Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FA_Kursova_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

4. Методичні рекомендації до виконання розрахункової частини курсової роботи

Основними джерелами інформації для проведення аналізу об’єкта дослідження є фінансова звітність. Згідно з вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 року №996-ХІV «метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства».

Статтею 11 названого Закону фінансова звітність підприємства (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності та суб'єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) повинна включати: Баланс (ф. № 1), Звіт про фінансові результати (ф. № 2), Звіт про рух грошових коштів (ф.  3), Звіт про власний капітал (ф.  4), Примітки до річної фінансової звітності (ф. № 5).

Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" від 31.03.99р. №87.

Фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів щодо:

  • придбання, продажу та володіння цінними паперами;

  • участі в капіталі підприємства;

  • оцінки якості управління;

  • оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання;

  • забезпеченості зобов'язань підприємства;

  • визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;

  • регулювання діяльності підприємства;

  • інших рішень.

Для суб'єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності встановлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, а також згідно із законодавством – іншим користувачам, зокрема органам державної статистики; щодо використання бюджетних асигнувань, одержаних з державного бюджету, –органам Державного казначейства, а щодо використання асигнувань, одержаних з місцевих бюджетів, – фінансовим відділам райдержадміністрацій, міськвиконкомів та фінансовим управлінням обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року (баланс та звіт про фінансові результати). Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу, року.

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим ніж 12 місяців, але не більшим ніж 15 місяців.

Звітним періодом підприємства, яке ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про ліквідацію.

Фінансову звітність підписують керівник та бухгалтер підприємства.

Сукупністю принципів, методів і процедур, що використовуються для складання та подання фінансової звітності, є облікова політика, яку підприємство визначає самостійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]