Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з підготовки до ДЕК .doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Управлінський облік

Предметом дисципліни є теоретичні основи обліку, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації для планування , оцінки і контролю всередині організації та для забезпечення відповідного підзвітного використання ресурсів.

Склад практичних занять передбачає рішення що до обліку всіх без виключення бухгалтерських та управлінських операцій.

Управлінський облік завершує цикл бухгалтерських дисциплін, і зв'язана з такими предметами як - бухгалтерській облік, аудит, контроль і ревізія.

Студент повинен вивчити законодавчу та нормативну бази з організації бухгалтерського та управлінського обліку на підприємствах України, знати основи що до суттєвості механізму управлінського обліку в системі сучасного менеджменту та бухгалтерського обліку, класифікувати витрати за різними ознаками і використати отримані знання для складання фінансової звітності, прийняття рішень та контролю за їх виконанням, нематеріальними активами, визначення фінансового результату від діяльності, капіталу та інше.

Тема 1 Основні елементи управлінського обліку. Організація управлінського обліку на підприємстві

Тема 2 Класифікація та поведінка витрат в управлінському обліку

Витрати на продукцію – это витрати, пов'язані з виробництвом або з придбанням товарів для реалізації.

Витрати періоду – это витрати, які не включаються в собівартість запасів і розглядаються як витрати того періоду, в якому вони були здійснені. Ін. словами це адміністративні витрати, витрати на збут, ін. операційні затраты- на виробничих підприємствах, на торговых- це витрати виробництва.

Прямі витрати – це витрати, які можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкту витрат економічно доцільним шляхом.

Непрямі – це витрати, які не можуть бути віднесені до певного об'єкту витрат економічно доцільним шляхом.

Виробничі накладні витрати– це витрати, пов'язані з процесом виробництва, які не можуть бути віднесені до певних виробів економічно доцільним шляхом. Прикладом таких витрат є додаткові матеріали, непряма з/п, витрати на зміст і ремонт будівель, приміщень, устаткування, оплата комунальних послуг, амортизація і страхування основних засобів і ін.

Конверсійні витрати – це витрати на обробку сировини для перетворення його в готовий продукт.

Релевантні витрати – это витрати, величина яких може бути змінена в наслідку ухвалення рішення

Нерелевантні витрати – это витрати, величина яких не залежить від ухвалення рішень.

Дійсні (безповоротні)витрати – це витрати, які вимагають сплати грошей або використання ін. активів. Ці витрати відбиваються в бух. регістрах у міру їх виникнення.

Можливі витрати (втрати) - це вигода, яка втрачається, коли вибір одного напряму дій вимагає відмовитися від альтернативного рішення

Релевантні витрати = Дійсні витрати + можливі витрати

Маржінальниєвитрати виробництва – це додаткові витрати, коли проводиться ще одна одиниця продукції.

Середні витрати на одиницю – це загальні витрати по виробництву будь-якої кількості продукції, ділені на кількість проведених одиниць.

Змінними (умовно-змінними) називають витрати, загальний розмір яких збільшується або зменшується прямо пропорціонально зміні об'єму виробництва.

Постійні (умовно-постійні) витрати – це витрати, загальна величина яких залишається незмінною при зміні об'ємів виробництва (діяльності) .Например, рентні платежі, амортизаційні відрахування і ін.

Релевантний діапазон – це діапазон діяльності, в рамках якого зберігається взаємозв'язок між величиною витрат і їх чинником. Наприклад, витрати на оренду збільшитися, якщо збільшення об'єму виробництва зажадає додатковій площі. І навпаки.

Контрольовані– это витрати, які менеджер може безпосередньо контролювати або робити на них значний вплив.

Неконтрольовані– це витрати, які менеджер не може контролювати або впливати на них.