Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСР охорона праці в галузі.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
449.54 Кб
Скачать

56

Полтавська державна аграрна академія

Кафедра “Безпека життєдіяльності”

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до самостійної роботи студентів з дисципліни «ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ»

Галузь знань – 0305 «Економіка та підприємництво»

Спеціальність підготовки – 7.03050401 «Економіка підприємства»

8.03050401 «Економіка підприємства»

Полтава-2011

Методичні рекомендації розробили

доцент Костенко О.М.

ст. викладач Дрожчана О.С.

Затверджені на засіданні кафедри

протокол № 13 від 23.06. 2011р.

.

Зав. кафедри безпека життєдіяльності,

к.т.н., доцент __________Т.Г. Лапенко

Програма затверджена на засіданні науково-методичної ради інституту економіки та бізнесу ПДАА напряму підготовки «Економіка підприємства»

«____» ______________ 2011р. протокол № ____

ВСТУП

Збереження здоров'я працюючих в нашій крані забезпечується не тільки системою МОЗ, соціально-економічними факторами, але і охороною праці на виробництві. Охорона праці є дієвим механізмом по створенню на виробництві безпечних, сприятливих, науково обґрунтованих умов праці. Це попереджує виробничий травматизм та профзахворювання робітників, оберігає їх сили та здоров'я, впливає на ріст продуктивності праці. Сучасні умови розвитку сільськогосподарського виробництва, нові форми організації та управління, більш досконалі технології та техніка, ріст культури праці вимагають від спеціалістів підвищених вимог до охорони праці. Фахівець економічного профілю повинен володіти методами економічного аналізу стану охорони праці в своїй галузі, вміти розробляти та впроваджувати більш безпечні для здоров'я людей умови праці, проводити економічне обґрунтування системи заходів, які спрямовані на покращання умов праці та підвищення безпеки, знати як усувати виробничі шкідливості та небезпеки і якими шляхами знизити їх несприятливу дію на організм працівника. Ці знання майбутній спеціаліст одержує при вивченні курсу "Охорона праці в галузі".

Мета дисципліни: формуванні у майбутніх фахівців умінь та компетенцій для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у конкретній галузі.

Завдання дисципліни: збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах конкретних галузей господарювання через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

Місце дисципліни у навчальному процесі: до навчальних дисциплін, знання яких потрібне студентам для засвоєння курсу « Охорона праці в галузі», належать: фізика, хімія, основи екології, безпека життєдіяльності, суспільно-економічні, загально-технічні дисципліни.