Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСР охорона праці в галузі.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
449.54 Кб
Скачать

Питання для контролю

  1. Обґрунтуйте параметри, які використовуються для вибору систем опалення, вентиляції та кондиціювання повітря.

  2. Обґрунтуйте параметри за якими здійснюється вибір системи штучного освітлення.

  3. Які існують методи розрахунку освітлення.

  4. Як визначаються джерела шуму та вібрації і обґрунтуйте заходи щодо захисту від їх дії.

  5. Назвіть заходи електробезпеки та блискавкозахисту приміщень.

Література:

  1. П.В.Солуянов. Практикум по охране труда,- М.: Колос,1969.

  2. М.І. Федоров, Т.Г. Лапенко, О.У. Дрожчана Охорона праці в галузі АПК– Полтава, ПДАА, 2005. –с.87-122

  3. . І.П.Пістун , Ю.В.Кіт. Практикум. Основи охорони праці. Суми, 2000.

  4. Д.А.Бутко, В.Л.Лущенков, С.Д.Лехман. Практикум з охорони праці, - К.: Урожай, 1995.

  5. В.Ц.Жидецький, В.С.Джигирей, В.М. Сторожук та інші. Практикум із охорони праці, - Львів «Афіша», 2000.

Іср № 7. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.

(2год.)

1.Організація наукових досліджень та основні наукові проблеми в галузі охорони праці.

2. Аналіз, прогнозування та профілактика виробничих ризиків.

3. Автоматизовані системи управління охороною праці, обліку, аналізу та дослідження травматизму.

Мета роботи: ознайомитися з актуальними науковими дослідженнями в галузі охорони праці та методами аналізу, прогнозу та профілактики виробничих ризиків.

Фундаментальні та прикладні наукові дослідження з проблем охорони праці, ідентифікації професійної небезпечності організуються в межах загальнодержавної та інших програм з цих питань і проводяться науково-дослідними інститутами, проектно-конструкторськими установами та організаціями, вищими навчальними закладами та фахівцями.

Для наукового і науково-технічного вирішення проблем охорони праці, забезпечення системного й комплексного підходу до організації нормотворчої діяльності, вдосконалення нормативної бази з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Україні створено мережу базових (головних) організацій та установ — понад 600 з цієї важливої проблеми. Їх діяльність охоплює майже всі нині визначені напрями охорони праці, що потребують розвитку й удосконалення. Такі організації визначено в більшості галузей народного господарства згідно з рішенням міністерств, відомств, концернів, корпорацій та інших об’єднань підприємств, створених за галузевим принципом. Це — провідні науково-дослідні, проектно-конструкторські й інші організації, які спеціалізуються з питань безпеки, гігієни та виробничого середовища.

Для наукового забезпечення охорони праці створено Національний науково-дослідний інститут охорони праці, який разом з інститутами Академії наук України та іншими науково-дослідними і проектно-конструкторськими установами, навчальними закладами здійснює фундаментальні і прикладні наукові дослідження з проблем охорони праці, ідентифікації професійної небезпечності.

На Національний науково-дослідний інститут охорони праці покладено виконання функції головної організації в Україні, яка координує роботу в даному напрямку, надає методичну допомогу фахівцям, організує підвищення їх кваліфікації, а також безпосередньо опрацьовує проект міжгалузевих і окремих галузевих нормативних актів про охорону праці.

Реалізуючи програми TACIS, експерти Європейського Союзу тісно співробітничають з Національним науково-дослідним інститутом охорони праці в межах проекту «Підтримка здоров’я та безпеки праці».

Під час аналізу стану охорони праці вивчається ефективність функціонування існуючої системи управління охороною праці. При цьому визначається:

— наявність чинних законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці;

— наявність небезпек і ризиків, що загрожують здоров'ю працівників;

— виконання заходів, зазначених в актах про нещасні випадки, профзахворювання, аварії і пожежі, приписів органів нагляду, комплексних планів та інших документів.

Якщо в процесі управління охороною праці чітко сформульована мета роботи і вона визначає характер дії управління, то виникає цільове управління. Якщо управління здійснюється на основі детально розроблених завдань, виникає програмне управління. Поєднання цільового і програмного управління, тобто програмно-цільове управління, є найефективнішим. Цільове управління базується на підставі прогнозування роботи з охорони праці. Прогнозування повинно обов'язково передувати постановці мети управління і складанню плану роботи, створенню політики.

Прогнози можуть бути короткостроковими (на один — два роки), середньостроковими (до п'яти років) і довгостроковими (понад п'ять років). Прогнозування параметрів охорони праці може бути пошуковим і нормативним. Пошукове прогнозування (наприклад, кількості можливих випадків травматизму) виходить з існуючої ситуації і визначає її стан у майбутньому. Нормативне прогнозування здійснюється від нормативно оціненого подальшого стану показників охорони праці до дій у теперішній час. Пошукове прогнозування виконують методами математичної екстраполяції. Нормативне прогнозування базується на анкетуванні спеціалістів-експертів і спрямоване від нормативного оціненого стану в майбутньому до визначення необхідних заходів у планах.

Прогнозування в галузі охорони праці повинно бути скероване на розв'язання таких завдань, як імовірна оцінка тенденцій динаміки травматизму, захворювань, умов праці у зв'язку з розвитком виробництва і визначення на період прогнозування необхідних заходів.

На основі результатів прогнозування та аналізу роботодавець забезпечує розроблення комплексних заходів, спрямованих на доведення умов і охорони праці до нормативних вимог, підвищення рівня охорони праці, забезпечення їх відповідними фінансовими, матеріальними, людськими та інших ресурсами.

Для приклада на схемах показані:

  • автоматизована система обліку, аналізу та попередження нещасних випадків (АСОАП-НВ), як елемент СУОП;

  • автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму;

  • декомпозиція заходів із зниження рівня виробничого травматизму, підвищення стану умов та безпеки праці.