Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майже ссвсвс готовий.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
305.01 Кб
Скачать

3.3. Агрохімічна характеристика грутів господарства.

В господарстві є чотири типи грунтів:

Чорнозем типовий – має високу природну родючість, обумовлену великим потенціальним запасом поживних речовин і добрими фізичними якостями.

Чорнозем реградований – переважно насичені увібраними основами, гумусовані і мають кращу структуру. За вмістом поживних речовин непостіпаються інщим присутнім грунтам у госпаодарстві.

Чорнозем глибокий – реакція грунтового розчину нейтральна, вміст гумусу 4,5 – 6 %. Придатні до впроведення сільськогосподарських робіт.

Чорнозем опідзолені – яскраво-сірі та сірі лісові грунти мають чітко виражені елювіальні і ілювіальні горизонти. Товщина гумусового горизонту 30 – 40см. Придатні до вирощування всіх сільсьгосподарських культур.

Найбільш поширений серед орних земель господарства є грунти агровиробничої групи: чорноземи типові й сильно реградовані суглинкові на лесових і не лесових рихлих породах, які характеризуються придатними для вирощування всіх культур. Ефективне внесення органічних і мінеральних добрив. Потребують правильного обробітку грунту. Не потребують гіпсування і вапнувальння в більшості. Містить в середньому 9 – 15 мг на 100 г грунту азоту (за Корнфілдом це вміст низький), фосфору 10 - 15 мг на 100 г грунту ( грунти з підвищеним вмістом фосфору), калій 14 – 16 мг на 100 г грунту ( грунти за вмістом калію підвищений). За рН = 6,5 – нейтральне. За вмістом гумусу 3,5 – 4.

3.4.Методика проведення досліджень

Дослід по визначенню впливу добрив на урожайність і якість насіння соняшнику був закладений в СТОВ «Благовість» Зіньківського району Полтавської області на чорноземі опідзоленому. Було використано два гібриди, рекомендовані для вирощування в зоні лісостепу, а саме НК БРІО та Ясон.

Для досліду використовували готові тукосуміші N30Р60К90виготовлених в ТОВ»УкрТехноФос» та мікродобриво«Росток» виготовлене в ТОВ «Український Аграрний Ресурс»

Тукосумішки вносили під передпосівну культивацію

Позакореневе підживлення мікродобривом «Росток» проводили в два етапи- період4-6 листків, та період8-10 листків.

Загальна площа ділянки50м2(5+10). Площа облікової ділянки 28м2(3,5+8)

Сівбу проводили пунктирним способом з нормою висіву 60 тис.штук на гектар.

СХЕМА досліду:

1.Без добрив

2.N30Р60К90

3.N30Р60К90 + «Росток» 2л/га

3.4.1.Характеристика гібридів Гібрид соняшнику нк бріо

Основні характеристики: 

Вміст олії - 48-50%. Найбільш ранній у своїй групі стиглості. Високоврожайний гібрид соняшнику інтенсивного типу вирощування. На перших етапах розвитку має уповільнені темпи росту. Гібрид адаптований до вирощування за класичною технологією. 

Стійкий до вовчка рас А-Е. Високостійкий до фомозу, фомопсису та середньостійкий до білої гнилі.

Рекомендується дотримання сівозміни та оптимальних строків посіву. Рекомендований для вирощування в зоні Центрального, Північного Степу та Лісостепу України. Оптимальна густота під час збирання – 45-50 тис. рослин/га.

Гібрид соняшнику Ясон

Трилінійний гібрид соняшника середньоранньостиглої групи спілості.

  Вегетаційний період 108-112 днів, відрізняється високою адаптивністю до короткоротаціонним сівозмінам (поверненню соняшника в сівозміні на 3-4 рік).

Висота рослин 165-180 см, Діаметр кошика 18-24 cм.

Маса 1000 насінин 40-70г.

Лузжистость 21-22,5%. Має високу стійкість до хвороб і вовчку. Олійність насінь 47,5-49,1%. Урожайність 29-32ц/га.

Оптимальна густота стояння рослин у товарних посівах до збирання 50тис на га.

  Пристосований до механізованого обробітку за інтенсивною технологією. Рекомендований для оброблення у всіх зонах вирощування соняшник