Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VNS_530 / методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Робота № 11 фізіологія мозочку

Для роботи необхідні: кушетка, досліджуваний.

Завдання1. Дослідження координації рухів.

а) Поза Ромберга —досліджуваному пропонують тісно зсунути стопи, голову трохи підняти, руки опустити вздовж тулуба. Визначити стійкість пози. Ускладнена поза Ромберга полягає у тому, що досліджуваному пропонують витягнути рукируки і встати - у людей із ураженням мозочку ноги підіймаються, а тіло залишається лежати).

б) Проба Ожеховського — досліджуваний стоячи міцно спирається долонями рук на долоні дослідника. При раптовому забиранні рук лікаря вниз досліджуваний повинен залишитись нерухомим або ледь відхилитися назад (у хворої людини ця проба приводить до похилу тулуба вперед).

в) Проба Стюарта-Холмса — асинергію проксимальних відділів верхніх кінцівок перевіряють тим, що відведену до горизонталі руку дослідник Із силою згинає у ліктьовому суглобі (передпліччя і кисть — у положенні нронації, кисть складена у кулак). Лікар намагається розігнути передпліччя досліджуваного І при раптовому припиненні опору рука досліджуваного не повинна із силою ударяти йому в груди. Для контролю належить другу кисть дослідника класти на місце ймовірного удару. У здорової людини швидко включаються м'язи- антагоністи і відвертають удар.

Завдання 3.Дослідження динамічної атаксії

а) Дальце-носова проба ■— досліджуваний в положенні стоячи із заплющеними очима повинен доторкнутися вказівним пальцем кінчика носа. Звернути увагу на траєкторію руху пальця (наявність локомоторної атаксії і влучення в намічене місце (наявність дисметрії), тремор пальців.

б) П'яточно-колінна проба — досліджуваний, сидячи на стільці, повинен п'ятою однієї ноги доторкнутися коліна другої і провести нею по гомілці вниз. Відмітити відсутність чи наявність локомоторної атаксії і дисметрії з боку нижніх КІНЦІВОК.

в) Проба на діадохокінез — досліджуваний в позиції сидячи повинен одночасно двома витягнутими вперед руками виконати пронацію І супінацію. Звернути увагу на синхронність і рівномірність рухів. При порушенні синхронності і рівномірності рухів виявляється адІадохокінез на боці, де має відставання кінцівки.

г) Проба на розміреність рухів — досліджуваний повинен витягнути руки вперед долонями вверх, пальці розсунути. При команді швидко повернути кисть долонями вниз. На боці ураження мозочку відмічається надмірна ротація — дисметрІя.

За&данпя 4. Звернути уЗа-гу на мову, почерк, рух очима

а) При ураженні мозочку мова уповільнена, втрачається плавність, мова вибухлива, наголос не на потрібних складах — скандування.

б) Почерк у хворих, найкрупніший, нерівний, не може намалювати коло.

в} Спостерігається ритмічне смикання очних яблук при погляді вбік і вгору — нистагм. Контрольні питання:

  1. Зв'язок мозочку із іншими відділами ЦНС.

  2. Ефект подразнення і видалення мозочку.

  3. Вплив мозочку на вегетативні функції.

  4. Вплив мозочку на рухові акти.

  5. Література:

1. Лекції.

2. "Фізіологія людини", Г.ї. Косицький, М.,1985, с. 134-142.

Соседние файлы в папке VNS_530