Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VNS_530 / методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Робота № 7 клінічні методи дослідження функцій спинного мозку (спинно-мозкові рефлекси)

Для роботи необхідно: неврологічний молоточок, людина.

Завдання І. Дослідження тонусу мязів у людини

Тонус м'язів визначається пальпаторно і шляхом проведення пасивних рухів у суглобах, Пальпаторно визначається ступінь пружності м'язів, легка пружність свідчить про нормальний тонус. Шляхом проведення пасивних рухів суглобів оцінюється ступінь опору писивним рухам.

При вираженій гіпотонії обсяг рухів збільшується і вони відбуваються без належного опору. Наприклад, при згинанні руки в ліктьовому суглобі зап'ястя І кисть можуть бути доведені до плечового суглобу. При обмацуванні м'яз виявляється в'ялим. При гіпертонусі м'язів пасивні рухи в перші моменти згинання втрачають значний опїр, інколи навіть важко подоланий. Завдання 2. Дослідити поверхові шкіряні рефлекси на розтягання

1. Очеревинні рефлекси — верхній викликається штриховим подразненням шкіри живота паралельно реберній дузі, середній — таким же подразненням у горизонтальному напрямі на рівні пупка, нижній паралельно паховій складці.

Досліджуваний повинен лежати на спині із вільно витягнутими ногами. У відповідь на штрихове подразнення шкіри спостерігається скорочення відповідних груп м'язів. Дуга рефлексу проходить через такі сегменти спинного мозку: верхній — Д6-Д8, середній — Д9-Д10 і нижній — Д11-Д12.

2. Підошовний рефлекс, —це підошовне згинання пальців ноги у відповідь на штрихове подразнення зовнішнього краю підошви. Дуга цього рефлексузамикається на рівні S1-S2. Чутливі І рухливі волокна входять до складу великогомілкового нерва.

Якщо глибокі мІотатичні рефлекси знижуються або втрачаються, то це свідчить про порушення ланок рефлекторної дуги. Якщо відповідна реакція на подразнення підвищується Із помітною іррадіацією збудження І втягнення у відповідну реакцію інших груп м'язів, розширенням рефлекторної зони, то це свідчить про наявність надсегментарного порушення центральної нервової системи.

Контрольні питання:

1. Сегментарний характер іннервації і його значення.

  1. Центри спинного мозку.

  2. Провідні шляхи спинного мозку.

  3. Спінальні рефлекси.

  4. СпІнальний шок.

Література:

і. "Фізіологія людини", Г.І.Косицький, М.Д985, с.Ш-124.

2. Боголепов їі.К. "Клінічні лекції по невропатології", М.

3. Лекції.

Робота № 8

Клінічні методи дослідження функцій

Спинного мозку

(Провідникова функція)

Для роботи необхідні: голка, вата, людина.

Завдання І. Дослідити больову чутливість шкіри рук і обличчя

При захворюванні органів порожнини роту можливі больові відчуття в Ділянці обличчя і голови. Так, при захворюваннях зубів верхньої щелепи зона чутливості локалізується для різців у ділянці лобно-носової складки (найбільшої інтенсивності в ділянці надбрівної дуги, відступивши і,5 см від її середини); для іклів і премолярі.в б носогубній ділянці відповідного боку; при ураженні 2-го І 1-го моляра -в ділянці щоки; 2-го і 3-го молярів - нижньощелепна ділянка із ділянкою максимальних болей у точці, розміщеній попереду від козелка вуха при патології зубів нижньої щелепи для різців, ікла і 1-го премоляра — підбородочна зона; для 2-го моляра у підязичковій ділянці максимально донизу і позаду від кута нижньої щелепи або в ділянці зовнішнього слухового проходу. При захворюванні 3-го моляра максимальний біль локалізується попереду грудинко-соскоподібного м'яза.

Для дослідження больової чутливості шкіри рук чи обличчя наносять подразник голкою, котрий не повинен бути дуже сильним і частим. Спочатку треба вияснити, розрізняє досліджуваний на дослідженій ділянці укол чи дотикання. До цього поперемінно, але не послідовно доторкуються до шкіри тупим І гострим предметом, а досліджуваному пропонують визначити "тупо" чи "гостро". Уколи повинні бути короткими, їх слід проводити так, щоб не викликати різкого болю. Для уточнення межі зони зміненої чутливості дослідження проводять як від здорової ділянки, так і в зворотньому напрямку.

Завдання 2. Дослідження температурної чутливостіі на кисті

Для дослідження термічної чутливості в якості подразників використовують 2 пробірки (із гарячою - 40-50° І холодною — не вище 25° водою). Спочатку визначають: відрізняє досліджуваний тепле від холодного (здорові люди відмічають різницю температури в межах 2°С), потім порівнюють інтенсивність сприйняття температурних подразників на різних ділянках шкіряної поверхні рук, обличчя і знаходять межі пониженої або втраченої температурной чутливості.

Контрольні питання:

1.Будова больових рецепторів

2. Будова температурних рецепторів.

3. Провідникові шляхи больової чутливості спинного мозку і стовбура.

4. Провідникові шляхи температурної чутливості спинного мозку і стовбура.

Література:

1. Конспект лекцій.

2. "Фізіологія людини", F.I. Косицький, М.,1985, с.430, 433-436, 468-472.

3. Костюк П.Г. "Фізіологія ЦНС", К.,1971.

Соседние файлы в папке VNS_530