Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

maket

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЗАПОРІЗЬКА ДЕРЖАВНА ІНЖЕНЕРНА АКАДЕМІЯ

ПОЛОЖЕННЯ ПРО НАВЧАЛЬНО – МЕТОДИЧНІ ВИДАННЯ

У ЗДІА

Міністерство освіти і науки України Запорізька державна інженерна академія

ПОЛОЖЕННЯ ПРО НАВЧАЛЬНО – МЕТОДИЧНІ ВИДАННЯ

У ЗДІА

Затверджено на засіданні науково-методичної ради ЗДІА протокол № 1 від 19.09.2014р.

Запоріжжя

ЗДІА

2014

Є.Я. Швець, професор, в.о. ректора ЗДІА Д.Є. Швець, професор, начальник НВ

І.Ф. Червоний, професор, завідувач кафедрою металургії кольорових металів

М.М. Турба, методист вищої категорії НМВ Н.П. Полякова, доцент, керівник сектору МТЗНП НМВ

Є.М. Кісельов, доцент, начальник НМВ

Рецензенти:

В.П. Грицай, професор, декан металургійного факультету І.Г. Яковлєва, професор, завідувач кафедрою теплоенергетики

О.Д. Шамровський, професор, завідувач кафедрою програмного забезпечення автоматизованих систем

В.В. Качан, начальник редакційно-видавничого відділу

Положення про навчально–методичні видання у ЗДІА / Швець Є.Я., Швець Д.Є., Червоний І.Ф., Турба М.М., Полякова Н.П., Кісельов Є.М.

Запоріжжя: ЗДІА, 2013. – 23 с.

Положення регламентує складання та підготовку до видання (опублікування) підручників, навчальних і навчально-методичних посібників, методичних вказівок і рекомендацій та електронних навчально-методичних розробок для студентів Запорізької державної інженерної академії. Складено у відповідності з діючими стандартами та нормативними документами МОН України.

Положення призначене для використання викладачами та співробітниками академії.

 

ЗМІСТ

 

1

Загальні вимоги Положення

4

2 Класифікація навчально-методичних матеріалів та електронних

 

 

навчально-методичних видань

5

3

Порядок надання навчально-методичній літературі грифів

 

 

ЗДІА

8

4

Рекомендації щодо структури, змісту та обсягів видань

10

5

Вимоги до авторського оригіналу видання

13

6

Порядок подання навчально-методичних та супроводжувальних

 

 

матеріалів для видання

16

7

Прикінцеві положення

18

8

Нормативна база для підготовки НМВ

19

Додаток А

20

Додаток Б

21

Додаток В

22

Додаток Г

22

Додаток Д

23

3

1 ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Порядок розробки, структура та зміст навчальнометодичного видання визначається:

місцем навчальної дисципліни та її значенням у підготовці фахівців з урахуванням освітньо-кваліфікаційної характеристики, освітньо-кваліфікаційної програми, навчального плану і часу, який відводиться на її вивчення;

об’ємом знань та навичок, які одержуються студентами при вивченні дисциплін, що передують даній, для урахування структури видання, характеру і об’ємів знань з кожного розділу;

характером і обсягом знань, які повинні засвоїти студенти при вивченні дисципліни в цілому та її окремих розділів.

1.2При розробці підручників, навчальних посібників і навчаль- но-методичних посібників, укладанні інших методичних матеріалів необхідно забезпечити:

належний науково-методичний рівень розробки, наявність необхідного довідкового матеріалу;

доступність навчального матеріалу, викладення його літературною державною мовою;

розкриття міжпредметних зв’язків;

розкриття питань професійної орієнтації студентів відповідної спеціальності;

дозволяється дублювання попередніх навчальних матеріалів при обов’язковому включенні новітніх даних на основі літературних джерел (виключення невиправданого дублювання навчального матеріалу, який викладено в інших виданнях).

4

2 КЛАСИФІКАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ЕЛЕКТРОННИХ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ ВИДАНЬ

Навчально-методичні матеріали, що видаються у ЗДІА, класифікуються як:

Підручники – навчальні видання, що містять систематизоване викладення змісту навчального предмету, курсу, дисципліни відповідно до затверджених навчального плану підготовки та навчальної програми дисципліни.

Навчальні посібники – навчальні видання, які доповнюють або частково замінюють підручник при викладанні навчального матеріалу з певного предмета, курсу або окремих їхніх розділів.

Навчально-методичні посібники – видання, які окрім викладання навчального матеріалу, містять вказівки і рекомендації з підготовки та виконання студентами різних видів аудиторної та самостійної роботи.

Конспект лекцій – видання, яке є стислим викладом лекцій або окремих розділів, передбачених навчальною програмою та навчальним планом підготовки студентів з певної дисципліни.

Методичні вказівки (рекомендації) – методичні видання, які містять інформацію обов’язкового чи рекомендаційного характеру для виконання студентами різних видів аудиторної та самостійної роботи: лабораторного практикуму, курсового та дипломного проектування, розрахунково-графічних робіт, типових та контрольних завдань, контрольних робіт тощо.

