Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_2011-2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Тема 10 Аналіз виконання плану поголів’я тварину (2 год.)

Література

1. Економічний аналіз: Навчальний посібник / Паланюк Н. А., Петренко В. Г. – К.: Аграрна освіта, 2010. – с. 135 – 136.

Методичні вказівки

Оскільки поголів’я тварин протягом року не є постійним (воно змінюється), то частіше аналізують вихідне поголів’я, тобто поголів’я на кінець року.

Порівняння вихідного поголів’я в динаміці за ряд років дасть можливість виявити тенденцію зміни поголів’я до розширення чи скорочення.

Основними причинами невиконання плану вихідного поголів’я є:

  • невиконання плану парування худоби і надходження приплоду;

  • допущення масового падежу в результаті виникнення інфекційних захворювань та нестачі термінова переорієнтація на спеціалізацію, виробничий напрям із врахуванням кон’юнктури ринку;

  • невиконання плану контрактації телят або надходження від підприємств-репродукторів.

Контрольні запитання

1. Чому виникає необхідність аналізувати поголів’я тварин?

2. Яке поголів’я тварин називають вихідним і чому?

3. Назвіть причини невиконання плану вихідного поголів’я.

Тема 11 Аналіз забезпеченості тварин кормами (2 год.)

Література

1. Економічний аналіз: Навчальний посібник / Паланюк Н. А., Петренко В. Г. – К.: Аграрна освіта, 2010. – с. 138 – 141.

Методичні вказівки

Від забезпеченості тварин кормами залежить розмір поголів’я тварин і рівень їх годівлі. Тому в процесі аналізу необхідно вивчити стан кормової бази в господарстві, забезпеченість тварин кормами в цілому й особливо в стійловий період. Для цього необхідно фактичну наявність кормів порівняти з плановою потребою, яка визначається виходячи з фактичного поголів’я і планових норм годівлі.

При вивченні потреби в кормах і аналізі забезпеченості ними для кожного з періодів (зимового чи літнього), обчислюють середнє поголів’я. Якщо фактичне поголів’я відрізняється від планового, то на різницю в поголів’ї треба скоригувати планову потребу в кормах.

Забезпеченість і витрачання кормів виражають у центнерах натури і кормових одиницях. Останні дають змогу звести всі види кормів до однієї величини. Щоб вивчити повноцінність годівлі тварин і рівень їх продуктивності, використовують дані про вміст у кормах перетравного протеїну. Показник перетравного протеїну значною мірою залежить від своєчасного скошування трав, сушіння і скирдування сіна, способу силосування і правильного зберігання кормів.

Забезпеченість кормами за видами аналізують не тільки в цілому за рік, а й за періодами утримання. Часто без господарське витрачання кормів улітку призводить до того, що взимку в підприємствах не вистачає кормів. Тим часом, якщо аналізувати середньорічні дані, складається враження, що тваринництво повністю забезпечене кормами.

Для аналізу забезпечення тварин кормами використовують макет таблиці.

Під час аналізу виявляють, як забезпечена кормами кожна група тварин. Слід вивчити, як у господарстві дотримуються прийнятих норм годівлі і раціонів, бо порушення їх часто є причиною перевитрат кормів. Також потрібно встановити, чи відповідає витрачання їх у певній групі тварин виконанню плану виходу продукції, а також дотриманню планових норм витрат кормів на 1 ц молока, м’яса.

Аналіз забезпеченості кормами тваринництва в цілому доповнюють аналізом забезпеченості окремих груп тварин (макет таблиці).

На практиці часто буває, що при нібито повній забезпеченості окремих груп тварин кормами в перерахунку на кормові одиниці тварини не забезпечені ними за періодами утримання. Основна причина цього – у порушенні норм годівлі і структури кормів за періодами утримання тварин.

Часто до перевитрат кормів призводить псування їх і втрата поживності під час збирання, а також неточність обліку, особливо силосу та соломи, які списуються на продуктивних тварин.

Контрольні запитання

1. Чому виникає необхідність аналізувати забезпеченість тварин кормами?

2. Як впливає забезпеченість тварин кормами на продуктивність тварин?

3. Розкрийте методику аналізу забезпеченості тварин кормами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]