Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VNS_530 / методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Робота № 10. Середній мозок (дослідження рефлексів їз участю середнього мозку)

Для роботи необхідно: гщиток, обертове крісло, лоток, морські свинки.

- Завдання І. Дослідити окорухливий, блоковий і відповідний нерви (III, ІУ, Уї пари)

При огляді очних яблук звертають увагу на ширину зіниць, очних щілин, форму зіниці, положення очних яблук в орбіті (западання, вистояння), наявність косоокості.

Зіничні реакції — досліджуваному щитком чи долонею прикривають одне око, при цьому відмічають зміну величини другої зіниці. Просять провести рух очима в різні боки. При ураженні ПІ і ІУ пар черепово-мозкових нервів очна щілина може бути звужена або повністю закрита - птоз. При ураженні ПІ пари відмічається деформація зіниці. При ураженні будь-якого окорухливого нерва порушується співдружній рух очей.

Завдання 2.Стато-кінетичні рефлекси у людини

Досліджуваний сідає у обертове крісло. Пропонують йому нагнути голову вперед І закрити очі. У такому положенні голови в площині обертання знаходяться горизонтальні пІвкруглі канали. Проводять обертання крісла праворуч або ліворуч зі швидкістю 5 разів протягом 10 сек. (І оберт у 2 сек.). Потім швидко зупиняють крісло, просять досліджуваного відкрити очі І спостерігати рух очних яблук, як довго воно продовжується. Можна проводити оберти досліджуваного з головою, нагнутою на 90° на праве чи ліве плече, чи закинутої на 60' назад (при цьому в площі обертання знаходяться вертикальні канали). Описати наявні реакції, назвати рецептивні поля досліджених рефлексів І вказати рівень замикання їх у центральній нервовій системі.

Взяти другого досліджуваного, посадити в крісло. Пропонують нагнути голову на 30" вперед і закрити очі, провести обертання як ї б попередньому дослідженні, зупинити крісло і пропонують досліджуваному пройти після обертання суворо по прямій лінії вперед. Спостерігають за характером руху.

Завдання 3_. Дослідити статистичні і cm атокінетичні рефлекси у морської' свинки

Морську свинку помістити на стіл, звернути увагу на позу тварини, положення голови, рухливі реакції. Перевернути морську свинку на спину і покласти животом вверх. Звернути увагу на характер рухів, їх послідовність і остаточну позу, прийняту твариною.

Помістити морську свинку на дошку, підняти її і зробити гойдальні рухи, по черзі підіймаючи передній І задній кінці дошки. Зверніть увагу на положення передніх кінцівок, положення голови. Швидко опустити або підняти дошку, спостерігати за положенням передніх кінцівок напочатку і в кінці руху, положенням голови тварини.

Помістити морську свинку на обертовий стілець, провести оберти в горизонтальній площині праворуч або ліворуч. Звернути увагу на зміни пози тварини при русі, на рухи голови під час обертів. Відмітити, що відбувається на початку оберту і при зупинці.

Контрольні питання:

  1. Рефлекторна функція середнього мозку.

  2. Децеребраційна ригідність.

  3. Статичні і стато-кінетичні рефлекси.

4. Значення середнього мозку у функції порожнини рота.

Література:

  1. Лекції.

  2. "Фізіологія людини", Г.І.Косицький, М.,1985, с. 129-131.

3. Керівництво по фізіології, фізіологія центральної нервової системи, Л.,1983

Соседние файлы в папке VNS_530