Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Хід роботи

Уздовж зовнішнього краю вушної раковини вистригають шерсть, шкіру протирають спиртом, знежирюють ефіром, відшукують вену і проколюють її голкою, попередньо злегка стиснувши судини біля основи вуха, щоб спричинити венозну гіперемію.

Розбавлення крові у змішувачі

Першу краплю витирають ваткою, другу всмоктують у змішувач до мітки 0,5. Потім до мітки 101 набирають 3%-ний розчин NаСl, при цьому кров розводять у 200 разів. Якщо кров набирають до мітки 1, то розводять у 100 разів. Кінці змішувача затискають між великим і середнім пальцями і струшують 23 хвилини для рівномірного перемішування крові з рідиною. На змішувач надівають гумове кільце, яке закриває його вільні кінці.

Розбавлення крові за допомогою піпетки П’ятницького

Піпеткою П’ятницького для еритроцитів насмоктують 3%-ний розчин NaСl до мітки 3,98 мл і виливають у сухий флакон з-під пеніциліну. Капілярною піпеткою від гемометра Салі набирають 0,02 мл крові і видувають її у флакон з 3%-ним розчином NаСl. Флакон закривають корком. Отримують розбавлення крові в 200 разів.

Заповнення лічильної камери і підрахунок еритроцитів

До чистої сухої камери притирають покривне скло (до появи райдужних кілець). Перші 34 краплі зі змішувача видувають на ватку, а наступну краплю наносять на середню площину камери, поряд з покривним склом. Через капілярність рідина засмоктується під скло. Із флакона, після його струшування, розведену кров наносять піпеткою для очей. Збільшення мікроскопа: об’єктив 40, окуляр 7або 10. Підраховують еритроцити у п’яти великих квадратах (80 малих), розташованих у сітці по діагоналі. В кожному малому квадраті рахують всі еритроцити, розташовані всередині нього, а також на верхній та лівій межі. Еритроцити на нижній та правій межі не враховують.

Визначення кількості еритроцитів в 1 мкл крові проводять за формулою:

,

де а – кількість підрахованих еритроцитів;

с – розведення;

n – число квадратів, у яких підраховані еритроцити;

h – глибина камери;

s – площа кожного квадрату.

Контрольні питання

1. Будова змішувача для еритроцитів і піпетки П’ятницького.

2. Будова камери Горяєва.

3. Методика підрахунку еритроцитів та визначення їх кількості в 1 мкл.

4. Функції еритроцитів, місце їх утворення в організмі, місце руйнування, строк існування еритроцитів.

5. Кількість еритроцитів у великої та дрібної рогатої худоби, свиней, коней.

Робота 7.4. Підрахунок кількості лейкоцитів

Лейкоцити, або білі кров’яні тільця, відіграють важливу роль у захисних та відновних процесах в організмі. Вони виконують функції фагоцитозу, утворення антитіл, знешкодження та видалення токсинів. Лейкоцити за розмірами більші від еритроцитів (їх діаметр 1020 мк). Вони мають різні форми ядер та неоднорідну протоплазму. Кількість лейкоцитів коливається у великих межах і залежить від виду та віку тварини, від годівлі, роботи, вагітності, лактації, патологічного стану організму і т. д. Збільшення числа лейкоцитів називається лейкоцитозом, а зменшення лейкопенією. Для розведення крові під час підрахунку лейкоцитів використовують розчин оцтової кислоти (руйнує еритроцити), підфарбований метиленовою синькою (фарбує оболонку лейкоцитів).

Мета роботи. Оволодіти методикою підрахунку лейкоцитів.

Матеріали і обладнання. Змішувач для лейкоцитів, піпетка П’ятницького на 0,38 мл, капілярна піпетка від гемометра, флакон з-під пеніциліну, лічильна камера Горяєва, мікроскоп, 3 %-ний розчин оцтової кислоти, підфарбований метиленовою синькою, вата, спирт, голка для взяття крові, дослідна тварина.

Змішувач для лейкоцитів має менший об’єм ампулоподібного розширення, ніж змішувач для еритроцитів. На капілярну частину його нанесено поділки 0,5 та 1, а вище ампулоподібного розширення 11. Під час підрахунку лейкоцитів кров набирають до поділки 0,5 або 1. Потім всмоктують до мітки 11 розчинник (3 %-ний розчин оцтової кислоти) і перемішують. Кров розводиться в змішувачі відповідно в 10 чи 20 разів.