Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

2. Шкідники смородини та агрусу.

Ряд рівнокрилі Homoptera

Родина афіди Aphididae

1. Аґрусова попелиця Aphis grossulariae – трапляєть­ся повсюдно. Пошкоджує аґрус, червону, золотисту, чорну та інші види смородини. Життєвий цикл однодомний. Зимують запліднені яйця на корі гілок біля основи бруньок. Упродовж вегетаційного періоду розвивається 8-12 поколінь. Шкодять личинки та імаго.

2. Листкова, або червоносмородинна, попелиця Cryptomyzus rіbis – трапляється повсюдно. Пошкоджує аґрус, чорну, чер­вону, білу смородину, троянду. Зимують запліднені яйця на молодих пагонах смородини. Внаслідок живлення попелиць на верхньому боці пошкодже­них листків утворюються вишнево-червоні гали.

Крім описаних видів смородину і аґрус можуть пошкоджувати: велика смородинна попелиця — HyperomyzuslactucaeL., смородинна листкова попелиця — CryptomyzusgaleopsidisKalt., смородинна пагонова попелиця — Aphis schneideri C. B. та ін.

Ряд твердокрилі Coleoptera

Родина златки Buprestidae

3. Смородинна вузькотіла златка Agrilus ribesii – трапляється повсюдно. Пошкоджує чорну і червону смородину. Зимують личинки різних віків усередині по­шкоджених пагонів, переважно в нижній їх частині. За рік розвивається одне покоління. Шкодять личинки та імаго.

Ряд лускокрилі Lepidoptera

Родина п'ядуни Geometridae

4. Аґрусовий п'ядун Abraxas grossulariata L. – трапляється повсюдно. Пошкоджує аґрус, смородину, рідше – сли­ву, абрикос, персик, черемху. Зимують гусениці II-ІІІ віку в павутинних коконах на опалому листі. За рік розвивається одна генерація.

Родина кутокрилі вогнівки Pyraustidae

5. Аґрусова вогнівка Zophodia grossulariella – поширена на Поліссі та в центральних районах Лісостепу. Пошкоджує аґрус і смородину. Зимують лялечки в павутинних папероподібних коконах у верхньому шарі та в тріщинах ґрунту під кущами аґрусу й смородини. За рік розвивається одна генерація.

Родина склівки Sesiidae

6. Смородинна склівка Aegeria tipuliformis – трапляється повсюдно. Пошкоджує всі види смородини, бересклет, аґрус, рідше ліщину, граб. Зимують гусениці всередині пагонів: молодших віків – у одно­річних пагонах, останнього віку – в багаторічних гілках. Гусениці, які досягають до осені останнього віку, завершують розвиток за один рік, решта розвиваються за дворічним циклом, переживаючи дві зимівлі.

Родина міно-чохликові молі – Incurvariidae

7. Смородинна брунькова міль Lampronia capitellaтрапляється повсюдно. Зимують гусениці першого віку в щільних білих коконах під відсталою корою біля основи старих пагонів і пеньків. Генерація однорічна.

Ряд перетинчастокрилі Hymenoptera

Родина справжні пильщики Tenthredinidae

8. Червоносмородинний жовтий пильщик Nematus leucotrochus – трапляється на Поліссі, в Лісостепу, Карпатах. Пошкоджує червону й білу смородину, аґрус. Зимують личинки-еонімфи в коконах у ґрунті на глибині 5-8 см біля основи кущів. В Україні розвивається три, рідше чотири покоління. З кож­ним новим поколінням частина особин залишається в стані діапа­узи до 1-2 років.

9. Аґрусовий блідоногий пильщик Prisfiphora pallipes Lеp. – трапляється повсюдно. Пошкоджує аґрус, червону, білу й золотисту смородину. Зимують еонімфи в темно-бурих блискучих коконах у ґрунті глибині 2-3 см, найчастіше між товстим корінням біля основи куща. В Україні розвивається 3-4 покоління. У 2-3-му поколіннях частина личинок впадає в діапаузу.

Ряд двокрилі Diptera

Родина галиці Cecidomyiidae

10. Смородинна стеблова галиця Thomasiniana ribis – трапляється на Поліссі та в Лісостепу. Пошкоджує смородину. Зимують личинки в коконі у поверхневому шарі ґрунту на гли­бині 1-8 см, рідше – під корою пагонів у місцях живлення. Розвивається у двох поколіннях.

11. Смородинна листкова галиця Dasyneura tetensi – трапляється на Поліссі й у Лісостепу. Пошкоджує чор ну смородину. Імаго завдовжки 2 мм, жовту­вато-буре. Зимують личинки в коконах у ґрунті під кущами смородини. За сезон розвивається три покоління.

12. Смородинна квіткова галиця Dasyneura ribis – трапляється на Поліссі та в Лісостепу. Пошкоджує чорну смородину. Імаго завдовжки 1,6-1,7 мм, черевце жовто-рожеве. Зимують личинки в коконах у ґрунті. За рік розвивається одна генерація.