Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ентомология конспект.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
4.13 Mб
Скачать

3.2. Шкідники овочевих з родини лілійних.

З культурами родини цибулевих (АШасеае) трофічно пов'язані як багатоїдні, так і спеціалізовані шкідники. Серед багатоїдних цибу­лю пошкоджують гусениці підгризаючих совок (Мосіиісіае), лучного метелика, а також капустянки, личинки дротяників, несправжніх дротяників, пластинчатовусих.

Ряд трипси, пухироногі, або бахромчастокрилі Тhysanopterа

Родина трипси Тhripidае

19. Тютюновий трипс Thrips tabaci Lind. – в Україні трап­ляється повсюдно. Дрібна, завдовжки 0,8-0,9 мм, комаха, колір тіла мін­ливий – від жовтого до майже чорного. Зимують імаго, переважно самки, в грунті та рослинних рештках, на глибині 5-7 см, у теплицях, парниках, сховищах під сухими лу­сками цибулі. Повний цикл розвитку одного покоління становить 15-30 діб. В Україні тютюновий трипс розвивається у 3-6 поколіннях, у теплицях дає 6-8 поколінь. Шкодять імаго та личинки.

Ряд твердокрилі Соleopterа

Родина листоїди Chrysomelidae

20. Цибулева тріщалка Lilioceris merdigera – в Україні трапляється повсюдно. Жук – оранжевий або червоний, вусики, коліна, лапки та низ тіла чорні, до­вжина 6-8 мм. Жуки й личинки живуть на дикорослих і культурних лілійних та цибуле­вих, іноді пошкоджують листки, квітки та стебла цибулі, часнику, спаржі. Другорядний шкідник, економічне значення невелике.

Родина довгоносики Сurculionidае

21. Цибулевий прихованохоботник Сеuthorrhynchus jakovlevi Schultze – в Україні трапляється повсюдно. Жук завдовжки 2-2,5 мм; надкрила одно­колірні, темно-бурі. Зимують статевонезрілі імаго під рослинними решт­ками, грудочками ґрунту на узбіччях доріг, у канавах, лісосмугах. Генерація однорічна. Шкодять імаго та личинки.

Ряд лускокрилі, або метелики Lерidoрtеrа

Родина акролепіїди Асrolepiidае

22. Цибулева міль Асrolepiopsis assectella Zell. в Україні трапляється повсюдно. Розмах крил 13-16 мм; передні крила темно-коричнево-сірі з білим малюнком та з різкою світлою клиноподібною плямою поперед середини заднього краю крила; задні – однотонні, світло-сірі. Зимують лялечки, рідше метелики під рослинними рештками. В Україні розвивається 2-3 покоління.

Ряд двокрилі Diptera

Родина мінуючі мухи Agromyzidae

23. Цибулева мінуюча муха Liriomyza (Phytobia) cepae – в Україні поширена повсюдно. Довжина тіла 1,7-2,5 мм, голова жовта, середньоспинка, щиток та черевце чорні із сірим нальотом. Зимує лялечка в пупарії у ґрунті. Розвиваються у двох – трьох поколіннях.

Родина дзюрчалки Syrphidае

24. Цибулева дзюрчалка Еumerus strigatus Fll., горбкувата дзюрчалка – в Україні поширені повсюдно. Імаго середнього розміру (5-10 мм), тіло бронзово-зелене, з металічним блиском. Зимує діапаузуюча личинка третього віку в цибулинах, рослин­них рештках, грунті, на глибині 5-8 см. В Україні цибулеві дзюрчалки дають два покоління, личинки другого покоління наприкінці серпня впадають у діапаузу і в такому стані зимують, у Криму розвивається два повних покоління, личинки третього йдуть на зимівлю.

Родина сновиги (квіткарки) Аnthomyiidае

25. Цибулева муха Delia antiqua Mg. – в Україні поширена повсюдно. Муха розміром 5,5-7 мм, жовтувато-сірого кольору. Зимує лялечка в пупарії на глибині 5-20 см. В Україні розвивається два покоління.