Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майже ссвсвс готовий.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
305.01 Кб
Скачать

Економічна ефективність вирощування соняшнику

Показники

НК БРІО

Ясон

Без добрив

N30P60K90

N30P60K90+

“Росток”

Без добрив

N30P60K90

N30P60K90+

“Росток”

Урожайність, ц/га

24,8

26,9

27,9

22,1

23,8

24,5

Затрати праці, люд.-год на 1 га

19

19

19

19

19

19

на 1 ц

0,11

0,13

0,14

0,11

0,13

0,14

Виробничі затрати на 1 га, грн

2978,6

3125,6

3125,6

2978,6

3125,6

3125,6

Собівартість 1 ц продукції, грн

120

116

112

134

131

127

Вартість валової продукції на 1 га, грн

7688

8339

8649

6851

7378

7595

Прибуток , грн

4709

5213,4

5523,4

3872,4

4252,4

4469,4

Рівень рентабельності, %

158

166

176

130

136

143

Розділ 6 Екологічна експертиза

Охорона навколишнього середовища – це організація раціонального використання природних ресурсів, надійного захисту навколишнього середовища, забезпечення правильних взаємовідношень людського суспільства і біосфери, що ґрунтується на науковій основі – одна із глобальних соціально-політичних проблем, тому охорона природи – це комплексне довгострокове завдання, яке стосується виробничих сил, науки та інших аспектів діяльності людини. Найважливішою щодо екології є концентрація пристосування структур і продукційного процесу організмів до зміни умов навколишнього середовища.

Екологічна експертиза проводиться для запобігання негативного впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього середовища та здоров'я людей також оцінки ступеня екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуацій на окремих територіях і об'єктах.[2,38]

Відповідно до Закону України "Про екологічну експертизу" від 9.02.1995 р., екологічна експертиза в Україні – це вид науково-практичної діяльності спеціально укомплектованих державних органів, еколого-експертних формувань та об'єднань громадян, що ґрунтуються на міжгалузевих екологічних дослідженнях, аналізі та оцінці перепроектованих, проектних та інших матеріалів чи об'єктів, реалізація і для яких може негативно вплинути: або впливає на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей, і спрямована на підготовку висновків про відповідність запланованої чи здійснюваної діяльності нормами і вимогами законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.[46]

Відносини в галузі екологічної експертизи регулюється Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" та іншими актами законодавства України. Завданням законодавства про екологічну експертизу є регулювання суспільних відносин в галузі екологічної експертизи для забезпечення екологічної безпеки, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, захисту екологічних прав та інтересів громадян і держави.

Метою екологічної експертизи є запобігання впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей, а також контролю екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях і об'єктах.

Основними завданнями екологічної експертизи є:

  • визначення ступеня екологічного розвитку і безпеки запланованої чи здійснюваної діяльності;

  • організація кошторисної, науково-обгрунтованої оцінки об'єктів екологічної експертизи;

  • встановлення відповідності об'єктів експертизи вимогам екологічного законодавства, санітарних норм, будівельних норм і правил;

  • оцінка впливу діяльності об'єктів екологічної експертизи на стан навколишнього середовища, здоров'я людей і якість природних ресурсів;

  • оцінка ефективності, повноти, обґрунтованості та достатності заходів щодо охорони навколишнього природного середовища і здоров'я людей;

  • підготовка об'єктивних, всебічно обґрунтованих висновків екологічної експертизи.

Об'єктами екологічної експертизи є проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, перед проектні, проектні матеріали, документація по впровадженню нової техніки, технологій, матеріалів, продукції, реалізація яких може призвести до порушення екологічних нормативів, негативного впливу на стан навколишнього природного середовища, створення загрози здоров'ю людей.

Суб'єктами екологічної експертизи є:

  • міністерство охорони навколишнього природного середовища;

  • органи та установи Міністерства охорони здоров'я України – в частині, що стосуються експертизи об'єктів;

  • інші державні органи, місцеві Ради народних депутатів і органи виконавчої влади на місцях відповідно до законодавства;

  • громадські організації екологічного спрямування чи створені ними спеціалізовані формування;

  • інші установи, організації та підприємства;

  • окремі громадяни в порядку, передбаченому цим Законом та іншими актами законодавства.

