Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит (з виправленнями).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
634.37 Кб
Скачать

1. Аналіз рівня забезпечення та використання основних засобів.

Основні фонди– це матеріальні активи, які підприємство утримує і використовує з метою отримання в майбутньому економічних вигод.

Економічний аналіз основних фондів (засобів) слід починати з вивчення їх обсягів, складу та структури. Склад основних засобів досліджують за групами засобів (згідно П(С)БО 7 "Основні засоби").

Структура основних фондів – це питома вага їх відсоткового співвідношення за певними ознаками в загальній їх вартості. Аналізуючи структуру та динаміку основних засобів, враховують особливості їх функціонування в тій чи іншій галузі. Також досліджують вікову структуру основних засобів з метою виявлення найбільш зношених. Дані для аналізу складу та структури основних засобів беруть з розділу ІІ "Основні засоби" форми 5 "Примітки до річної фінансової звітності" (коди рядків 100 – 250, графа 3).

В таблиці 5 провести аналіз складу та структури основних засобів підприємства. Сформулювати висновки на основі проведених розрахунків.

Таблиця 5

Аналіз складу та структури основних засобів СГП

Групи основних засобів

Минулий рік

Звітний рік

Відхилення, +; –

сума,

тис. грн.

структура, %

сума, тис. грн.

структура, %

абсолютне

відносне

Земельні ділянки

Капітальні витрати на поліпшення земель

Будинки, споруди та передавальні пристрої

Машини та обладнання

Транспортні засоби

Інструменти, прилади та інвентар (меблі)

Довгострокові біологічні активи

Багаторічні насадження

Інші основні засоби

Разом

Висновки:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Валова продукція– це вартість виробленої підприємством продукції за досліджуваний період. Розрахунок вартості валової продукції господарства проводять на основі даних таблиці 1 "Виробництво і реалізація сільськогосподарської продукції" ф. 50 с. – г. "Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств". Для розрахунку вартості валової продукції беруть дані графи 2 "Виробництво продукції, ц". Розрахунки проводять з допомогою допоміжної таблиці (додаток А).

Забезпеченість підприємства основними засобами характеризують показники: фондозабезпеченість; фондоозброєність.

Показниками економічної ефективності використання основних засобів є: фондовіддача; фондоємкість (фондомісткість); фондорентабельність.

В таблиці 6 розрахувати показники забезпеченості та ефективності використання основних засобів підприємства. Сформулювати висновки на основі проведених розрахунків.

Таблиця 6

Аналіз забезпеченості та ефективності використання основних засобів в СГП

Показники

Минулий рік

Звітний рік

Відхилення

абсолютне

відносне

А

1

2

3

4

Вихідні дані

1. Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.

2. Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.

3. Вартість валової продукції, тис. грн.

4. Площа сільськогосподарських угідь, га.

5. Середньорічна чисельність працівників, грн.

6. Балансовий прибуток, тис. грн..

Продовження таблиці 6

А

1

2

3

4

Показники забезпеченості основними засобами

7. Фондозабезпеченість.

8. Фондоозброєність.

Показники ефективності використання основних засобів

9. Фондовіддача.

10. Фондомісткість.

11. Фондорентабельність.

Висновки:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Контрольні питання:

1. На які групи поділяють земельні угіддя сільськогосподарських підприємств?

2. Розкрийте методику аналізу структурних змін у землекористуванні підприємства.

3. Розкрийте методику розміру та структури посівних площ.

4. Методика аналізу роботи машинно-тракторного та автопарку.

5. Методика аналізу забезпечення та використання основних засобів.

Дата _____________________