Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит (з виправленнями).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
634.37 Кб
Скачать

2. Аналіз впливу факторів на зміну собівартості продукції рослинництва і тваринництва.

Рівень собівартості продукції рослинництва залежить від двох комплексних факторів – виходу продукції та затрат на її виробництво. при цьому для розрахунку вихід продукції і затрати беруть у розрахунку на 1 га посіву та 1 голову тварин.

Отже, основними факторами впливу на рівень собівартості 1 ц продукції рослинництва беруть затрати на 1 га посіву та урожайність; у тваринництві – затрати на 1 голову тварин і продуктивність 1 голови.

Витрати на 1 га доцільно розраховувати множенням урожайності на собівартість 1 ц. продукції. Витрати на одну голову розраховуються множенням продуктивності однієї голови на собівартість 1 ц. продукції.

В таблицях 22 та 23 провести аналіз впливу головних факторів на зміну собівартості окремих видів сільськогосподарської продукції. На основі отриманих результатів сформулювати висновки.

Таблиця 22

Аналіз впливу головних факторів на собівартість продукції рослинництва в СГП

Види продукції

Затрати на

1 га, грн.

Урожайність, ц/га

Собівартість 1 ц, грн.

Відхилення від минулого року (+, – )

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

умовно

звітн. рік

всього

У т. ч. за рахунок

затрат

урожайності

Зерно

Цукрові буряки

Соняшник

Висновки:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Таблиця 23

Аналіз впливу головних факторів на собівартість продукції тваринництва в СГП

Види продукції

Затрати на

1 голову, грн.

Продуктивність тварин, ц

Собівартість 1 ц, грн.

Відхилення від минулого року (+, – )

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

умовно

звітн.

рік

всього

У т. ч. за рахунок

затрат

продуктивності

Молоко

ВРХ

Свині

Висновки:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання для самостійної роботи