дуже динамічним у своєму розвитку, необхідно постійно слідкувати за опублікуванням нових нормативно-правових актів у «Відомостях Верховної Ради України», «Збірнику урядових нормативних актів України», «Офіційному віснику», а також в офіційних газетних виданнях - «Голосі України» та «Урядовому кур'єрі». Крім того, можна використовувати ще й такі періодичні видання: «Бюлетень нормативних актів Міністерства фінансів України»; «Нормативні акти з фінансів, податків, страхування та бухгалтерського обліку»: Додаток до журналу «Фінанси України»;. Оперативну інформацію щодо змін у фінансовому законодавстві та їх попередній аналіз можна також почерпнути у провідних в Україні економічних виданнях - газетах «Бизнес», «Бухгалтерія. Податки. Бізнес», «Галицькі контракти», «Діло».

У пропонованих планах семінарських занять є перелік законодавчих та нормативно-правових актів, наукова, навчально-методична література. Проте потрібно зазначити, що список нормативних актів повинен систематично доповнюватися новоприйнятими актами органів законодавчої і виконавчої влади України.

Навчальна дисципліна "Фінансове право" має важливе значення для підготовки фахівців спеціальності "Бакалавр" 6.010100 "Історія", спеціалізації: "правознавство”.

"Фінансове право" вивчається протягом одного семестру в обсязі 90 год., із них 24 – лекційних, 12 – семінарських, 54 – самостійна робота.

Семінарські заняття не повторюють, а доповнюють і поглиблюють теми лекційного курсу. Готуючись до семінару, студент вчиться обґрунтовувати і формулювати свої думки, набуває навики публічних виступів, ведення дискусії, виявляє свої знання, наукову позицію та вчиться їх відстоювати.

Тематика семінарських занять.

з/п

Назва теми

К-сть

год.

1.

Поняття зміст бюджетного процесу. Зміст правових актів про бюджет.

2

2.

Поняття, види та система доходів державного та місцевих бюджетів.

2

3.

Податкове право. Податкові правовідносини. Джерела податкового права.

2

4.

Правове регулювання податків із громадян та юридичних осіб.

2

5.

Неподаткові надходження в системі державних доходів

2

6.

Правові основи страхування.

2

7.

Правові основи кошторисно-бюджетного фінансування.

2

8.

Правові засади валютного регулювання та валютного контролю.

2

9.

Відповідальність за порушення банківського та валютного законодавства України.

2

Разом

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]