Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FA_Kursova_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ „ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ПЕРСПЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра фінансів фінансовий аналіз методичні вказівки

до виконання курсових робіт

для студентів освітно-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Затверджено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № 1 від 25 серпня 2011 р.

Львів-2011

Рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії з економіки і підприємництва. Протокол № 1 від «26» серпня 2011р.

Укладачі Бідник н.Б., к.Е.Н., доц.,

Фаринович І.В., ст. викл.,

Кобилецька О.І., ст. викл.

Фінансовий аналіз: Методичні вказівки до виконання курсових робіт для студентів освітно-кваліфікаційного рівня „бакалавр” напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» / Укл.: Н.Б.Бідник, І. В. Фаринович, О.І. Кобилецька. – Львів: Видавничий відділ Навчально-наукового Інституту підприємництва та перспективних технологій Національного університету „Львівська політехніка”, 2011. – 47 с.

Відповідальний за випуск Гориславець П.А., зав. кафедри фінансів

Рецензенти

Оригінал-макет підготовлений у видавничому відділі

Н-Н Інституту підприємництва та перспективних технологій

Будь-яке використання матеріалів цього навчального видання без дозволу на те правовласника (Н-Н Інституту підприємництва та перспективних технологій) заборонено.

Для погодження питань щодо використання матеріалів цього навчального видання звертатись за адресою: 79044, м. Львів, вул. Горбачевського, 18.

ЗМІСТ

1. Загальні положення…………………………………………………...................4

2. Вимоги до оформлення курсової роботи……………………………................5

3. Тематика курсових робіт……………………………………………..................8

4. Методичні рекомендації до виконання розрахункової частини курсової роботи…………………………………………………………………………......10

5. Алгоритм розрахунку показників фінансового стану підприємства……….31

Список рекомендованих джерел ……………………………………………..35

Додатки………………………………………………………………………........38

1. Загальні положення

Написання студентом курсової роботи є однією з форм вивчення дисципліни «Фінансовий аналіз», мета якої – узагальнення, поглиблення та закріплення знань за допомогою самостійного опрацювання студентами навчальної та спеціальної наукової літератури, проведення самостійного дослідження з обраної теми.

При написанні курсової роботи студенти повинні розкрити економічний зміст, сутність фінансового аналізу, його методи, принципи, вміти проаналізувати аналіз майна підприємства, аналіз джерел формування капіталу підприємства, аналіз грошових потоків, аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства, аналіз фінансової стійкості підприємства, ділової активності, прибутковості, рентабельності підприємства, аналіз інвестиційної діяльності підприємства та здобути навички комплексного фінансового аналізу, визначити рекомендації щодо його дальшого удосконалення.

Курсова робота виконується за тематикою, запропонованою кафедрою. Тема курсової роботи не може двічі повторюватися в одній академічній групі. При виборі теми доцільно керуватися власними науковими інтересами.

Курсова робота складається зі вступу, трьох взаємозв'язаних розділів, висновку та списку використаної літератури, а також додатків.

У вступі студент має обґрунтувати сутність теми курсової роботи, визначити її актуальність. Крім того, вступ має містити визначення предмету та об'єкта дослідження, мети проведення дослідження в курсовій роботі та завдань, які ставить в курсовій роботі перед собою студент.

У першому розділі подаються теоретико - методологічні основи організації дослідження з теми, обраної студентом, проводиться огляд навчально-методичної, монографічної та періодичної літератури. Так, студент має виконати такі завдання:

  • розкрити сутність аналізу об'єкта дослідження, особливості такого аналізу, його основні цілі та завдання;

  • обґрунтувати інформаційну базу дослідження;

  • сформулювати та обґрунтувати математичну та статистичну складову моделі аналізу об'єкта дослідження.

Другий розділ курсової роботи передбачає практичне здійснення аналізу об'єкта дослідження, а саме: первинну обробку ін формаційної бази, проведення необхідних математичних розрахунків та статистичних узагальнень, інтерпретацію отриманих результатів відповідно до завдань та цілей дослідження, які були сформульовані у вступі. Студент розраховує показники фінансового стану підприємства, які подані у таблиці 1. та показує алгоритм та хід розрахунків даних показників.

Фінансову звітність (Баланс (ф. № 1), Звіт про фінансові результати (ф. № 2) та Примітки до річної фінансової звітності (ф. № 5)) для проведення аналізу та розрахунків студент отримує у викладача, та представляє їх у додатках до курсової роботи.

У третьому розділі курсової роботи студент проводить аналіз усіх фінансових показників підприємства, які бури розраховані ним у другому розділі курсової роботи, та формує рекомендації щодо покращення фінансового стану підприємства.

На основі матеріалів проведеного в курсовій роботі дослідження студент формулює висновок, в якому мають знайти відображення основні результати дослідження (інтерпретація поточного стану об'єкта дослідження та сценарії його зміни), оцінка результатів дослідження щодо виконання поставлених завдань та досягнення певних цілей.

Курсова робота виконується у терміни, визначені кафедрою. Протягом терміну виконання курсової роботи студент звертається до наукового керівника з питань, які виникли у процесі виконання дослідження. Завершена курсова робота подається належним чином оформленою до завершення визначеного терміну науковому керівникові для перевірки. Несвоєчасно подана на кафедру курсова робота вважається невиконаною курсовою роботою з відповідними наслідками.

Оцінювання курсової роботи здійснюється на основі 4-бальної системи оцінки («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») в два етапи. На основі поданої на кафедру курсової роботи керівник проводить попереднє оцінювання якості виконання курсової роботи та її відповідності вимогам і приймає рішення про допуск (недопуск) виконаної роботи до захисту. Підсумкова оцінка виставляється за результатами захисту курсової роботи з урахуванням попередньої оцінки за курсову роботу. За невиконання курсової роботи чи неподання її на перевірку студенту виставляється незадовільна оцінка. Невиконаною курсова робота визнається також у разі її невідповідності вимогам, що висува­ються до курсових робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]