Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ приклад.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
141.25 Кб
Скачать

2 Визначення умов експлуатації

В корпусах і будівлях санаторію експлуатацією санітарно-технічних систем і систем опалення займаються працівники адміністративно-господарчої частини. Нагляд та експлуатацію регулюючої арматури та обладнання теплового пункту здійснюють слюсарі, що пройшли відповідне навчання та отримали допуск для виконання таких робіт. Вони контролюють ефективність дії установок та їх справність, обслуговування, розробляють документацію з планово-запобіжних ремонтів, контролюють їх виконання, беруть участь в проведенні випробувань та наладці, складають паспорти установок та інструкції по експлуатації. 1

Обладнання системи опалення в експлуатацію приймає спеціально створена комісія. Приймання систем опалення в експлуатацію проводиться на підставі перевірки працездатності і результатів випробувань (гідравлічного та теплового випробувань системи опалення, передпускового випробування і налагодження). При цьому для систем опалення та вентиляції визначається відповідність виконаних робіт проекту, СНиП 3.05.01-85 «Внутренние санитарно-технические системы» [1].

Система опалення розрахована на роботу при тискові 0,2 МПа, Максимальна температуру теплоносія 90 °С. Найбільш вразливим елементом у разі аварійного збільшення температури являються металополімерні поліпропіленові труби. Допускається короткочасне збільшення робочої температури до 100 °С (Тавар) терміном до 100 годин у випадку аварійної ситуації. У разі збільшення тиску найбільш вразливим елементом являються сталеві панельні радіатори. Максимальний тиск для них становить 0,9 МПа. Також вони швидко кородують в результаті опорожнення системи та не стійкі проти гідроударів.

Проведемо розрахунок статичного тиску в системі опалення. Згідно з [ ] статичний тиск в системі опалення повинен бути на 5 м (0,049 МПа) вище систем тепло споживання, але на 10 м (чи більше) нижче величини максимального робочого тиску для найбільш вразливого елементу. В даному випадку це радіатори. Висота систем теплоспоживання складає м.

Тоді мінімальна величина статичного тиску складає 0,1127 МПа, максимальна допустима 0,851 МПа. Для експлуатації прийнятий робочий тиск 0,2 МПа, що знаходиться розрахункових межах.

Система опалення працює в приміщеннях з сухим, нормальним та вологим режимом експлуатації. В якості теплоносія необхідно використовувати воду, яка повинна бути без домішок, PH < 7, з низькою карбонатною жорсткістю до 3,5 моль/м3. Обов’язково потрібно слідкувати за системою водопідготовки, вчасно чистити та міняти забруднені фільтри.

Робота циркуляційних насосів побудована по принципу стовідсоткового резервування – один насос робочий, а інший резервний. Переключення з одного на інший виконується автоматично через 24 години для рівномірного зношування.

Плановий (профілактичний) поточний ремонт систем опалення здійснюють в літній період щорічно. При цьому усувають неполадки, відзначені в дефектних відомостях у процесі технічного обслуговування. До найбільш характерних робіт поточного ремонту систем опалення належать: промивання трубопроводів та приладів щороку після закінчення опа­лювального сезону; теплове та гідравлічне регулювання системи; усунення течі в трубопроводах, приладах та арматурі; зміна окремих секцій радіаторів і котлів, а також невели­ких ділянок трубопроводу під час усунення нещільностей, засмічень, тощо; ремонт і заміна в окремих приміщеннях регулювальної та запірної арматури; дрібний ремонт обладнання котелень та теплових пунктів; ремонт повітрозбірників, вантузів та розширювальних баків; всі будівельні роботи, що пов'язані з поточним ремонтом системи опалення.

Після проведення ремонтних робіт проводять гідравлічні випробу­вання на щільність (опресування).

Капітальний ремонт полягає в заміні або відбудові окремих частин опалення у зв'язку з їх зносом і зруйнуванням. Найбільш характерні роботи капітального ремонту такі: заміна й ремонт основного обладнання домових котелень та тепло­вих пунктів; заміна й встановлення додаткових секцій радіаторів та заміна опалювальних приладів; заміна існуючих трубопроводів системи опалення; автоматизація та диспетчеризація домових котелень і теплових пунк­тів; заміна теплової ізоляції трубопроводів; переведення домових котелень з твердого на газове або рідке паливо; всі будівельні роботи, які пов'язані з системою опалення та її капіта­льним ремонтом. 1