Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Ofis_ukr.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.11 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ 7

1. Основи роботи з текстовим редактором Microsoft Word 9

Вступ 9

1.1 Основні функції роботи з додатком 9

1.2 Введення і робота з текстом 14

1.3 Вид документа 16

1.4 Шаблони 17

1.5 Граматика 17

1.6 Організація тексту в таблиці і колонки 18

1.7 Робота з графікою 19

1.8 Спільна робота 21

1.9 Word і Веб 21

2 Робота з електроними таблицями Microsoft Excel 22

Вступ 22

2.1 Організація введення даних 22

2.2 Формати даних Microsoft Excel 25

2.3 Форматування вмісту комірок Microsoft Excel 27

2.4 Операції друку 28

2.5 Робота з великими робочими аркушами 29

2.6 Робота з графікою 30

2.7 Побудова формул 32

2.8 Використання Microsoft Excel в Інтернет 34

3 Створення мультимедійних презентацій за допомогою Microsoft Power Point 35

Вступ 35

3.1 Основні функції роботи з додатком 35

3.2 Види перегляду презентації 37

3.3 Оформлення презентацій 38

3.4 Робота з текстом доповіді презентації 39

3.5 Друк презентації 40

3.6 Робота з графічними об'єктами 40

3.7 Організація текстової і графічної інформації слайда 41

3.8 Показ презентацій 42

4 Мова макрокоманд VBA 44

Вступ 44

4.1 Основи програмування в Microsoft Office 44

4.2 Структура Visual Basic for Application і особливості його оболонки 46

4.3 Документ і його програмний проект 47

4.4 Мова VBA 48

4.4.1 Алфавіт мови 49

4.4.2 Константи 49

4.4.3 Змінні 50

4.4 Елементи керування обчислювальним процесом 52

4.4.1 Оператори 53

4.4.2 Керуючі оператори 54

4.5 Макроси 57

5 Завдання до лабораторних та контрольних робіт 60

5.1 Створення документів в середовищі Microsoft Word. 60

5.2 Виконання розрахунків та побудова графіків у середовищі Microsoft Excel. 61

5.3 Створення мультимедійної презентації в середовищі Microsoft Power Point. 64

5.4 Створення макросів засобами запису макросів. 65

5.5 Програмування на VBA 66

5.6 Робота з діалоговими вікнами 68

5.7 Контрольна робота: VBA-макроси. 68

6 КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ 72

7 ЛІТЕРАТУРА 73

Вступ

Офісне програмування — це створення документів. Документ при цьому розуміється як об'єкт в об’єктно-ориентованому програмуванні — збір даних різного типу і програм, що їх обробляють. Під документами Offіce розуміються документи різних типів — робочі книги Excel, бази даних Access, підшивки Bіnder і презентації PowerPoіnt. Звичайно, сюди ж відносяться і документи Word. З кожним з цих документів зв'язуються дані і програми. Таким чином, створюючи документ у редакторі Word, можна обмежитися створенням його даних — набором деякого тексту. Але й у цьому найпростішому випадку створений документ зв'язаний з багатьма стандартними програмами, застосованими до нього: перевірки орфографії, форматування й іншими. Найчастіше документ Word улаштований складніше — крім текстів, він включає малюнки, кліпи, таблиці, діаграми, і до нього застосовуються як стандартні, так і спеціальні програми, що враховують його специфіку.

Усі створенні програмні компоненти документа поєднуються в одне ціле, що називається проектом. Проект є частиною документа і не існує поза ним. Він зберігається разом з документом, його неможливо відокремити від документа. Неможливо створити незалежний від документа проект на VBA.

Переваги офісного програмування для користувача наступні:

  • користувач завжди працює в єдиному офісному середовищі незалежно від того, з яким документом він працює в даний момент і який програміст розробляв цей документ;

  • більшість доступних при роботі з документами функцій є загальними для всіх документів, оскільки їх надає саме офісне середовище. Тут же відзначимо єдиний стиль інтерфейсу різних документів;

  • користувач сам, не будучи програмістом, здатний створювати прості види документів, поступово удосконалюючи себе в цій діяльності;

  • ідеї візуального і подійово-керованого програмування одержують в офісному програмуванні свій природний розвиток, тож, користувач повною мірою бере в руки керування своїм документом. Програміст, надаючи засоби обробки документа, може навіть і не підозрювати, чого може домогтися з їхньою допомогою користувач, що розуміє у своїй справі.

Переваги офісного програмування для програміста:

  • у його розпорядженні могутнє інтегроване середовище: більшість повсякденних задач стають для нього простими, — щоб їх вирішити, найчастіше досить стандартних засобів;

  • там, де стандартних засобів не вистачає, доступна мова програмування VBA, істотна особливість якої - можливість роботи з об'єктами кожного з додатків.

1. Основи роботи з текстовим редактором Microsoft Word Вступ

Місrоsоft Word — потужний текстовий редактор, призначений для створення листів, факсів, звітів, графіків, записок, різноманітних ділових паперів. Крім того, Word надає широкі можливості для роботи з графічними об'єктами й таблицями, здійснює підтримку перевірки граматики, редагування і перегляду готових документів перед друком.

