Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра «Машини та обладнання агропромислового виробництва»

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1.

«Агрегат для очищення зерна та приготування крупів апк -300м.»

Методичний посібник для виконання лабораторної роботи

Галузь знань - 1001 Техніка та енергетика аграрного виробництва

Напрям підготовки - 6.100102 Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

Полтава 2012

Розробив: Лавренко В.В., ст. викладач кафедри „Машини та обладнання агропромислового виробництва” (Полтавська державна аграрна академія).

Кривонос С.М. ст. викладач кафедри „Машини та обладнання агропромислового виробництва” (Полтавська державна аграрна академія).

Рецензент: Лозовський А.П. к.т.н, доцент кафедри „Машини та обладнання агропромислового виробництва” (Полтавська державна аграрна академія).

Схвалено і рекомендовано до видання:

Кафедрою : Машини та обладнання агропромислового виробництва протокол № __ від _______201_ року.

Методичною радою інженерно-технологічного факультету: голова методичної ради, кандидат технічних наук, доцент Арендаренко В.М., протокол № __ від __ _________ 201_ року.

Технічний редактор: Кривонос С.М.

Комп’ютерна верстка: Лавренко В.В.

Усі права охороняються. Жодна частина цього видання не може бути відтворена у будь-якій формі без письмової згоди Полтавської державної аграрної академії

© Полтавська державна аграрна академія

© Кривонос С.М., Лавренко В.В.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1.

Мета роботи. Вивчити призначення, будову, принцип дії та основні регулювання апарату АПК -300М.

Обладнання. Агрегат для приготування крупів АПК -300М.

Зміст роботи.

Агрегат для приготування крупів АПК – 300М призначений для отримання з гречки крупи, а також одночасно отримуємо проділ і борошенце, як побічні продукти. Крім того, технічні можливості агрегату дозволяють використовувати його для калібрування зерна сільськогосподарських культур, очищення зерна від сторонніх включень /домішок/ і пилу, подрібнення зерна.

Принцип роботи шеретувального апарату машини ґрунтується на дії сил стискання і тертя. В агрегаті зерно між двома робочими поверхнями /нерухомою і рухомою/ спочатку стискується, а потім у результаті зрушення відбувається сколювання квіткових плівок.

До агрегату входять /рисі/: шеретувальний механізм І, вал ексцентриків 2, рама 3, конвеєр люльковий 4, живильник приймальний 5, бункер 6, решето верхнє 7 та нижнє 8, сепаратори 9 та 10, відсмоктувач 11, вентиляторна система 12, шкаф керування 13.

Зерно з вологістю не вище 11 % засипається в приймальний бункер 6, звідки під власною вагою по лоткам попадає в нижню кришку живильника приймального 5, захоплюється його ковшами і викидається на вібруючий лоток нижнього решета 8. Решето нижнє 8 складається із каркаса і двох розміщених одне над одним решіт. На решетах відбувається відділення зерна від каменів, пилу і інших включень та розділення крупи на три фракції.

Основна фракція по лотку подається на люльковий конвеєр 4, а потім у бункер шеретувального механізму 1. Зерно з бункера просипається на круг, що обертається, і дією відцентрових сил розкидається в проміжок між кругами, де відбувається обрушування зерна. Шеретоване зерно надходить на двоярусне верхнє решето 7. Необрушене зерно сходить з верхнього ярусу і через сепаратор та систему лотків попадає на лоток повернення нижнього решета 8 , а потім на шеретувальний механізм.

Крупа /ядриця/, проділ /січка/, недорушка /дрібна гречка/ і борошенце розділяються на нижньому ярусі. Крупа та проділ очищаються від лузги в сепараторах 9 і 10, з'єднаних повітропроводами з вентиляторною системою 12. Борошенце, очищене від лузги, крупа і проділ висипаються в мішки, закріплені на

рамках.

Шеретувальний механізм 1 складається із бункера, нижньогокруга, що обертається , верхнього нерухомого прорезиненого круга регульованого на висоті, кожуха з лотком і заслінкою / шибером/. Нижній круг закріплений фланцями на валу, приводиться в рух клинопасовою передачею. Вал ексцентриків 2 служить для передачі решетам коливального руху. Складаються із вала, підшипникових опор, закритих ексцентриків зрегульованими тягами і шківа. Рама 3 служить базою для встановлення всіх механізмів, являє собою зварний каркас.

Конвеєр люльковий 4 та живильник приймальний 5 складається із конвеєрної стрічки, на якій встановлені подаючі ковші, барабана натяжного і приводного, бункера і лотка завантажувального і вивантажувального. Конвеєр має - привід, що складається із мотор-редуктора, ланцюгових передач і механізму натягування.

Бункер приймальний 6 являє собою місткість для накопичення зерна і подачі його на конвеєр.

Решета 7 і 8 складаються із каркасу, в який в два яруси вставляють амки із ситами /решетами /.

Решета мають регульовані по висоті плоскі опори, які дозволяють здійснювати коливальні рухи і встановлювати кут нахилу решіт /3°..7°/. Опори закріплені на рамі З,

Сепаратори 9 і 10 складаються із кожухів, в середині яких приварені лопатки, по яких пересипається зерно.

Лузга підхоплена струменем повітря, відсмоктується вентилятором із зерна і видаляється. Потік повітря регулюється за допомогою заслінок, фіксованих в різних положеннях.

Для видалення лузги із маси, що надходить після шеретування, над лотком верхнього решета встановлено відсмоктувач 11.

Шафа керування 13 служить для управління роботою всієї системи механізмів і складається із кожуха та панелі керування.

Порядок роботи. Перед початком роботи заповнюють приймальний бункер зерном, вологість якого не перевищує 11%, встановлюють попередньо зазор 5...6 мм між кругами шеретувального механізму / за допомогою регулятора зазору/.

Після включення послідовно шеретувального механізму, вала ексцентриків, вентилятора, люлькових конвеєрів, відкривають заслінки живильного бункера і бункера шеретувального механізму,

З вихідного лотка механізму шеретування беруть пробу зерна, при великій кількості січки збільшують зазор між кругами /обрушене зерно повинне складати не менше 35...45 %. Проводять регулювання заслінок сепараторів так, щоб на виході із вентиляторної системи була лише лузга / праве положення ручки відповідає відкритій заслінці /.

Фракцію необрушеного зерна, що надходить із нижнього решета, накопичують у відповідній тарі / мішки, короби/.

Після шеретування основної фракції зерна гречки , виконують шеретування другої фракції встановлюючи зазор між кругами 3-4 мм.

По закінченню роботи вимикають агрегат в оберненій послідовності: знеструмлюють послідовно привід конвеєру, вентилятора, шеретувального механізму, вимикають агрегат з мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]