Еколого-експертний процес складається з трьох основних станів:

  • підготовкою, або перевіркою наявності необхідних реквізитів проектованих матеріалів і їх відповідності діючому законодавству;

  • основної або аналітичної обробки даних по об'єктах експертизи;

  • заключення, або узагальнення і оцінка даних та складання акту експертизи.[48]

Законодавство про охорону навколишнього середовища регулює відносини у галузі охорони використання і відтворення природних ресурсів, запобігання і ліквідація негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження генетичного фонду живої природи.

Охорона природи – це комплексне і довгострокове завдання, яке стосується виробничих сил, науки, культури та інших аспектів діяльності людини.

Охорона навколишнього середовища регулюється Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища від 25 червня 1991 року.

В одержанні високих і сталих врожаїв у СТОВ «Благовість» Зіньківського району, Полтавської області провідна роль належить органічним та мінеральним добривам, але в господарстві застосовують їх недиференційовано без урахування забезпеченості грунтів поживними речовинами та біологічних особливостей культур та їх попередників. Набір удобрюваних органічними добривами культур та дози гною в значній мірі залежать від обсягів виробництва органіки в господарстві.

Грунт є приймачам пестицидів. Де вони розкладаються і звідки поступово переміщуються в рослини, оточуюче середовище, або як сховище, де частина з них існують багато років після внесення. В грунт ці речовини поступають в результаті прямого внесення, при висіванні протравленого насіння, з атмосферними опадами, із залишками загиблих рослин і тварин, в результаті змиву з оброблених рослин дощем та при їх поливі.

Запровадження ґрунтозахисної системи землеробства вимагає ще більшої уваги до застосування добрив. Крім економічного. На перший план виходить екологічний аспект хімізації. Нагромадження залишків добрив та пестицидів у продукції, грунтах – результат їх застосування без врахування вищезазначених умов та недосконалістю техніки.[45]

Мінеральні добрива, хімічні меліоранти та інші засоби хімізації залишаються головними факторами підвищення родючості грунтів. В умовах переходу на нові методи господарювання підвищення окупності добрив приростом врожаю є однією із суттєвих умов зниження собівартості продукції рослинництва та тваринництва. У зв’язку з високою вартістю промислових добрив тепер не можна використовувати їх без врахування біологічних потреб сільськогосподарських культур і рівня забезпеченості грунтів поживними речовинами.

При зростаючих темпах хімізації виробництва у СТОВ «Благовість» слід не лише строго дотримуватись норм та строків внесення хімпродуктів, але й дбати про збереження їх належних умов, виконувати всі нормативні акти щодо забезпечення охорони водних ресурсів та чистоти повітряного басейну.

Також екологічному забрудненню повітря сприяють вихлопні гази тракторів та автомобілів, а також дим котелень. Для рішення цієї проблеми у СТОВ «Благовість» можна запропонувати перехід на екологічно читі види палива, або знизити час роботи двигунів.

Характеризуючи вплив на довкілля СТОВ «Благовість» слід відмітити, що ділянка, на якій воно розміщене, має мало зволожений грунт, низький рівень залягання грунтових вод. Водопостачання здійснюється децентралізовано водопроводом. Вода забирається із глибини свердловини насосними установками. Стічні води за допомогою агрегатів добре абсорбуються грунтом.

Підприємством були впроваджені санітарні заходи, які включають підтримку чистоти і санітарного порядку на території, дезінфекція, знезараження приміщення для працівників. До недоліків треба віднести те, що санітарні дні проводяться нерегулярно, недостатньо уваги приділяється утилізації.

Отже, в СТОВ «Благовість» приділяють увагу заходам охорони навколишнього середовища, забезпечуючи виробництво екологічно чистої продукції. Для покращення заходів щодо регулювання викидів в атмосферне повітря в СТОВ «Благовість» доцільним є:

  • підсилити контроль за точним дотриманням технологічного регламенту підприємства;

  • заборонити спалення відходів та сміття, якщо воно здійснюється без використання спеціалізованих установок, обладнаних газоочисними апаратами;

  • призупиняти роботу обладнання у разі виходу з ладу газоочисних устаткувань;

  • заборонити роботу обладнання на форсованому режимі;

  • заборонити продувку та чистку обладнання, газоходів, ємностей, в яких зберігалися забруднюючі речовини, ремонтні роботи, пов’язані з підвищенням виділень шкідливих речовин в атмосферу;

  • дотримуватись графіку проведення санітарних робіт.

Отже, для покращення екологічної обстановки в господарстві у СТОВ «Благовість» необхідно звернути особливу увагу на використання добрив, на проведення меліоративних робіт та протиерозійних робіт на території земель господарства.