Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя дипломна (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3 Відстійник; 4гирло; 5оголовок; 6шахта (для установки арматури)

Буріння виконують невеликими поштовхами, обертаючи трубу або бур по ходу годинникової стрілки. Якщо від поштовхів обсадна труба не опускається, її спочатку обертають проти годинникової стрілки, потім по ходу. У міру заповнення свердловини породою осаду труби припиняється. Свердловину треба очищати від породи желонкою.

Зазвичай перший обсадних трубу її не загортають, а забивають. Потім операції чергують: бурят, витягують інструмент, очищають його від породи, вставляють в трубу, бурят, витягують, очищають від породи і т.д.

При бурінні сухих порід ложками або змійовиками перед спуском інструменту в свердловину вливають по 1 л води на кожен прийом. Вода змащує і полегшує обертання інструменту в свердловині. При ударному бурінні після кожного удару інструмент треба повертати на 1/8-1/10 його окружності. Долото над забоєм піднімають залежно від породи на 300-500 мм. Маса інструменту повинна бути 1-2 кг на 1 мм леза плоского долота [19].

Глинисті, тверді і в'язкі породи бурят долотом і желонкою, однією желонкою без клапана або бурової ложкою і змійовиком. Породу за один прийом рихлять на глибину 500-700 мм, потім інструмент піднімають, опускають желонку і видаляють породу. Буріння можна вести без обсадних труб. У разі осипання породи ставлять обсадні труби. У суху глину додають два-три відра води після кожного вилучення інструменту [20].

Фільтри застосовують для фільтрування води, що надходить до насоса. Вони бувають різних конструкцій і довжини. Виготовляють їх з міді або нержавіючих матеріалів, вони можуть бути також з гравію. Дірчастий фільтр без сітки - сталева перфорована труба з круглими отворами діаметром 10-20 мм, просвердленими в шаховому порядку. Загальна площа фільтра повинна становити 20-25 % від поверхні труби. Встановлюють їх у нестійких скельних або великоблокових пухких породах. Діаметр труби 76, 102, 152 мм, діаметр отворів відповідно 12, 16, 18 мм, відстань між ними30, 35, 40 мм.

Щелевой фільтр сталева труба, на якій прорізають в шаховому порядку прямокутні отвори (щілини) шириною 1,5-3 мм, довжиною 26-100 мм. Фільтр з дротяною обмоткоюперфорована труба з приварений по довжині опорної дротом діаметром 3-4 мм, на яку навивають сталевий дріт товщиною від 1,5 до 2 мм так, щоб між витками не було просвітів. Всі кріплять зварюванням. Між трубою і обмоткою залишається простір, рівний товщині опорної дроту.

Сітчастий фільтр перфорована труба з опорною латунним дротом діаметром 2,5-3 мм, поверх якої закріплюють сітку. Дріт навивають на трубку по спіралі через 15-30 мм виток від витка. Сітка з червоної міді буває з отворами від 0,10 до 0,50 мм, ходовий розмір0,25 мм.

Гравійні фільтри розрізняють двох типів. Перший засипають гравій у свердловину, другийопускають дірчасту трубу або сітчастий фільтр, які в міру підйому обсадних труб обсипають гравієм розміром в 10-12 разів більші діаметра водоносного піску. Діаметр фільтрів беруть таким, щоб вони могли вільно опускатися в обсадних труб або свердловину без обсадної труби.

Фільтр повинен опускатися вільно, без обертання. Простір між фільтром і черевиком обсадної колони рекомендується заповнювати однорідним чистим великим піском або дрібним гравієм, який додатково фільтрує воду. По ходу засипки обсадні труби піднімають на висоту фільтра. З часом фільтр може засмітитися, його доводиться промивати, витягуючи з свердловини або обсадних труб [18].

Чистка колодязя необхідна не тільки коли стало відомо про попадання в нього сміття. Набагато ефективніше робити це в профілактичних цілях. Зміст колодязя в чистоті кращий спосіб підтримувати якість води, її смакові якості і безпека на стабільно високому рівні.

Грунтовна чистка колодязя повинна проводитися хоча б раз в 4-5 років. Вона включає в себе чистку дна, герметизацію швів між кільцями, очистку стінок колодязя від бруду та інших відкладень і інші заходи, які залежать від «занедбаності» конкретного колодязя. Такі роботи повинен виконувати майстер своєї справи, особливо якщо колодязь дійсно глибокий і вимагає грунтовного чищення. Ризик – справа, звичайно, благородна, але не в цьому випадку [19].