Електронний аналог друкованого навчально-методичного видання (ЕАНМВ) – електронне видання, що в основному відтворює відповідні друковані начально-методичні матеріали, зберігаючи розташування на сторінці тексту, ілюстрацій, посилань, приміток тощо;

Електронне навчально-методичне видання (ЕНМВ) – цілісний, логічно завершений блок методичного забезпечення навчальної дисципліни, поданий у вигляді текстової, графічної, цифрової, звукової, відео - та іншої інформації або як сукупність таких форм подачі

5

інформації.

ЕНМВ може бути розміщене на будь-якому носії інформації – оптичному (CD, DVDROM тощо), магнітному (магнітний диск) або іншому, який може забезпечити збереження автоматичності цього видання і який придатний для відтворення на відповідних технічних пристроях, а також може бути опубліковане (розміщене) на вебсервері ЗДІА та/або веб-сервері кафедри.

До електронних навчально-методичних видань ЗДІА – можуть бути віднесені:

Електронний підручник (навчальний посібник) – ЕНМВ, яке містить систематизований виклад навчальної дисципліни, яка передбачена нормативною компонентою державних стандартів вищої школи, відповідає навчальній програмі та навчальному плану підготовки студентів і офіційно затверджене НМР ЗДІА.

Електронний навчально-методичний посібник – ЕНМВ, яке окрім викладу навчального матеріалу, містить методичні вказівки і рекомендації з підготовки та виконання студентами різних видів аудиторної та самостійної роботи і офіційно затверджене науковометодичною радою ЗДІА, як такий вид видання для використання у навчальному процесі академії.

Електронний конспект лекцій – ЕНМВ, яке стисло відображає зміст лекцій, передбачених навчальною програмою та навчальним планом підготовки студентів з певної дисципліни. Електронний конспект лекцій містить основні теоретичні положення (визначення, формулювання теорем), які студентові необхідно засвоїти як обов’язковий мінімум для підсумкового контролю.

Віртуальний лабораторний практикум – ЕНМВ, яке призначається для формування і закріплення у студентів практичних навичок з навчальної дисципліни.

Електронні методичні вказівки (рекомендації) до самостійної роботи студентів – ЕНМВ, які містять методичні та математичні матеріали, необхідні для організації виконання студентами різних видів самостійної роботи згідно з індивідуальними навчальними планами.

Електронні комплекси тестових завдань з дисципліни – ЕНМВ, призначені для проведення вхідного, поточного і підсумково-

6

го контролю знань студентів, а також для самоконтролю з певної дисципліни, що відображає зміст лекцій, передбачених навчальною програмою та навчальним планом підготовки студентів з певної дисципліни.

Тренажери – засоби, що забезпечують формування навичок розв’язання практичних завдань розрахункового характеру або інших завдань, що мають певний алгоритм розв’язання, і передбачають: можливість спрощувати або ускладнювати навчальну задачу; зміну параметрів, масштаб часу; створення критичної ситуації; призупинення процесу у будь-який момент часу для обговорення ситуації, що виникла, аналізу дій та рішень того, хто навчається; неодноразове повторення ситуації для закріплення навичок; забезпечення постійного контролю якості дій того, хто навчається; здійснення реєстрації досягнень і невдач того, хто навчається.

7

3 ПОРЯДОК НАДАННЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІЙ ЛІТЕРАТУРІ ГРИФІВ ЗДІА

Порядок надання грифу «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЮ РАДОЮ ЗДІА» або «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ ВЧЕНОЮ РАДОЮ ЗДІА» визначає систему організаційної та науково-методичної роботи щодо оцінки науковометодичних видань, а також підтвердження доцільності їх використання у навчально-виховному процесі академії.

Гриф «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ ВЧЕНОЮ РАДОЮ ЗДІА» надається підручникам і навчальним посібникам з дисциплін, передбачених навчальним планом. Рішення про надання грифа приймає Вчена рада ЗДІА за поданням науково-методичної ради академії.

Гриф «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ НАУКОВО-

МЕТОДИЧНОЮ РАДОЮ ЗДІА» надається навчально-методичним посібникам з дисциплін, передбачених навчальним планом, які рекомендуються для використання студентами академії. Рішення про надання грифа приймає науково-методична рада академії за поданням методичної ради факультету.

Для одержання грифу «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ ВЧЕНОЮ РАДОЮ ЗДІА РАДОЮ ЗДІА» автор підручників, на-

вчальних посібників і їх електронних аналогів надає до Вченої ради наступні супроводжувальні документи:

-витяг із протоколу засідання кафедри, де розроблено підручник або посібник;

-три рецензії (дві зовнішні та внутрішня) на рукопис від фахівців відповідного наукового (педагогічного) напрямку;

-рекомендацію методичної ради факультету, для студентів якого призначається видання;

-рекомендацію науково - методичної ради ЗДІА.

Для одержання грифу «РЕКОМЕНДОВАНО ДО ДРУКУ НА- УКОВО-МЕТОДИЧНОЮ РАДОЮ ЗДІА» автор навчально– методичних посібників і їх електронних аналогів надає до науковометодичної ради наступні супроводжувальні документи:

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]