Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іср 1.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Іср 1,

1)План локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій - плас

Метою  плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій є  планування дій (взаємодії) персоналу підприємства щодо локалізації і ліквідації аварій і зм'якшення їхніх наслідків.

Аварія - раптова подія, така як потужний викид небезпечних речовин, пожежа  або вибух, внаслідок порушення експлуатації підприємства (об'єкта), що приводить  до негайної або наступної погрози для життя і здоров'я людей, навколишнього середовища, матеріальних цінностей на території підприємства або за його межами.

Аварії залежно від їхнього масштабу можуть бути трьох рівнів: А, Б й В.

 На рівні "А" аварія характеризується розвитком аварії в межах одного виробництва  (цеху , відділення, виробничої ділянки), що є  структурним підрозділом підприємства.

 ПЛАС складається з:

  • аналітичної частини, у якій проводиться аналіз небезпек, можливих аварій і їхніх наслідків;

  • оперативної частини, що регламентує порядок взаємодії і дій персоналу, спецпідрозділів і населення (при потребі) в умовах аварії.

Зміст оперативної частини міняється  залежно від рівня аварії, на який  вона поширюється ;

ПЛАС ґрунтується:

  • на прогнозуванні сценаріїв виникнення аварій;

  • на постійному аналізі  сценаріїв розвитку аварій і масштабів їхніх наслідків;

  • на оцінці достатності існуючих мір , що перешкоджають виникненню і розвитку  аварії, а також технічних засобів  локалізації аварій;

  • на аналізі дій виробничого персоналу і спеціальних підрозділів щодо локалізації аварійних ситуацій (аварій) на відповідних стадіях їхнього розвитку.

Для забезпечення ефективної боротьби з  аварією на всіх рівнях її розвитку наказом створюється штаб, функціями якого є :

  • збір і реєстрація інформації про хід розвитку аварії й ужитих мір  щодо боротьби з  нею;

  • поточна оцінка інформації і прийняття рішень щодо оперативних дій у зоні аварії і поза її межами;

  • координація дій персоналу підприємства і всіх притягнутих підрозділів і служб, що беруть участь у ліквідації аварії.

  • Загальне  керівництво  роботою штабу здійснює відповідальний керівник робіт щодо локалізації і ліквідації аварій (далі - ВК).

Аналіз небезпеки підприємства

  Аналіз небезпеки підприємства проводиться  на підставі розгляду його стану  відповідно до вимог типового Положення , міжгалузевої і галузевої нормативної документації, рекомендацій довідкової і науково-технічної літератури, а також з урахуванням аварій і аварійних ситуацій, що відбувалися на аналогічних підприємствах (об'єктах).

  На підприємстві виконується остаточне складання  і перевірка продукції з застосуванням електромонтажних робіт з використанням комплектуючих, протиральних і пакувальних матеріалів, контрольно-вимірювальної апаратури.

  Основною небезпекою на підприємства може бути пожежа як наслідок  загоряння устаткування  або матеріалів.

3) Оперативна частина плас

Оперативна частина ПЛАС розробляється для керівництва  діями персоналу підприємства, добровільних і спеціалізованих підрозділів з метою запобігання аварійних ситуацій і аварій на відповідних стадіях їхнього розвитку або локалізації їх з метою зведення  до мінімуму наслідків аварії для людей, матеріальних цінностей і навколишнього середовища, запобігання її поширення  на підприємстві і за його межі, рятування і виводу людей із зони поразки і потенційно небезпечних зон.

 Оперативна частина ПЛАС має :

  • план підприємства ;

  • опис дій персоналу;

  • список і схему оповіщення  посадових осіб, що повинні бути терміново сповіщені про аварійну ситуацію (аварію);

  • список робітників, що залучаються  до локалізації аварії, осіб, що дублюють їхні дії при відсутності перших  з будь-яких причин, із указівкою  місць їхньої постійної роботи, проживання і телефонів;

  • перелік інструментів, матеріалів, засобів  індивідуального захисту, що повинні бути використані при локалізації аварії, із указівкою  місць їхнього зберігання  (аварійних шаф);

  • обов'язки відповідального керівника робіт, виконавців і інших посадових осіб щодо локалізації аварії;

  • інструкцію щодо аварійної зупинки .