Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menegment.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

В.Г. Воронкова

М.А. Ажажа

Н.І. Тахтаджиєва

МЕНЕДЖМЕНТ І АДМІНІСТРУВАННЯ

Методичні вказівки для написання курсової роботи

для бакалаврів ЗДІА

спеціальності 6.030601 “Менеджмент організацій”

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

МЕНЕДЖМЕНТ І АДМІНІСТРУВАННЯ

Методичні вказівки для написання курсової роботи

для бакалаврів ЗДІА

спеціальності 6.030601 “Менеджмент організацій”

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри МО,

протокол № 13 від 13.01.2012 р.

Запоріжжя

ЗДІА

2012

В.Г. Воронкова, д.ф.н., професор

М.А. Ажажа, к.н.держ.упр., доцент

Н.І. Тахтаджиєва, асистент

Відповідальний за випуск: зав. кафедри МО,

професор В.Г. Воронкова

Рецензенти :

Ткаченко Є.Ю. к.е.н., доцент кафедри фінансів Запорізької державної інженерної академії

Воронкова В.Г., Ажажа М.А.

Б 748 Менеджмент і адміністрування: методичні вказівки для написання курсової роботи бакалаврів ЗДІА спеціальності 6.030601 “Менеджмент організацій” / В.Г. Воронкова, М.А. Ажажа, Н.І. Тахтаджиєва. – Запоріжжя, ЗДІА, 2012. – 70 с.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 6

2. ЗМІСТ, СТРУКТУРА ТА ОБСЯГИ КУРСОВОЇ РОБОТИ 8

ВИХІДНІ ДАНІ 9

Розділ 1. Організаційно-управлінська структура підприємства 14

Розділ 2. План виробництва та реалізації продукції 23

Розділ 3. Планування трудомісткості виробничої програми та

пропускної спроможності обладнання 25

Розділ 4. Планування показників по праці 30

Розділ 5. Планування заробітної плати 39

Розділ 6. Планування собівартості та прибутку 43

Розділ 7. Аналіз і планування фінансових результатів

діяльності підприємства 50

Розділ 8. Висновки 55

3. ВИМОГИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 56

3.1. Загальні вказівки 56

3.2. Оформлення таблиць 57

3.3. Оформлення рисунків 60

3.4. Оформлення формул, приміток, посилань 61

3.5. Оформлення списку використаних джерел та додатків 62

3.6. Підготовка до захисту та захист курсової роботи 62

4. НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ 66

Додаток А - Зразок оформлення титульного аркуша 68

Додаток Б - Зразок оформлення завдання 69

Додаток В - Зразок оформлення титульного реферату 70

ВСТУП

Відповідно до навчальних планів підготовки бакалаврів з напряму «Менеджмент» студенти спеціальності «Менеджмент організацій» денної та заочної форм навчання виконують курсову роботу з дисципліни «Менеджмент і адміністрування».

Основною метою курсової роботи є формування теоретичних знань і практичних вмінь щодо розробки та здійснення процесів планування діяльності сучасних організацій на принципах ефективного менеджменту та адміністрування.

Головною метою викладання дисципліни є формування у майбутніх менеджерів сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань в галузі менеджменту, формування розуміння концептуальних основ системного управління організаціями, набуття умінь аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища, прийняття адекватних управлінських рішень.

Завдання (відповідно до ОПП):

  • вміти розробити план виробництва та реалізації продукції;

  • оцінити показники планування трудомісткості виробничої програми та пропускної спроможності обладнання;

  • забезпечення підприємства в потрібній кількості та якості персоналу на поточний період і на перспективу;

  • створення умов для рівних можливостей ефективності праці та раціональної зайнятості працівників, стабільного і рівномірного навантаження впродовж робочого часу;

  • формування уявлення про планування заробітної плати.

Виконання курсової роботи переслідує одразу декілька цілей:

  1. закріпити та поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування»;

  2. розвинути у студентів навички самостійної роботи зі спеціальною літературою, довідниками, джерелами статистичної інформації тощо;

  3. виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, самостійно формулювати висновки;

  4. набути навички розробки пропозицій, обґрунтування власної точки зору з проблем, що досліджуються, виробити вміння застосовувати набуті теоретичні знання при вирішенні конкретних практичних завдань.

Написання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами програмних питань курсу. Це вимагає від них самостійного поглибленого вивчення не лише навчальної, але й спеціальної літератури, монографій, статей, що друкуються у періодичних виданнях, наукових збірниках тощо.

Менеджмент і адміністрування організації в умовах ринку – це самостійна діяльність суб‘єктів ринкових відносин, спрямована на визначення цілей організації, ресурсів для досягнення цих цілей і передбачення результатів.

«Менеджмент і адміністрування» передбачає вивчення теоретико-методичних основ розробки всіх розділів поточного плану підприємства: прогноз збуту, план виробництва і реалізації продукції, план підвищення ефективності виробництва, виробнича потужність підприємства, план по праці та заробітній платі; планування продуктивності праці, собівартість продукції, фінансовий план, планування прибутку.

Метою вивчення є ознайомлення із прийомами та методами розробки поточного планування підприємства в умовах ринкової економіки.

Планова діяльність здійснюється за наступними принципами:

- принцип єдності вимагає, щоб планування охоплювало всі сфери діяльності підприємства, тенденції зміни та зворотні зв‘язки в його системі;

- процес планування на підприємствах повинен здійснюватись постійно, у рамках встановленого циклу, і змінювати свою спрямованість у зв‘язку з виникненням непередбачених обставин;

- використання ресурсів підприємства повинно орієнтуватися на потреби, умови і кон‘юнктуру ринку, інтенсифікацію виробництва;

- процедури планування мають забезпечувати безпосередній зв‘язок показників плану із впровадженням нової техніки, технології, поліпшенням організації виробництва і праці.

«Менеджмент і адміністрування» орієнтовані на формування теоретичних основ планування діяльності підприємства, розробки поточних планів. Його вивчення дає можливість опанувати певний обсяг теоретичних і методологічних знань, знаходження рішення тих чи інших економічних проблем, що виникають в процесі їх практичної діяльності.

Курсова робота – важливий етап підготовки майбутнього фахівця у вищому навчальному закладі. Науковий рівень цих завдань, грамотність викладення матеріалу, правильність оформлення, вміння студента в процесі захисту обґрунтувати правомірність наведених у роботі тверджень розкривають рівень загальних (ключових) та професійних компетенцій, набутих студентом у процесі опанування навчального матеріалу.

Виконання курсової роботи має на меті вирішення наступних завдань:

- систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань і практичних умінь в певній науковій галузі, застосування їх при вирішенні конкретних наукових, технічних та виробничих завдань;

- розвиток навичок самостійної творчої роботи в процесі виконання науково-теоретичних та експериментальних досліджень.

Крім того, при виконанні курсової роботи студенту необхідно продемонструвати вміння аналізувати господарську діяльність підприємства, виявляти невикористані резерви і можливості, використовувати інструктивні, нормативні, звітні матеріали досліджуваного підприємства, вміти користуватись економіко-математичними та іншими методами при дослідженні проблеми, яка вивчається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]