Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
61.43 Кб
Скачать

3.2 Обгрунтування вибору способу установки елементів

Установку конденсаторів К53-4 на друковану плату виробляємо впритул, без зазору, за варіантом І а ОСТ4.010.030-81, так як під корпусом конденсатора немає друкованих провідників. Установчий розмір - 7,5 мм. Резистори С2-33н-0, 125 і діоди 2Д512А встановлюємо з зазором над платою за варіантом ІІ а з установочними розміром - 10мм.

При установці конденсаторів і діодів «плюсові» висновки орієнтуємо у відповідні монтажні отвори. Мікросхеми КР544УД2А і діодний оптрон АОД130А без формування висновків встановлюємо на друковану плату з зазором 1 +0,5 мм, забезпечуваним конструкцією висновків. Крок установки кратний 2,5 мм. Виїмка на корпусах мікросхем і оптрона з боку першого висновку.

Застосування друкованого монтажу, в порівнянні з об'ємним, дозволяє полегшити настройку апаратури і виключити можливість помилок при її монтажі, зменшити габаритні розміри апаратури, поліпшити умови відведення тепла, забезпечити інші конструктивно-технологічні переваги. Технологічні карти процесу складання пристрою гальванічної розв'язки наведено у додатку.

4.Охрана праці

4.1 Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів

До основних шкідливих і небезпечних факторів, що впливають на людей, зайнятих на виробництві радіоелектронної апаратури (далі РЕА), можна віднести: Погана освітленість робочої зони (умовиосвітленості виробничих приміщень повинні відповідати нормам, зазначеним у СНиП II-4-79/85); Підвищені рівні електромагнітних випромінювань (рівні випромінювань і полів повинні відповідати ГОСТ 12.2.006-87); Небезпека ураження електричним струмом; Незадовільні параметри мікроклімату робочої зони у виробничих приміщеннях повинні відповідати нормам, зазначеним у ГОСТ 12.1.005-88 і ДСН 3.3.6.042- 99; Вміст у повітрі робочої зони шкідливих речовин різного характеру впливу в концентраціях, що перевищують гранично допустимі (гранично-допустима концентрація (ГДК) шкідливих речовин в повітрі робочої зони повинні відповідати нормам, зазначеним у ГОСТ 12.1.005-88 і ГОСТ 12.1.007 -80); Підвищений рівень шуму на робочому місці (припустимі рівні звукового тиску в октавних смугах частот, рівні звуку та еквівалентні рівні звуку на робочих місцях) повинен відповідати санітарним нормам допустимих рівнів шуму на робочих місцях ДСН 3.3.6.037-99; Підвищена напруженість електричного поля промислової частоти на робочому місці (напруженість електричних полів промислової частоти на робочих місцях повинна відповідати нормам, зазначеним у ГОСТ 12.1.002-88); Вплив шкідливих факторів впливумоніторів ПК (ДСанПіН 3.3.2.007-98).

4.2 Оцінка санітарних норм умов праці при пайці

Питоме утворення аерозолю свинцю при пайку становить 0,02 ... 0,04 мг/100 пайок. До складу припою входить олово (Sn) в кількості 60-62% і свинець (Рb) у кількості 38-40%. Флюс складається із соснової каніфолі (С2Н3ООН2) у кількості 15-28%, і етилового спирту (С2Н5ОН) у кількості 72-85%. Свинець є надзвичайно небезпечною речовиною (клас 1), відповідно до ГОСТ 12.1.005-88. ГДК в повітрі робочої зони 0,01 мг / м 3. Олово є речовиною помірковано небезпечною (клас 3). ГДК в повітрі робочої зони 10мг/м3. Спирт етиловий є малонебезпечних речовиною (клас 4). ГДК в повітрі робочої зони 1000мг / м3.

Робочі місця повинні бути обладнані припливно-витяжною вентиляцією.

ВИСНОВОК

У даному курсовому проекті розроблено пристрій гальванічної розв'язки, призначене для передачі сигналів без спотворення від комп'ютера до периферійних пристроїв. Пристрій відповідає технічним характеристикам завдання. У конструкторської частини зроблено вибір елементної бази пристрою згідно зі схемою електричною принциповою, проведений розрахунок площі друкованої плати і параметрів металізованих отворів, а також розрахунок надійності пристрою. Обраний спосіб установки елементів і розроблені технологічні карти процесу складання плати пристрої та паяння на механізованої установці «хвиля припою».

Передумови для створення високоякісних надійних приладів і пристроїв, що випускаються з мінімальними виробничими витратами, визначаються в першу чергу технологією. Інформаційна, особливо електронно-обчислювальна техніка ставить перед технологією виготовлення радіоелектронної апаратури найбільш складні завдання.

Підвищення якості та економічності виробництва багато в чому залежить від рівня автоматизації технологічного процесу. Передумови для широкої автоматизації виробництва елементів і блоків ЕОМ забезпечуються високим рівнем технологічності конструкції, широким впровадженням типових і групових технологічних процесів, а також засобів автоматизації.

Автоматизація розвивається в напрямку від автоматизації окремих операцій (установка елементів, пайка, зварювання та ін) до широкого використання автоматизованих ліній.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Петриков В. М. Уроки радіотехніки. - СПб.: КОРОНА Принт, 2000р.

2. Білібін К. І., Шахно В. А. Конструкторсько-технологічне проектування електронної апаратури: Учеб. для техн. Вузов.2005г.

3. Угрюмов Є. П. Цифрова схемотехніка. - СПб.: БХВ-Петербург, 2002р

4. Фрумкін Г.Д. Розрахунок і конструювання радіоелектронної апаратури. Москва «Вища школа» 1985р.

5. Парфьонов Є.М. Проектування конструкцій радіоелектронної апаратури. Москва «Радіо і зв'язок» 1989р.