Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Варіанти завдань для лабораторного практикуму

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
260.61 Кб
Скачать

При натисканні на кнопку початкового встановлення очищається пам'ять каналів телевізора, після чого здійснюється пошук передач і збереження їх частот в пам'яті каналів. Пошук починається з нижньої межі робочого діапазону телевізора. На екран телевізора виводиться «синій екран». Робоча частота поступово збільшується до тих пір, поки приймач не виявить телевізійний сигнал. Знайдена передача виводиться на екран протягом 10 секунд. Також відображається номер під яким знайдений канал буде збережений у пам'яті (починаючи з 1). Потім пошук продовжується до тих пір, поки не досягнута верхня межа діапазону, або поки не заповнена вся пам'ять каналів.

Телевізор приймає керуючі сигнали з пульта ДУ. На пульті ДУ розташовані наступні кнопки:

  • кнопки з цифрами «0»...«9» для прямого перемикання каналу (за номером);

  • кнопки «П-» і «П+» для послідовного перемикання каналів;

  • кнопки «Г-» і «Г+» для зміни гучності;

  • кнопки «МЕНЮ» « < » і « > » для доступу до екранного меню.

Для прямого перемикання на потрібний канал його номер набирається за допомогою кнопок з цифрами. Після натискання першої цифри протягом 5 секунд очікується натискання другої. Якщо друга цифра не була натиснута, то номер каналу вважається таким, що складається з однієї цифри і здійснюється перемикання на нього.

Кнопки «П-» і «П+» на пульті мають ті ж функції, що і кнопки «-» і «+» на корпусі телевізора. Кнопки «Г-» і «Г+» дозволяють збільшувати або зменшувати гучність. Кожне натискання на «Г-» зменшує гучність на одну одиницю, поки вона більше нуля, «Г+» збільшує гучність на одиницю, поки не досягнуте максимальне значення. Поточне значення гучності зберігається в пам'яті налаштувань.

Кнопки «МЕНЮ», «<» і «>» дозволяють встановлювати значення налаштувань, які зберігаються в пам'яті телевізора. При натисканні на кнопку «МЕНЮ» внизу екрану виникає напис «ЯСКРАВІСТЬ» і смуга, яка відображає поточне значення яскравості. Кнопками «<» і «>» яскравість можна зменшити або збільшити. При роботі з меню натискання на решту кнопок ігнорується. Після повторного натискання на кнопку «МЕНЮ» значення яскравості запам'ятовується у пам'яті налаштувань, і здійснюється перехід до налаштування контрастності. Налаштування контрастності і решти параметрів (чіткості, гами кольорів) відбувається аналогічно. Натиснення на кнопку «МЕНЮ» після завершення налаштування гами кольорів (останнього пункту меню) приводить до завершення роботи з меню. Вихід з меню також здійснюється у тому випадку, якщо протягом 15 секунд не була натиснута жодна кнопка.

До списка варіантів

Варіант 33. Домофон

Тема: Об'єктно-орієнтований аналіз і проектування ПЗ. ПЗ вбудованого мікропроцесора домофона

Потрібно розробити засобами Rational Rose модель програмного забезпечення вбудованого мікропроцесора домофона.

Домофон регулює доступ у під'їзд багатоквартирного будинку. У під'їзді є двері із замком. Із зовнішнього боку дверей встановлена зовнішня панель домофона, на якій знаходяться кнопки для зв'язку з кожною квартирою, мікрофон і динамік. У кожній квартирі знаходиться внутрішня панель домофона з кнопками: «ЗВ’ЯЗОК», «БЛОКУВАННЯ» і «ВІДКРИТИ». Крім того, на внутрішній панелі є мікрофон і динамік.

Мешканці можуть відкривати двері ключем. Відвідувач може натиснути кнопку квартири на зовнішній панелі. При цьому в квартирі лунає дзвінок (якщо подача дзвінка в квартиру не заблокована). Почувши дзвінок, мешканець квартири натискає на кнопку «ЗВ'ЯЗОК» внутрішньої панелі домофона, після чого домофон встановлює звукове повідомлення між мешканцем і відвідувачем. Слова, вимовлені відвідувачем у мікрофон, встановлений на зовнішній панелі, відтворюються у гучномовці, встановленому в квартирі. Звуки з мікрофону в квартирі передаються у гучномовець на зовнішній панелі. Після сеансу зв'язку мешканець може натиснути на кнопку «ВІДКРИТИ», щоб замок на дверях у під'їзд відкрився, і відвідувач зміг увійти. Після закінчення хвилини замок повинен знову заблокувати вхід в під'їзд.

Мешканець, який бажає, щоб його не турбували, може відключити подачу дзвінка в свою квартиру, натиснувши на кнопку «БЛОКУВАННЯ». Повторне натиснення на цю кнопку знов включає подачу дзвінка.

26