Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VNS_530 / методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема: Вплив гормонів та електролітів на роботу ізольованого серця жаби.

Мета і завдання: Вивчити характер впливу адреналіну, ацетилхоліну, іонів кальцію та калію на роботу серця.

Матеріали та обладнання: набір препарувальних інструментів, універсальний штатив, пишучий важелець Енгельмана, кіммограф, канюля Штрауба, лігатури, розчин Рінгера, 0,1 %-й розчин адреналіну (в ампулах), розчин ацетилхоліну (жовчі), 1 %-й розчин СаСl₂, 1 %-й розчин КС1.

Питання для теоретичної підготовки

1. Регуляція серцевої діяльності.

2Симпатичні та парасимпатичні впливи на серце.

3. Гуморальна регуляція серцевої діяльності.

Хід роботи. У жаби видаляють головний і руйнують спинний мозок. Знерухомлену жабу приколюють до до­щечки на спині і оголюють серце. Перев'язують обидві дуги аорти. 3 нитки роблять невелику петлю і накладають її на поверхню лівого передсердя під лівою дугою аорти. Захоплюють і трохи піднімають пінцетом стінку передсердя у середині петлі, надрізують його тонкими ножицями. Через отвір у передсерді просувають кінець канюлі у шлуночок (рис. 1).

Затягнувши петлю, фіксують серце на канюлі. Після цього швидко заповнюють канюлю розчином Рінгера. Трохи піднявши канюлю разом

із серцем, перерізують обидві дуги аорти, другий розріз роблять нижче порожнистих вен і видаляють серце з тіла жаби (не пошкодити синус!). Щоб воно не вислизнуло, кінцями ниток обмотують канюлю. В ній міняють розчин, доки він не стане прозорим. Якщо серце ізольовано правильно, то при кожному скороченні шлуночка розчин поступає в канюлю, а під час діастоли — знов у серце, тобто

рівень рідини в канюлі коливається синхронно скороченням серця.

Канюлю закріплюють у штатив верхівку серця за­хоплюють серфіном, з'єднаним з важельцем Енгельмана. Записують вихідну криву скорочень ізольованого серця, що живиться розчином Рінгера. Далі досліджують вплив СаСl₂ на діяльність серця: додають кілька краплин до розчину Рінгера, що в канюлі, записують кардіограму. Відбуваеться посилення скорочень, потім зупинка в си­столі. Записують ефект, відмивають серце розчином Рінгера до відновлення вихідного характеру скорочень. Потім досліджують вплив КС1 на серце: додають до роз­чину Рінгера одну краплину. Скорочення поступово слабшають, далі серце зупиняється в діастолі. Відновлюють скорочення, промиваючи серце розчином Рінгера.

Додають піпеткою краплями розчин адреналіну і реєструють зміни в роботі серця. Видаляють адреналін, промиваючи розчином Рінгера, і додають розчин аце­тилхоліну або жовчі. Записують кардіограму.

Оформити протокол досліду. Підклеїти або зарису­вати кардіограму, помітивши місце введения дослщжуваннх розчинів. Зробити висновки стосовно значения гомеостазу для підтримки нормальної діяльності серця.

Контрольні запитання:

1. Опишіть характер змін сер­цевих скорочень при дії СаСl₂, КС1, адреналіну, ацетилхоліну.

2. По­яснить механізм, що зумовлює зміни діяльності серця при надмірі іонів кальцію і калію в омиваючій рідині.

3. Яке значения мае адре­налін для адаптації роботи серця до різних умов зовнішнього середовища?

Соседние файлы в папке VNS_530