Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя дипломна (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.48 Mб
Скачать

2.3 Різновиди колодязів та їх будова

Колодязь  гідротехнічна спорудадля добування грунтових вод, зазвичай представвляє собою вертикальне заглиблення з укріпленими стінками і механізм підйому води на поверхню (відро на мотузці абонасос).

Вкрай важливим є вибір місця для влаштування колодязя рівень та обсяги грунтових вод, як правило, дуже неоднорідні.

Вода, що набрана з колодязя, екологічно чиста, придатна для пиття і має свій неповторний смак. Сам колодязь завжди легко очистити від мулу, змінити насос, завдяки широкому діаметру шахти. Ну і, звичайно ж, колодязь створить романтику та затишок на Вашій ділянці, що так необхідно в сучасному світі [18].

У більшості сіл та містечок без водопроводу криниці є основним джерелом питної води. Криниці переважно поширені на рівнинній частині України через відсутність наземних природних джерел води.

До початку XX століття колодязь робили у вигляді дерев'яного зрубу, частіше дубового. Зазвичай над зрубом встановлювався воріт або журавель для підняття води. Отвір колодязя закривалося кришкою.

Біля колодязів та джерел до початку XX століття робили жертвопринесення, вимовляли клятви, укладали шлюбні союзи [19].

У колодязі джерельна вода не піддається хімічному очищенню, там немає хлору і штучних домішок, які присутні у водопровідній воді.

Що знаходиться в колодязі криниця буває чистіше водопровідної води, в ньому буває менше бактерій і вірусів, які становляться причиною захворювання, але він буває і небезпечним, так як на стан води в колодязі впливає несприятлива екологічна обстановка. Колодязі в яких б'ють джерела, часто харчуються водою верхніх водоймищ. Хімічний склад водойм залежить від дощів, які проходять через брудне повітря, землю і склад колодязної джерельної води змінюється постійно [18].

Грунтові води відрізняються за своїм хімічним складом від верховодки великим вмістом карбонатів, сульфатів і хлоридів кальцію, магнію, натрію, газів і органічних речовин.

Жорсткість недолік грунтових вод з підвищеним ступенем мінералізації , який перешкоджає використанні її в побутових цілях.

Жорсткими називаються ті грунтові води, які містять велику кількість солей магнію і кальцію. Через жорсткості води утворюється накип у чайниках, швидко зношуються пральні машинки і сантехніка, погано стирається білизна, виникають складнощі при варінні продуктів харчування, вона може бути гіркою або солоною. Якщо природна вода має контакт з крейдяними породами, то вона буде жорсткою, а якщо з гранітними, то м'якою [19].

Колодязь будується із залізобетонних кілець, що забезпечує його міцність та довготривалу експлуатацію. Колодязні кільця, виготовлені в заводських умовах, мають високу якість, проходять постійний контроль міцності. Нижні кільця колодязя додатково герметизуються і зміцнюються, для запобігання їх зміщення і проникнення мулу в колодязь.

На дно колодязя встановлюється донний фільтр, який попереджує замулювання колодязя.

Будівництво можна розпочинати в будь-який момент, але найбільш сприятливий час для копання це осінь та зима. В цей час сезонний рівень грунтових вод стабільний і не піднімається вище, на відміну від весняного часу, коли починає танути сніг. Рекомендований рівень води в колодязіне менше двох метрів (два-три підводних кільця), щоб і в літню посушливу пору у Вас завжди була вода [18].

Будівництво колодязя включає наступні етапи:

1. Геологорозвідувальні роботи для визначення складу грунтів на ділянці, рівня поверхневих грунтових вод, глибини залягання водоносного горизонту, придатність води для пиття. Для місцевості, в якій відома глибина водоносного горизонта, ці роботи, як правило, не проводяться.

2. Проходження шахти і монтаж колони колодязя (відкритий та закритий спосіб). 3. Супутні роботи: встановлення скоб, закладення швів, відмостка та інше.

4. Влаштування водяного фільтра в колодязі на рівні дна останнього кільця.

5.Встановлення будиночкана колодязь, зовнішнє облаштування.

6. Підведення води до будинку встановлення нососного обладнання [20].

Колодязі влаштовують зазвичай на найбільш високому місці ділянки. Існують колодязі шахтні (рис. 2.1), трубчасті та бурові свердловини. Вода в них може бути артезіанська, грунтова, надмерзлотних, межмерзлотних; вона залягає на різній глибині: верховодка на глибині до 4 м, грунтова до 10м, грунтовадо 40 м і артезіанськабільше 40 м. Грунтові залягають зазвичай на глибині 10-20 м у товщі гра-війно-піщаних порід. Питна вода повинна бути чистою і прозорою, не мати запаху і стороннього смаку.

Пристрій колодязів починають з відшукання води під землею, заготовки матеріалу та інструменту. Рити колодязь слід там, де підземні води залягають неглибоко. У цих місцях, як правило, рослинність соковитіше і яскравіше, зустрічаються болотні і вологолюбні рослини незабудка хвощ, кінський щавель, рояться комарі і мошкара. Колодязь має найбільший розмір0,8-1,2 м, що дозволяє при будівництві використовувати звичайну лопату [19].

Рисунок 2.1 Пристрій шахтного колодязя: 1  воріт; 2  спайка;

  1.  водовідвідна труба; 4  зруб; 5  шар гравію; 6  глиняний замок;