1.1 Основні функції роботи з додатком

Вікно редактора Microsoft Word містить графічні компоненти, що дозволяють спростити і полегшити роботу з додатком. Основними його частинами є панель заголовка, що містить ім'я відкритого в даний момент документа і кнопки мінімізації додатка; панель меню, що містить усі команди роботи з текстовим редактором; панелі інструментів Стандартна і Форматування, що полегшують доступ до основних команд роботи з документом і його змістом; смуги прокручування і лінійки, область задач, що відображає тематику задачі, над якою працює користувач у даний момент; панель стану, що містить основну інформацію про документ і основне вікно документа, що відображає поточне місце в документі, що відкритий або редагується користувачем. Основні функції додатка описані в таблиці 1 і зображені на рис. 1.

Рис. 1.1 Зовнішній вигляд вікна Microsoft Word і його основних елементів

Таблиця 1 Опис основних елементів додатка Microsoft Word

Елемент додатка

Опис

Панель заголовку

Область вікна, що містить ім'я даного додатка (Microsoft Word) і ім'я поточного документа. Розташована у верхній частині вікна.

Панель меню

Область, що містить список імен меню, доступних у Word. Меню — це набір різних команд, за допомогою яких проводиться робота з документом. Розташована панель меню під панеллю заголовка.

Панель інструментів Стандартна

Панель інструментів дозволяє здійснити швидкий доступ до функцій-команд меню, що часто використовуються. Панель інструментів Стандартна містить основні команди роботи з документом і текстом і за замовчуванням розташована під панеллю меню.

Панель інструментів Форматування

Дозволяє здійснювати швидкий доступ до функцій форматування, що найчастіше використовуються.

Крапка введення

Мерехтлива вертикальна лінія у вікні документа відображає місце введення наступного символу.

Область виділення

Область між лівою частиною вікна і лівою частиною документа, що дозволяє за допомогою покажчика миші робити виділення частини тексту документа цілими рядками. При приміщенні покажчика в область виділення він змінюється на стрілку.

Лінійка

Шкала розмічена в сантиметрах або інших одиницях виміру, що дозволяє змінювати розмітку абзаців, параметрів сторінки і встановлювати розміри стовпчиків тексту. Лінійка розташовується у верхній і лівій частині основного вікна документа.

Смуги прокручування

Смуги призначені для перегляду виду документа. Вертикальна і горизонтальна смуги прокручування розташовані в правій і нижній частині основного вікна відповідно.

Кнопки навігації

Розташовуються на вертикальній смузі прокручування і призначені для перегляду великих документів.

Панель стану

Містить інформацію про поточне положення покажчика в тексті й основні параметри стану документа. Розташована в нижній частині вікна Microsoft Word.

Кнопки мінімізації, максимізації/відновлення і закриття

Призначені для згортання додатка Microsoft Word на панель інструментів Windows, розгортання додатка і його закриття.

Підказка

Елемент допомоги, що відображає ім'я кнопки або елемента екрана, що спливає при зупинці покажчика миші на ньому.

Панель задач

У Microsoft Word команди організовані по групах задач, що відображаються на панелі задач. Зміст панелі задач варіюється в залежності від потреб користувача. Первісна панель задач служить для створення порожнього документа/документа із шаблона або вибору документа, який необхідно відкрити для редагування. Розташовується в правій частині основного вікна документа.

Введіть питання

Текстове вікно в правому кінці панелі меню дозволяє одержати швидкий доступ до довідки Microsoft Word.

Меню містить список команд. Поруч з деякими з цих команд розташовані значки, що дозволяють швидко зв'язати команду зі значком. Більшість меню знаходиться в рядку меню, що являє собою панель інструментів, розташовану у верхній частині екрана. Панелі інструментів можуть містити кнопки, меню або сполучення кнопок і меню. Microsoft Office автоматично корегує меню і панелі інструментів відповідно до частоти використання команд. При першому запуску додатка Office відображаються всі команди. Потім, в процесі роботи, меню і панелі інструментів корегуються таким чином, щоб відображати тільки команди, що найбільш часто використовуються. Щоб знайти команду, що використовується рідко або взагалі ніколи раніше не використовувалася, необхідно скористатися стрілками в нижній частині меню, щоб відобразити повний список команд. Меню, організоване таким чином, називається персоналізованим меню. Крім основних команд, що найчастіше використовуються користувачем, існують додаткові можливості, що відображені в підменю (каскадному меню), яке знаходиться праворуч від основної команди, яка поєднує їх в одну категорію. Контекстне меню дозволяє одержати доступ до команд, доступних у даному місці документа.

Рядок основного меню містить наступні групи команд:

Файл — пункт меню, що поєднує команди, призначені для створення, відкриття, збереження, зміни основних параметрів документа.

Правка призначена для роботи з буфером обміну, що включає в себе до 24 об'єктів з можливістю їхнього копіювання і вставки, пошуку і заміни тексту і його атрибутів.

Вид дозволяє здійснювати роботу з зовнішнім виглядом вікна Microsoft Word.

Вставка служить для додавання в документ різних об'єктів — картинок, графіків, таблиць, номерів сторінок, діаграм тощо.

Формат — пункт меню для роботи з текстом, що дозволяє змінити параметри шрифту, абзацу, списків і колонок тексту, стилів.

Сервіс містить параметри настроювання Microsoft Word, роботу з виправленнями і правописом

Таблиця поєднує команди, що служать для роботи з текстом, оформленим у виді таблиць, його рядками і стовпчиками.

Вікно — пункт меню, що дозволяє переключатися між декількома документами при одночасній роботі з ними.

Довідка містить команди для роботи з автоматизованим Помічником Microsoft Word, його викликом і настроюванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]