Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ приклад.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
141.25 Кб
Скачать

10 Можливі аварії системи та засоби їх усунення

Можливі аварії, причини їх виникнення та способи ліквідації [22]:

  1. Знижена температура теплоносія в системі теплоспоживання.

Можливі причини: не витримування температурного графіка в теплопідготовчій установці джерела тепла; підвищені теплові втрати в зовнішній теплової мережі або у внутрішній розводці внаслідок порушення або зволоження теплової ізоляції, затоплення каналів прокладки трубопроводів; зниження циркуляції (витрат) теплоносія.

Потрібно перевірити температурний графік, за необхідності підвищити температуру теплоносія, зробити обхід та перевірку ізоляції трубопроводів, за необхідності провести ремонт ізоляційного покриття, змінити частоту обертання в циркуляційних насосах.

  1. Знижена витрата теплоносія на систему опалення або теплоспоживаюче обладнання

Можливі причини: недостатня подача (тиск) мережевого насоса; підвищений опір в тепловій мережі, на тепловому вузлі або внутрішньої розводці внаслідок наявності несправної або прикритої запірної чи регулюючої арматури, місцевого засмічення в трубопроводах і обладнанні, засмічення грязьовика; наявність відкритих перемичок між подаючим і зворотним трубопроводами в тепловій мережі, на тепловому вузлі; неправильне регулювання зовнішньої теплової мережі та внутрішньої системи; наявність повітря в системі; значний витік води із системи через відкриті спускні пристрої або внаслідок нещільності трубопроводів, арматури та обладнання.

Перевірити роботу циркуляційного насоса, визначити причину зниження характеристик з каталога експлуатації насоса. Перевірити покази вимірювальних приладів, розміщених біля грязьовиків. В разі значної втрати тиску провести чистку грязьовиків. Перевірити відкриття запірної арматури та правильність налаштування регулювальної, перевірити роботу трьохходового клапана на підмішувальній ділянці, перевірити відкриття автоматичних повітрявипускних кранів, перевірити наявність повітря в системі за допомогою відкриття кранів Маєвського на радіаторах. Перевірити закриття спускних пристроїв та стан запобіжного клапана.

  1. Збільшені витоку теплоносія

Можливі причини: утворення свищів, розривів на трубопроводах і обладнанні внаслідок інтенсивної внутрішньої чи зовнішньої корозії; нещільності у фланцевих, різьбових, зварних з'єднаннях трубопроводів, арматури, теплоспоживаючого обладнання, контрольно-вимірювальних приладів, в сальникових ущільненнях внаслідок неякісного монтажу і ремонту; порушення щільності з'єднань і пошкодження трубопроводів внаслідок недотримання температурного режиму пуску і зупинки системи, швидкості зміни температури теплоносія; порушення щільності з'єднань та пошкодження їх внаслідок більш високого, ніж допускається за технічними умовами, тиску в системі; спорожнення системи внаслідок відкриття або порушення щільності спускних пристроїв.

Провести огляд трубопроводів та арматури, в результаті знайдення течі ліквідувати її на місці, або з відключенням даної ділянки системи. Якщо такий ремонт не можливий, виконати спорожнення системи опалення і провести ремонт насухо.

  1. Гідроудари в системі

Можливі причини: порушення режиму прогрівання і створення циркуляції в системі; наявність повітря в системі внаслідок його неповного видалення або підсосу із-за більш низького, ніж статичний, тиску в системі; скипання води в системі із-за більш низького порівняно з необхідним тиску.

Потрібно перевірити покази контрольно-вимірювальних приладів, визначити тиск в системі і температуру, яка відповідає цьому тиску. В результаті цього визначити, чи утворюється пара, провести підвищення тиску або зниження температури. В результаті зниження тиску нижче атмосферного провести спорожнення системи опалення і шукати джерело витоку. Перевірити сталість роботи циркуляційних насосів, справність балансувальних клапанів. Випустити повітря з системи опалення.

5. Недостатній або нерівномірний прогрів теплоспоживаючого обладнання.

Можливі причини: недостатня витрата теплоносія внаслідок причин, зазначених в п. 2 цього розділу; недостатня температура теплоносія з причин, зазначених в п. 1; потрапляння повітря в теплоспоживаюче обладнання, утворення повітряної пробки в підвідних трубопроводах внаслідок незадовільного гідравлічного режиму, недотримання ухилів трубопроводів.

Потрібно перевірити радіатори на вміст повітря шляхом відкривання кранів Маєвського. Збільшити швидкість руху теплоносія шляхом регулювання частоти обертання робочого колеса насосу для продавлювання повітряної пробки, повністю відкрити при цьому регулюючу та запірну арматуру на підводках до опалювального приладу. Провести перевірку на гідравлічне регулювання системи. Для цього звірити настройку регулювальної арматури на даному та сусідніх опалювальних приладах, на даному та сусідніх стояках. Якщо гідравлічний режим відповідає розрахунковому, але прогрів не достатній, змінювати настройку вищезазначеної арматури до прогріву опалювального приладу. В результаті засмічення провести позапланову промивку системи опалення.

  1. Техніка безпеки в умовах експлуатації та під час виконання ремонтних робіт

    Роботи з ремонту систем опалення повинні виконуватись відповідно до ПВР і бути погодженими з загальнобудівельними та іншими спеціальними роботами. 4

До виконання газозварювальних робіт допускаються особи, не молодші за 18 років [4]. Якщо газозварювальник мав перерву в роботі, більшу від трьох місяців, або перейшов з іншого підприємства, він повинен пройти повторну перевірку знань (комісія спеціальним протоколом дає дозвіл на газозварювальні роботи). Газозварювальник має право працювати тільки на закріпленому за ним газогенераторі.

Газові балони необхідно зберігати в металевих шафах. Балони потрібно оберігати від механічних пошкоджень і ударів, тому що це може викликати вибух.

Перед початком газового зварювання необхідно перевірити: міцність і герметичність приєднання газових рукавів до пальника і редуктора; наявність води в гідрозатворі до рівня пробки, а також щільність приєднання шланга до затвора, справність пальника і редуктора.

Електрозварювальні апарати повинні бути занулені або заземлені, а в неробочий час знеструмлені. Апарати необхідно регулярно, хоча б один раз в місць, перевіряти на: відсутність замикання на корпус; цілісність заземлювального проводу; справність ізоляції живильних проводів; відсутність оголених струмопровідних частин; відсутність замикання між обмотками високої і низької напруг.

Користуючись трубними і гайковими ключами, не можна одягати обрізки труб на ручки ключів і використовувати металеві підкладки під губки ключів. Під час заповнення системи опалення теплоносієм і його випускання, під час випробування і налагодження, необхідно користуватись переносними освітлювачами напругою не вище ніж 12В.